Anca Pavel: Omul simplu, din Maramureș, din Apuseni, încă nu și-a alterat spiritul și frumusețea din ochi

0
4851

Testează hoteluri, evaluează destinații și povestește pe blogul ancapavel.ro impresiile ei. Și nu numai, pentru că pasiunea pentru călătorii s-a împletit perfect cu activitatea profesională. Consultantul de travel Anca Pavel trimite turiști în vacanțe pe care le-ar alege pentru ea. Într-un interviu acordat iVisit povestește cum își alege vacanțele, cum îi place să călătorească, și fiți siguri că experința ei de călătorie reprezintă recomandări complete pentru vacanțele voastre.

Filmul pe care speri să-l vezi în avion este: Orice film în care joacă Gerard Butler.

Ultima carte pe care ai luat-o cu tine în vacanță este:  “Fiica norocului” de Isabel Allende.

Ai tendința de a pune în bagaj prea multehaine de tot felul. Chiar dacă plec la cald sau la rece, îmi pun de toate în bagaj. Știu, este și specific feminin, pentru că adesea nu ajung să le folosesc pe toate.

Concediul tău ideal este: La mare! Iubesc marea şi vara, iar pentru mine un concediu perfect înseamnă acest cadru: plajă cu nisip, vegetație bogată, mare cristalină cu valuri albastre și spumoase şi hoteluri cu bun gust. Un mic dejun cu o priveliște spre largul mării sau o cină în doi lângă port sunt lucrurile pentru care aș da multe la o parte.

Ce ți-ar strica vacanța? Ostilitatea oamenilor. Pentru mine este foarte important ca atunci când ajung într-o nouă destinație, oamenii din jurul meu să fie luminați la față. Și aici vorbesc despre cultura zâmbetului și a deschiderii oamenilor față de ceilalți oameni din jur. Și cu atât mai mult, când vine vorba de ospitalitate, mă aștept ca la aterizarea pe aeroport, la urcarea în taxi sau la intrarea în hotel să fiu întâmpinată cu căldură. Acest lucru ne lipsește cu desăvârșire și nouă, românilor din aglomerările urbane îndeosebi. Slavă cerului că în turismul rural pe care am putea miza cu succes (deși încă nu o facem) lucrurile stau altfel. Omul simplu, din Maramureș sau din Apuseni încă nu și-a alterat spiritul și frumusețea din ochi.

Totuși, entuziasmul şi bucuria de a călători şi de a descoperi locuri noi mă ajută în mare parte să trec peste eventualele momente mai puţin plăcute, comportamentul neadecvat al cuiva sau o vreme neprielnică. Nici măcar furtuna de nisip pe care am prins-o în Iordania, nu mi-a stricat vacanţa. Deşi a fost un fenomen destul de puternic, călătoria a continuat ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic și m-am bucurat de locaţiile inedite oferite de Iordania.

Ce preferi la un hotel? Îmi plac hotelurile de tip boutique, micuţe, cochete, construite pe stânci, care “coboară” până la plajă şi oferă cadre naturale foarte frumoase! Dar apreciez şi ospitalitatea din cadrul resorturilor all inclusive, cu facilităţi diverse, care îţi încântă toate simţurile. Din punctul meu de vedere, hotelul ales trebuie să fie într-o armonie cu destinația în care mergem. Sunt destinații care mizează îndeosebi pe frumusețea naturii și care incită la descoperiri și aventură. Iar altele care au în prim plan ideea de resort, de activități în interiorul resortului și de relaxare la plajă. Sau hoteluri de oraș care mizează pe amplasare, altele pe facilități și așa mai departe. Eu, fiind om de turism, încerc să vizualizez avantajele fiecărui loc în care ajung dar, de asemenea, încerc să văd și ce defecte se strecoară în serviciile oferite. Personal, însă, îmi place ideea de loc cochet și elegant.

Ce apreciezi cel mai mult la partenerul de vacanță? Să fie pe aceeaşi lungime de undă cu mine: îi place să călătorească, să descopere locuri noi, să se bucure de mare, soare, plajă şi să ne întoarcem cu amintiri frumoase. Este un aspect deosebit de important acesta, în orice călătorie. Să fim pe aceeși lungime de undă, mai ales atunci când călătorim în doi sau în familie. Când ești cu gașca, diversitatea scade gradul de monotonie. Însă în doi, când unul vrea o destinație lounge, de odihnă și relaxare, iar celălalt abia așteaptă să colinde kilometri în împrejurimi, lucrurile nu merg prea bine, apar neînțelegerile. La fel poate fi și cu familia. Soția își dorește să stea la plajă, soțul să descopere noi locuri, fiica cea mare vrea o destinație activă pe timpul nopții, iar pentru cel mic ne dorim să existe un kids club. Adică o vacanță în patru în care fiecare visează la propria vacanță, de fapt. Trebuie să existe un consens, un punct de mijloc atunci când ne planificăm vacanța.

 

Care este cea mai mare extravaganță pe care ți-o permiți în concediu? Nu sunt un om extravagant. Dar îmi place să experimentez ceva nou în fiecare călătorie. Îmi amintesc cu drag de înotul cu delfinii, într-un parc acvatic din Antalya. Pentru mine, această experienţă nu este doar un simplu înot, ci un moment unic, pur, ce îţi aduce linişte sufletească şi multă gingăşie.

Care este călătoria pe care ti-ar plăcea cel mai mult să o faci? Îmi doresc să vizitez America Latină. Aproape în întregime, într-un tur organizat cu ghid şi alţi oameni de vârsta mea, de diverse naţionalităţi, dornici de explorare. Aaa! Şi să prind şi carnavalul de la Rio de Janeiro!

Care este cea mai mare temere a ta când ești în străinătate? Uit de toate când plec la drum. Chiar şi de temeri. La început, când mă aflam la primele plecări din țară pe cont propriu, țin minte că mă încercau anumite nesiguranțe și gânduri. Dar cu timpul, am început să mă bucur mai mult de ideea de nou. Am văzut că este întotdeauna benefică. Orice oraș, orice țară și orice loc de pe acest pământ oferă experiențe. Noi culturi, noi forme de relief, oameni autentici și infrastructuri diferite. Este ceva atât de specific ideii de călătorie… senzația de a merge undeva și să devii pentru câteva zile una cu locul, cu localnicii.

Care este obiceiul pe care-l ai în vacanță și-l detești cel mai mult? Nu am astfel de obiceiuri. Încerc să mă simt cât mai bine şi să mă bucur de vacanţă.

Când călătorești, în ce situație ai minți? Nu îmi place să mint.

Care a fost cea mai frumoasa vacanta a ta? Sunt multe destinaţii care mi-au oferit o vacanţă minunată! În vine în minte acum cea mai recentă vacanță, în Mallorca, o insulă de o frumusețe impresionantă, care incită la explorare! Acolo mi s-a părut că totul merge bine fără efort, că energia locului și energia mea sunt perfect sincrone: eram în lumea mea.

Care este lucrul fără de care nu pleci în călătorie? Telefonul, desigur. Mai ales că îl folosesc şi pentru fotografii.

Care este motto-ul tău atunci când călătorești? Este un citat care îmi place foarte mult: „Nimeni nu poate descoperi lumea pentru altcineva. Numai când o descoperim pentru noi devine pământ comun și o legătură comună și încetăm să mai fim singuri” – Wendell Berry.

Citește și: 10 sfaturi care pot îmbunătăți experiența de călătorie în caz de perturbări ale zborului

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele