Destinații devenite celebre datorită celor mai bine vândute cărti

0
4382
foto: Pixabay.com

Destinații unde sunt produse filme sau show-uri de televiziune devin peste noapte puncte de interes turistic. Și, totuși, cele care sunt emblematice în cele mai vândute cărți din lume devin super detinații de vacanță ce atrag anual mii și mii de vizitatori.

Să fim serioși, Start Wars a dus turiștii în Maroc și Irlanda, Stăpânul Inelelor în Noua Zeelandă, Game of Thrones în Croația și Islanda, în timp ce Amelie a atras atâtea persoane la Paris încât Audrey Tautou ar trebui să primească recompense de fiecare dată când un turist intră în Cafe de deux Moulins.

Paginile cărților ne trimit să vizităm lumea

Deloc mai prejos, cărțile sunt inspirație pentru toți cei care vor să calce pe urmele personajelor preferate. Până la ecranizări stau zeci de cărți citite care ne-au făcut curiozitatea să zburde în destinații mai puțin sau mai mult cunoscute. Iată câteva astfel de destinații din paginile clasicilor dar și autorilor contemporani.

Citește și: 10 destinații pe care să le vizitezi în Octombrie

Cuba 

foto: Pixabay.com

Nu putem să vorbim de Cuba fără să-l amintim pe Hemingway. Viața și cărțile scrise aici, ne determină să pășim în lumea Havanei, a satelor pescărești din apropiere, a culturii cubaneze. Omul și Marea, pentru care Ernest Hemingway a primit premiul Pulitzer, este una dintre cărțile care ne fac să ne gândim la o vacanță în Cuba.

Și nu putem să vizităm această țară fără o oprire la Finca Vigia, casa în care a trăit mai bine de 20 de ani și în care a scris celebrele Omul și Marea, respectiv Pentru cine bat clopotele. Astăzi, proprietate a devenit muzeu și mai toți turiștii care ajung în Havana trec să o viziteze.

Citește și: Pentru prima oară de la deschidere, Disneyland va vinde băuturi alcoolice în parcuri

Viena (Austria)

foto: Pixabay.com

Iepurele cu ochi de chihlimbar, scrisă de Edmund de Waal, este o carte istorică care prezintă viața bogatei familii evreiești Ephrussi, în Odessa, Paris și Viena, pe parcursul a 140 de ani de istorie. În 1938, când Austria a fost anexată Germaniei naziste, familia a fost deposedată de bunuri, inclusiv de palatele pe care le deținea și vasta colecție de artă. Este salvată colecția japoneză de sculpuri în lemn (netsuke), pentru că o menajeră a familiei a ascuns-o cu scopul de a o returna după război.

Volumul s-a vândut în mai mult de 1 milion de exemplare, din 2009 de la publicare, iar cititorii vin la Viena pentru a vizita punctele de atracție descrise în carte, motiv pentru care au fost create tururi de către Biroul de Turism al Vienei. Acesta includ vizitele Palatului Ephrussi, unde în prezent se află un cazino, Burgtheater și Opera, Cafe Central și sinagoga Stadttempel.

Familia a donat o parte din sculpturile netsuke Muzeului Evreiesc din Viena, iar începând din 2019, acesta va găzdui o expoziție pentru a prezenta noile opere de artă.

Scoția

foto: pixabau.com

Despre Codul lui Da Vinci, celebra carte scrisă de Dan Brown, s-a vorbit atât de mult în ultimul deceniu încât a fost doar o chestiune de timp până când fanii cărții au pornit pe urmele Sfântului Gral. Pentru că vorbim de o carte ficțiune, sunt mulți care merg către Franța și Marea Britanie pentru a vedea dacă locurile descrise acolo chiar există. Fanii cărții au căutat simbolurile lui Dan Brown în Paris, la catedrala Saint Sulpice, la Luvre, iar mai nou călătoresc către Scoția la Capela Rosslyn.

Pe site-ul bisericii se vorbește despre impactul Codului lui Da Vinci în numărul de vizitatori ai Capelei, acesta crescând cu 176.000 pe an.

Edinburgh (Scoția)

Foto: Spoon Cafe

J.K. Rowling și Happy Potter au reușit să scoată în evidență capitala Scoției, lucru care a rămas chiar și după ecranizarea cărții. Aici, nu locurile istorice ale orașului sunt evidențiate, ci cafenelele și hotelurile.

Sunt 2 cafenele unde autoarea a scris părți din volumele Harry Potter. Una dintre ele, The Elephant House, chiar se mediatizează ca fiind locul nașterii lui Harry Potter și e plină de grafitti cu acesta. Cea de-a doua, The Spoon Cafe, numită anterior Nicholsons Cafe, și-a pus o plăcuță la intrare unde anunță că JK Rowling a scris primele capitole din Harry Pottter în camerele de la primul etaj al clădirii.

Nu în utlimul rând, Hotelul Balmoral a redenumit camera 522 unde autoarea a scris ultima partea a cărții, în Apartamentul Rowling.

Verona (Italia)

foto: Pixabay.com

Impactul lui Shakespeare asupra Veronei este greu de atins. Povestea de dragoste dintre Romeo și Julieta atrage o mulțime de turiști în Verona și dă orașului o energie așa cum foarte puține locuri turistice reușesc. După Shakespeare, Verona a fost numit orașul iubirii, iar biroul de turism a avut grijă ca vizitatorii să trăiască sub vraja lui Cupidon.

Casa Julietei și al său celebru balcon este o clădire construită în secolul 13 și renovată la începutul anilor 1900. Se poate vizita și poți să retrăiești scena balconului alături de iubitul tău. În curtea interioară este și o statuie din bronz a Julietei, atinsă de toți turiștii care vin acolo, cu scopul de a găsi dragostea. Biroul de turism a creat și tururi personalizate, mergând pe urmele Julietei. Totuși, atracția principală este locul unde sunt puse peste 50.000 de biletele de dragoste adresate Julietei care sunt citite și arhivate.

Citește și: Toată lumea vizitează Danemarca: număr record de turiști. Ce să nu ratezi în această țară

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele