Ineleţ, cătunul de la capătul scărilor

0
12439

În vârf de munte, departe de lumea modernă, în Munții Cernei, se află satul  Ineleț, un sat uitat de lume, un loc de poveste.

Există doua căi de acces către acest cătun. O cale  o reprezintă niște scări, construite din lemn de salcâm, pe la începutul anilor 70, pe care se urcă sau se coboară doar în caz de nevoie urgentă. Nici măcar până la scară nu este uşor de ajuns, trebuie traversată o punte foarte  fragilă.

O altă cale este o potecă care urcă pantele abrupte ale muntelui, însă acest traseu este pe alocuri mai greu decât binecunoscutele scări. Tocmai de aceea, localnicii au învățat să se gospodărească singuri (plantează porumb, cartofi, morcovi, zarzavat, roșii, cresc animale, își fac totul în casă, chiar și opincile).

 

Casele sunt la distanţă mare una față de cealaltă, iar pe timp de vară sunt mai des vizitați de turişti decât de vecini. Turiștii vin aici în număr din ce în ce mai mare, iar localnicii sunt foarte fericiți, oferindu-le acestora o masă caldă și multe povestiri interesante despre acest colt de rai.

Până și preotul și poștasul sunt ca niște “turiști”. Preotul vine de câteva ori pe an, la marile sărbători, iar poștașul o dată pe lună, iar medicul niciodată. În cazuri de urgenţă,  oamenii sunt transportați pe targă, pe jos, caţăraţi pe stânci şi pe scările de lemn, până ajung la şosea.

La Ineleț, sătenii sunt fericiți. Secretul fericirii lor este că sunt aproape de Dumnezeu, criza financiară sau grijile lipsesc din vocabularu acestora.

De ce să te încumeți să urci treptele până în Ineleț? Pentru că vei urca în aventura vieții tale, iar la capătul acestora vei descoperi o altă lume, un traseu plin cu plăcuţe pe care stau scrise rugăciuni, un peisaj mirific și vei rămâne surprins cât de puțin le trebuie oamenilor să fie fericiți.

Ineleț face parte din comuna Cornereva, ce cuprinde în total 40 de sate, majoritatea  uitate de lume, din judeţul Caraş-Severin.

 

 

Sursa foto: Facebook Shopping la Ineleț , facebook My Secret Romania

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele