Deși se află pe alt continent, Marocul poate fi vizitat cu puțini bani, cu mult mai puțini decât în Europa. Nu există zbor direct din România, însă conexiunile sunt bune și la costuri reduse, mai ales dacă îți cumperi bilete de avion la o companie aeriană low-cost, care pot costa între 100 și 200 euro de persoană dus-întors.
În Maroc mergi dacă vrei să descoperi o altă lume, o altă cultură cu o viață de stradă mult mai efervescentă decât îți poți imagina, de unde să te alegi cu experiențe memorabile greu de descris în cuvinte. Cele mai importante locuri de vizitat sunt Marrakech, Fez, Casablanca, Chefchaouen (Orașul Albastru), Ouarzazate (unde s-a filmat o parte din Game of Thrones), Essaouira, Agadir și Meknes, iar pentru amintiri deosebite este obligatoriu să petreci o noapte în deșert, alături de berberi.

Lucruri pe care este bine să le știi dacă vrei o vacanță în Maroc
După ce am fost de două ori în Maroc și alte țări cu o cultură mult prea diferită față de cea europeană, pot spune că cel mai important lucru care te învață astfel de țări este să accepți destinația așa cum este, fără să o judeci, chiar dacă nu îți îndeplinește așteptările. Altfel, vei avea frustrări, vei fi tot timpul supărat și nemulțumit și îți vei strica singur vacanța, deși ai strâns bani pentru ea.
Ideal este să nu criticăm tot ce vedem greșit, nepotrivit și neobișnuit în jurul nostru, pentru că pur și simplu este imposibil să schimbăm locul, oamenii și obiceiurile după așteptările noastre, dar cu siguranță putem schimba modul nostru de vedere, gândirea și atitudinea noastră în raport cu acea cultură.

Iată ce trebuie să știi dacă vrei o vacanță în Maroc
1. Găsești mai ușor hașiș decât bere sau vin.
Maroc este o țară musulmană, dar este foarte modernă, fiind aflată foarte aproape de Europa. Are reguli, dar nimic exagerat, doar lucruri de bun simț, cum ar fi să te comporți și te îmbraci decent, să nu fii foarte afectuos în public (este acceptat ținutul de mână) și să nu consumi alcool în public, dacă îl găsești.
Cum spuneam, este țară musulmană, prin urmare, ca o comparație amuzantă, dacă hașiș găsești la orice colț de stradă (la propriu vorbind), băuturile alcoolice le găsești doar în restaurantele mai bine cotate și mai scumpe (prin urmare și mâncare este mult mai scumpă decât o medie de 30-40 lei (80-100 dirhami)/prânz) și în hoteluri (nu riaduri, nu hosteluri). Prețurile pentru o bere diferă în funcție de loc, dar poți să găsești la 8-10 lei (20-25 dirhami) sticla de 0,33 litri.
Important! Chiar dacă hașișul poate fi găsit cu ușurință în orașe ca Marrakech, Chefchaouen sau Fez (vă veți da seama acolo, veți fi întrebați pe stradă), este bine să fiți precauți pentru că pot fi și polițiști sub acoperire și nu cred că vă doriți să cunoașteți închisorile din Maroc.
2. Mai bine bei un fresh de portocale. E mai ieftin ca apa.
Pentru a potoli setea rapid, alege un fresh de portocale (mult mai dulci ca cele de la noi) de la un stand de pe stradă (Piața Jamaa el Fna din Marrakech sau pe străzile din Medina din orașul Fez). Portocalele sunt stoarse pe loc, iar un pahar de suc costă 1,6 lei (4 dirhami). O sticlă cu apă costă tot cam atât sau puțin mai mult.

3. Fără prețuri afișate, fără bon fiscal. Vei învăța să negociezi.
Unde să înveți mai bine să negociezi dacă nu în Maroc?! Dacă ești puțin deschis la experiențe și renunți la ideea că prețurile trebuie să fie afișate și să primești și bon fiscal, vei iubi să fii turist în Maroc. Într-adevăr, la buticuri, chiar dacă prețurile nu sunt afișate, sunt fixe. Doar trebuie să întrebi. Prin urmare, aici nu trebuie să negociezi. Dar pregătește-te pentru când mergi în souk-uri, străzile (bazaruri) comerciale din medina (zona veche din oraș), cea mai vie și colorată zonă de la destinație, fie că vorbim de Marrakech, Fez sau Casablanca.
Dacă ești dispus să negociezi, experiment care durează cel puțin 15 minute, în funcție de ce vrei să cumperi, vei obține un preț aproape la jumătate pentru o jachetă sau o geantă din piele, de exemplu.
4. Spune-le că ești din România, dacă vrei să plătești mai puțin.
În Maroc te vei simți mândru și apreciat că ești român. Poate părea ciudat, dar marocanii au un respect anume pentru români și se bucură când îi întâlnesc, probabil și datorită faptului că acolo sunt produse mașini Dacia.
Cert este că vânzătorii marocani întreabă orice turist din ce țară este tocmai pentru a oferi un preț corect (în opinia lor), mai mic sau mai mare, pentru produsele pe care le vând, în funcție de puterea de cumpărare a clienților. Și cum știu că românii nu sunt foarte bogați, chiar scad considerabil din unele prețuri.
5. Dacă vrei să scapi de vânzătorii agasanți, întreabă-i dacă vând alcool.
Când o să intri în medina sau în Piața Jamaa El Fna din Marrakech, vânzătorii te vor acapara cu ofertele lor și te vor lua în magazinul sau la standul lor cu mâncare. Dacă nu vrei să cumperi și vrei să te lase în pace, întreabă-i firesc dacă vând bere, vin, ceva cu alcool. Cum nu au, măcar vei scăpa de insistențele lor de a-ți vinde orice, doar pentru că ești turist.

Acestea sunt unele dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi dacă vrei să călătorești în Maroc. Nu uita că acolo poți să vorbești cu localnicii în câteva limbi de circulație internațională, uneori și în același timp/aceeași conversație, pe care le-au învățat sau îmbunătățit stând de vorbă cu turiștii. Franceza, engleza și spaniola sunt cele mai folosite, iar unii dintre ei știu și italiană, rusă sau germană. În plus, o să fii surprins că sunt vânzători care recunosc limba română și te vor întreba prietenește ce faci, îți vor zice bună seara sau bună ziua și îți vor aminti că știu de George Hagi și Nicolae Ceaușescu.
În Maroc poți călători liniștit și în siguranță pe cont propriu, alături de prieteni sau singur, nu este nevoie de viză sau vaccinuri și este recomandat să mergi în orice perioadă, mai puțin în iulie și august, când temperaturile sunt foarte ridicate, spre 50 de grade Celsius. O săptămână de călătorit prin Maroc, cu biletele de avion incluse (low-cost), cazare la prețuri modice și toate celelalte cheltuieli pentru mâncare, atracții turistice și activități, poate costa și mai puțin de 500 de euro de persoană (dacă poți trăi și fără condiții de lux).
Marocul te așteaptă cu experiențe și amintiri greu de egalat de alte țări. Pregătit să le trăiești?
Citește și: FOTOREPORTAJ Palawan, paradisul ascuns în sărăcie