13 lucruri de luat în seamă când mănânci în străinătate

0
5502
Stand cu mâncare în Bangkok

Știu, suntem turiști și ne comportăm ca atare, însă localnicii nu ne privesc cu ochi buni când nu le respectăm eticheta în ceea ce privește mâncarea. Să fim serioși, câți italieni pun ketchup pe pizza sau câți nu sunt deranjați de turiștii care o fac? Prin urmare, dacă ești la Roma, fă ca romanii!

 1. Dacă ajungi în India, ar trebui să mănânci mereu cu dreapta dacă te decizi să mănânci cu mâna. Și nu-ți băga degetele în gură!
 2. Fii atent la protocol pentru băuturi în Egipt! Nu te grăbi să-ți umpli singur paharul de bătură, așteaptă-l pe cel de lângă tine să o fac iar tu întoarce-i gestul umplându-i paharul.
 3. În Franța, nu mânca pâinea de pe masă înainte să-ți vină mâncarea. Pâinea nu e aperitiv, ci însoțește mâncarea.
 4. Nu adăuga parmezan, ketchup sau sos picant pe pizza, în Italia. Este unul dintre lucrurile care-i deranjează cel mai mult pe italieni. La fel de bine, nu comanda cappuccino după cină. Băutura după masă este întotdeauna espresso, căci pentru italieni cafeaua este digestiv, nu desert.
 5. Bacșișul în Japonia este o insultă. Deși este foarte comun în foarte multe țări, este foarte rar în Japonia, iar în unele locuri îți vor refuza banii. Și dacă faci pauză în timp ce mănânci, nu-ți înfinge bețigașele în orez. Regula vine din tradiția budistă, unde bețele înfipte vertical în orez sunt oferite morților.
 6. În Coreea, nu te apuca să mănânci până când cel mai în vârstă de la masă nu începe primul. Nu termina înaintea lui, chiar dacă mănâncă încet! La fel de bine, dacă cineva îți oferă o farfurie cu mâncare, primește-o cu ambele mâini, pentru că arată respect.
 7. Nu cere sare și piper în Portugalia! Jignești chef-ul!
 8. Bunele maniere ne obligă să folosim furculița. Nu și în Thailanda. Folosește-o doar să-ți umpli lingura de mâncare.
 9. Oricât de mult ne place să mâncăm cartofii prăjiți cu mâna, nu e ok să facem acest lucru în Chile, pentru că acolo nu se mănâncă astfel.
 10. Și dacă ajungi în Rusia și ți se oferă o băutură, nu o refuza! Îți arată astfel încrederea și prietenia, iar dacă o refuzi e ca și cum i-ai spune că nu te interesează să te împrietenești cu el/ea. Și la fel de sfânt, nu amesteca vodca cu nimic altceva.
 11. În Afganistan, dacă scapi pâinea pe jos, ridic-o. Și după pup-o, du-o la frunte și abia apoi o pui pe masă sau oriunde altundeva.
 12. Noroc! dar nu cu bere dacă ești în Ungaria. Le amintește ungurilor de cele mai negre vremuri, când revoluția le-a fost inăbușită de austrieci în 1848, moment în care aceștia au sărbătorit victoria cu bere.
 13. Oricât de mult ți-a plăcut mâncarea, nu linge farfuria în China! Lasă ceva în farfurie ca gazdele să fie convinse că te-ai săturat.

Citește și: 11 lucruri pe care nu trebuie să le faci când ești turist în Franța

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele