Echitația este o activitate cu numeroase beneficii pentru cei care o practică, în special pentru copiii care suferă de autism. Timpul petrecut alături de cal te ajută să te redresezi emoțional, te echilibrează, te calmează, întrucât acest animal nobil, cu o memorie fantastică, dacă îl mângâi și îi vorbești frumos, îţi răspunde cu dragoste.
Dacă ne uităm la numărul mare de centre deschise în ultimii ani și la practicanți, putem spune că echitația a început să ia amploare și în România.
Locuri de testat
Am descoperit la Râșnov, pe DN73, județul Brașov, un loc magic, liniștit și frumos amenajat: Centrul de echitație Cristina. Este locul perfect unde cei care iubesc caii pot veni să învețe să călărească, iar pentru cei care au deja baza să facă trasee pe câmp sau prin pădure.
Odată ajunsă în acest loc de poveste, am fost întâmpinată de niște oameni minunați, dornici să-mi povestească despre sport și despre cum au pus bazele acestui centru de echitație. Și despre multe altele…
Pentru că echitaţia este şi un sport extrem, prima regulă a celor de aici este să te învețe să îl practici în siguranță.
După iniţierea în călărie (ore în manej alături de instructor) în care ești învățat să încaleci, să porneşti şi să opreşti calul, să îţi ţii echilibrul şi să îl faci să meargă în direcţia dorită de tine, să mergi la pas sau la trap, poți trece la pasul următor, mai exact, testarea abilităţilor tale într-o excursie călare.
Ei, bine, eu practic acest sport de câțiva ani așa că am trecut cu brio de prima etapă de inițiere, însă cu toate acestea am făcut o oră antrenament în manej (ca să mă obișnuiesc cu calul), după care am plecat călare trăind momente unice pentru că, din şaua calului, frumuseţile României se văd prin alţi ochi.
Informații utile pentru cine vrea să se apuce de echitație
Pentru a practica acest sport nu ai nevoie de un anumit echipament: pantaloni comozi, o pereche de cizme lungi și o caschetă sunt de ajuns. În timp, însă, dacă vei dori să performezi, vei avea nevoie de pantaloni speciali, cizme de călărie, caschetă, mănuși și cravașă (vargă elastică de piele sau îmbrăcată în piele cu care călăreții îndeamnă caii la mers). Este un sport costisitor, dar merită.
La întoarcere, după aproape o oră de stat la povești cu unul dintere pionii principali ai acestui loc, un domn cu o poftă de viață incredibilă, o dragoste imensă față de cai și o vastă experiență în acest sport nobil, am făcut și un tur al cabanei.
Dacă ajungeți prin zonă, vă recomand să optați pentru cazare la Centrul de echitație Cristina. Cabana care are o capacitate de 6 camere cu balcon și TV, două livinguri spațioase și două băi. POate fi închiriată și integral pentru 850 lei/noapte, pentru maximum 12 persoane. Este un loc absolut minunat, plin cu flori, verdeață și multă liniște, iar eu voi reveni, cu siguranță.
Experiența de călărie pe care v-o oferă acest centru de echitație este potrivită atât pentru începători, cât și pentru călăreți experimentați. Monitorii de echitație te vor îndruma în arta călăriei.
Una peste alta, echitația este o pasiune extrem de frumoasă care te disciplinează. Merită să încercați și voi!
Sursa foto principală: echitatiecristina.ro
Fotografii realizate de Mihaela Crețu