Cum să vezi cu bani puțini Singapore, cel mai scump oraș din lume

0
11865

Am fost în decembrie în Singapore și pot spune că este un mit că ai nevoie de o căruță de bani ca să-l vezi. Ba chiar mi s-a părut mai ieftin decât în Dubai. Iată câți bani am cheltuit în 4 zile, unde am mâncat și cât a costat și de ce pare o destinație de pe altă planetă. Singapore este cel mai scump oraș din lume după costul vieții, potrivit unui studiu publicat  de Economist Intelligence Unit.

Bineînțeles, în oricare destinație este ușor să cheltuiești cât mai mult posibil pe cazare și mese la restaurante scumpe, însă provocarea este să cheltuiești echilibrat, în funcție de nivelul de trai din țara în care mergi.

 1. Lucrează cu harta și vânează biletele de avion

Înainte să vânezi biletele de avion, uită-te pe Google Maps și/sau caută pe Google care este cel mai important hub aerian de destinația în care vrei să mergi. Există mari șanse să economisești bani frumoși dacă, de exemplu, în loc să aterizezi direct în Singapore, să iei un zbor Europa-Kuala Lumpur și de acolo un zbor la o companie low-cost ca AirAsia sau Jetstar Asia, la prețul de 80-100 euro dus-întors.

Pentru bilete ieftine din Europa către orice destinație vânează ofertele companiilor aeriene și verifică site-uri cu bilete promoționale ca Fly4free Europe Flight Deals și Secret Flying.

Eu am plătit 360 euro pe bilete de avion dus-întors Milano Malpensa-Kuala Lumpur, cu compania aeriană de 4 stele Oman Air. Biletele au fost cumpărate în luna ianuarie 2017 pentru călătorie în noiembrie-decembrie 2017.

2. Te poți caza liniștit în cartierul Little India

În Singapore, de exemplu, dacă nu îți permiți 5 stele, poți alege un hotel de 2 sau 3 stele sau te poți caza la hostel, așa cum am făcut și eu de altfel.

Cartierul Little India este cel mai sărac, dacă pot spune așa, cartier din înstăritul Singapore. Chiar și aici, într-o zonă plină de expați indieni, lucrurile stau destul de bine în privința siguranței și a curățeniei. Am dormit la Hostelul Footprints de pe Perak Road, unde am plătit 24 de dolari singaporezi (SGD) pe noapte/persoană, adică 70 de lei, cu mic dejun inclus (însă foarte slab).

3. Poți vizita ce este important mergând pe jos

Atâta timp cât stai în apropiere de centrul orașului – considerat Marina Bay Avenue – la maximum 5 km de cazare, poți vizita Singapore pe jos, ocazie cu care admiri supremația, obiectivele turistice, curățenia și diversitatea culturală a orașului-stat.

Spre exemplu, de la hostelul meu din Little India ajungeam pe jos în 40 de minute (3 km) la celebrul hotel Marina Bay Sands. Tot pe jos poți să ajungi în China Town, unde se află Templul Dintelui lui Buddha și singurul fast-food din lume cu stea Michelin.

Altfel, poți să iei metroul sau autobuzele, rețeaua de transport public fiind foarte bine pusă la punct. Inclusiv Aeroportul Changi este legat de oraș cu mai multe magistrale de metrou. Vei primi un card reîncărcabil, pe care îl vei folosi atât la intrare în stația de metrou sau la urcare în autobuz, cât și la ieșire. Taxarea se face automat la ieșire, în funcție de distanță și timp. Dacă uiți să folosești cardul la ieșire din autobuz sau te gândești că oricum nu te vede nimeni, vei fi taxat cu o sumă suplimentară retrasă de pe card.

4. Mănâncă la singurul fast-food din ghidul Michelin

Dacă nu ai bani de restaurantele de la Raffles, Mandarin sau Carlton, poți mânca fără griji în cartierul China Town sau chiar Little India. Aici găsești tot felul de preparate și restaurante.

În Singapore se află două fast-food-uri din lume cu câte o stea Michelin – Liao Fan Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice Noodle și Hill Street Tai Hwa Pork Noodle. Eu am fost la primul, Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice Noodle, aflat în China Town, unde un meniu complet variază între 30 și 35 lei (băutură inclusă).

5. Regulile ciudate pe care trebuie să le respecți

Singapore este un fel de rai al civilizației și al curățeniei, dar și un iad al amenzilor. Când o să ajungi acolo o să înțelegi mai bine de ce și, în același timp, o să își dorești să ajungă și Europa (exceptând Monaco – un alt rai ai civilizației, luxului și stării de bine) la acest nivel.

Reguli ciudate cu amenzi de sute de dolari

 • guma de mestecat este interzisă – așadar scapă de ea înainte să pășești în Singapore
 • trebuie să tragi apa la toaletele publice – nu e doar un semn de educație, e o obligație care nerespectată atrage o amendă usturătoare
 • nu ai voie să îți conectezi telefonul la wi-fi-ul altei persoane – atenție mare! Cel mai bine este să cumperi o cartelă locală.
 • nu ai voie să intri în țară cu mai mult de un litru de alcool și, bineînțeles, nici cu droguri – te poate aștepta pedeapsa cu moartea
 • nu ai voie să umbli gol prin casă încât să fii vizibil de afară – ori te îmbraci, ori tragi traperiile
 • nu ai voie să intri cu fructul durian (fructul statului Singapore) în metrou, autobuz sau orice alt spațiu interior (restaurante, hoteluri etc) – nu există amendă pentru acest fruct, însă îi vei jigni foarte tare pe localnicii și turiștii din Singapore. Problema cu fructul durian este că miroase foarte urât. Prin urmare este interzis în spațiile închise.
 • nu ai voie să scuipi și să arunci gunoi pe jos – este o regulă de bun simț, care în orice alt stat, cu diferența că în Singapore amenda este 1.000 de dolari.
 • nu ai voie să afișezi în public orientarea homosexuală

Cele mai importante atracții turistice

 • Marina Bay Sands și Garden by the Bay
 • Parcul Garden by the Bay East – pentru o altă vedere a Marina Bay Sands
 • Merlion
 • Orchad Road
 • China Town – Templul Dintelui lui Buddha, Templul Thian Hock Keng
 • Little India – probabil singurul loc din lume unde indienii sunt „convertiți” la cuățenie – Templul hindus Sri Krishnan, Templul buddhist Kwan Im Thong Hood Cho
 • Cartierul Arab (în apropiere de Little India)
 • Parcul Foot Canning
 • Gradină Zoologică – un alt concept față de ceea ce știm în Europa, în care animalele sunt mult mai libere și în care poți să faci night safari; zoo – 35 dolari singaporezi (100 lei), night safari – 47 dolari singaporezi (136 lei)
 • Insula Sentosa – pentru plajă la Siloso Beach și Palawan Beach și distracție la Universal Studios

Cheltuieli city break Singapore

 • bilete de avion București-Kuala Lumpur: 390 euro
 • bilet de avion Langkawi, Malaezia-Singapore: 35 euro
 • bilet autocar Singapore-Kuala Lumpur: 15 euro
 • cazare 4 nopți hostel: 60 euro
 • mâncare, transport local și intrarea la Grădina Zoologică (intrările în temple sunt gratuite): 115 euro
 • Total 4 zile în Singapore: 175 euro + 50 euro transport sosire și plecare

Tu când vrei să vizitezi cel mai scump și civilizat loc din lume?

Citește și: Descoperirea din Egipt care este mai veche decât Piramida din Giza

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele