Deși suntem în februarie, sezonul vacanțelor nu este foarte departe. Pentru mulți dintre noi planurile sunt deja făcute, destinația este aleasă, lista obiectivelor turistice pregătită… însă cel mai greu este momentul când trebuie să-ți faci bagajele.
Bagajul tău de traveler ar trebui să conțină atât item-uri reprezentative stilului țării în care călătorești, cât și accesorii create de artizani locali. Asta nu înseamnă că trebuie să renunți la amprenta stilistică pe care o ai, ci doar să inserezi detalii.
Pentru respectul reciproc și toleranță, este esențială înțelegerea codurilor de îmbrăcăminte și a modalităților corecte de comportament atunci când vizităm alte țări.
În timp ce țările occidentale sunt mai relaxate din punct de vedere stilistic, adică nu prea există coduri de îmbrăcaminte și putem purta în mare parte ceea ce ne place, bineînțeles cu câteva excepții (vizitarea templelor sau a bisericilor), în Orientul Mijlociu este nevoie de mai multă acoperire și o grijă mai mare la ceea ce pui în bagaj.
Poliția vestimentară
Deși femeile americane și europene pot purta orice, de la rochii scurte fără mâneci, costume, pantaloni, blugi strâmți, fuste-mini, toate aceste stiluri sunt criticate în Orientul Mijlociu.
În țări precum Iran, Maroc, Egipt, Tunisia și Oman este esențial să se respecte codurile tradiționale de îmbrăcăminte, chiar și de către turiști. Îmbrăcamintea lungă și o esarfă pe cap sunt întotdeauna o idee bună dacă femeile doresc să evite comportamentul agresiv din partea localnicilor sau atenția nedorită din partea bărbaților. Arabia Saudită și țările din Orientul Mijlociu sunt printre cele mai stricte din lume, iar unele țări precum Iran și Irak folosesc poliție specială pentru a impune codurile de îmbrăcăminte islamice. Chiar și femeile care vizitează aceste țări trebuie să aibă capul acoperit, să poarte fuste lungi și rochii care le acoperă din cap până în picioare. Acest lucru va arăta, de asemenea, respectul pentru cultura lor.
O mare parte din identitatea noastră personală și culturală se reflectă prin hainele pe care le purtăm. Atunci când oamenii ne văd pentru prima dată, ei ne vor judeca după aspectul fizic. Dacă dorim un serviciu bun, respect și un zâmbet prietenos, trebuie să respectăm cultura locală.
Sursa foto: bbernard/Shutterstock.com