Pe Dana Gonț o știți de la Digi24, unde de șapte ani realizează o emisiune unică, Bonton, despre valoare, bun simț și eleganță. De doi ani, pe danagont.ro scrie despre oameni, locuri și povești. Ce nu știu foarte mulți este că primul contact cu televiziunea l-a avut la 16 ani, la Sigma Tv, despre care spune că i-a lăsat cele mai frumoase amintiri. A urmat B1 Tv, unde a realizat emisiunea muzicală Fan X, apoi Digi24. A învățat ce știe muncind, căutând, întrebând. E pasionată de călătorii și într-un scurt interviu acordat iVisit povestește despre călătoriile făcute și despre cele aflate în bucket list.
Filmul pe care speri să-l vezi în avion este: Trebuie să recunosc că nu am văzut niciodată un film în avion, pe de o parte pentru că nu am mers pe curse atât de lungi, pe de altă parte pentru că prefer să citesc. Dacă ar fi totuşi să aleg un film, ar fi unul uşor, sensibil şi optmist ca „A good year”.
Ultima carte pe care ai luat-o cu tine în vacanță este: Au fost două, deşi plecam doar pentru un weekend. 🙂 Am luat cu mine “Jurnalul scoţian”, de Ioan Florin Florescu, o carte de texte scurte scrise de un preot român care trăieşte în Scoţia şi al cărui condei îl ador. A doua carte a fost “Homo Deus. Scurtă istorie a viitorului” de Yuval Noah Harari, o lectură foarte la modă în perioada asta, primită recent cadou şi care prezintă perspectiva inedită a unui istoric despre felul în care ar putea evolua omenirea.
Ai tendința de a pune în bagaj prea multe… Aş fi tentată să spun că am tendinţa de a lua prea multe haine şi cu toate astea se întâmplă des ca la destinaţie să constat de fiecare dată că tot lipseşte ceva. Fac bagaje ample, recunosc, şi oricât aş încerca să călătoresc mai lejer, e imposibil. Mai ales că multe dintre călătoriile mele sunt, de fapt, deplasări pentru filmări sau articole pe blog. Şi atunci e obligatoriu să am cu mine ţinute, produse de machiaj, diverse echipamente, laptop, etc.
Concediul tău ideal este… Concediul meu ideal este în primul rând lung. Îmi e greu să mă deconectez în doar câteva zile, am nevoie de cel puţin două săptămâni ca să îl pot numi concediu, dar nu se întâmplă prea des. Tot la modul ideal câteva zile trebuie să fie rezervate pentru relaxare, nu pentru explorare. Am avut perioade când mi se părea că în concediu trebuie să văd cât mai multe locuri şi să nu stau o clipă. Acum îmi place să mă aşez în câte un loc, să îl înţeleg, să îl respir.
Ce ți-ar strica vacanța? Ce îmi strică o zi obişnuită poate să îmi strice şi vacanţa: conflictele şi nesimţirea sunt cele care mă afectează. Dacă vorbim de comportamente. Altfel nu îmi place frigul. 🙂
Lista posibilelor nemulţumiri e scurtă pentru că eu cred că atunci când starea noastră este bună, ne putem bucura de orice. Chiar şi micile ghinioane pot fi tratate cu umor, chiar şi o zi ploioasă poate avea farmecul ei.
Ce preferi la un hotel? Cred că primul criteriu după care aleg un hotel, dincolo de preţ, este poziţionarea. Fie că e aproape de centru, dacă sunt într-un oraş, fie că are o privelişte frumoasă dacă sunt într-un cadru natural. Ţin cont de recomandări, de recenzii, îmi plac camerele curate şi spaţioase.
Ce apreciezi cel mai mult la partenerul de vacanță? Capacitatea de a trata chiar şi situaţiile neprevăzute sau mai puţin plăcute cu umor. Felul în care ştie să fie prezent, să observe, să se bucure de fiecare moment, să împartă. Curiozitatea.
Care este cea mai mare extravaganță pe care ți-o permiți în concediu? Să dorm!
Care este călătoria pe care ti-ar plăcea cel mai mult să o faci? O călătorie în toate insulele lumii. Sunt fascinată de viaţa insularilor, mi se pare că au ceva aparte, că sunt mai senini şi mai legaţi de petecul lor de pământ.
Care este cea mai mare temere a ta când ești în străinătate? Poate în unele locuri sunt mai atentă ştiind că siguranţa e mai fragilă, dar în general nu am temeri legate de un loc din străinătate. Mă duc să îl descopăr, nu mă tem de el.
Care este obiceiul pe care-l ai în vacanță și-l detești cel mai mult? Să verific mail-ul de serviciu…
Când călătorești, în ce situație ai minți? Poate într-o situaţie în care mi-ar fi viaţa în pericol, nu ştiu. Îmi e greu să creez un astfel de scenariu pentru că în general detest minciuna şi fac tot posibilul să nu fiu pusă în situaţia de a minţi. Sigur, nu mă refer la minciunele nevinovate, la prostioare de genul am întârziat pentru că nu a venit autobuzul, mă refer la lucrurile care au totuşi o semnificaţie, o consecinţă.
Care a fost cea mai frumoasa vacanta a ta? Cea mai frumoasă vacanţă a mea a fost o călătorie pe care am făcut-o singură în 2012 când m-am urcat în maşină şi am plecat în Serbia, Muntenegru, Croaţia şi Bosnia-Herţegovina. Am scris chiar şi un jurnal pe blog al acelei călătorii. A fost o ocazie incredibilă de a mă cunoaşte mai bine, de a mă testa, de a mă construi. Recomand oricui să călătorească singur măcar o dată în viaţă. Dacă eşti un caracter puternic, te vei întoarce mai bogat.
Care este lucrul fără de care nu pleci în călătorie? Telefonul. A doua mea mână dreaptă. 🙂
Citește și: Destinații devenite celebre datorită celor mai bine vândute cărti