Limnos, insula în care simți că te întorci în timp: plaje sălbatice, ape cristaline, țărmuri nisipoase și întinse

0
27356

Text de Felicia Georgescu

Puțini dintre cei care ajung anual în Thasos știu că, la scurtă distanță de această insulă, la sud, se află o alta, înconjurată de Marea Egee. Este vorba de Insula Limnos, cu capitala la Myrina, destinație pentru vacanța celor îndrăgostiți de natură și de locuri virgine.

Este ușor să ajungi aici, mai ales pentru români, căci pot lua feribotul din Kavala, biletul fiind în jur de 16 euro. Există și varianta avionului, insula având aeroport.

Limnos are plaje lungi, golfuri adăpostite, peisaje cu roci vulcanice, sate tradiționale cu case de piatră în culori meridionale. Insula nu trăiește din turism, ci din agricultură și de aceea viața a rămas încremenită, localnicii își văd de treburile lor, cultivă grâu și viță-de-vie. Ca o paranteză, au doua vinuri grozav de aromate, Muscat de Alexandria și Kalambaki.

Când, unde, ce și cum

Cel mai bun timp pentru a vizita Limnos este din luna mai până la sfârsitul lui iulie. În insulă se găsesc în jur de 28 de hoteluri, taverne fantastice – unde se servește pește delicios și fructe de mare-, un castel împunător, drumuri bune care asigură accesul în fiecare colț al insulei. Închirierea unei mașini este în jur de 25 euro pe zi, dar te poți deplasa și cu bicicletă sau scuter.

Atracția insulei este Myrina, capitala, oraș superb cu un frumos port, orașul fiind dominat de o veche cetate bizantină, de unde poți avea o priveliște spectaculoasă asupra întregii zone.

Pe insula există zeci de sate tradiționale foarte pitorești și frumoase cum ar fi: Kontias, Kontopouli, Thanos, Kaspas.

Insula este faimoasă pentru brânzeturi, miere, iaurt, ierburi aromatice, caracatiță, ied, capră, deserturi de ciocolată cu migdale și mastică, așa că vă propunem să încercați din toate.

  

Când spun Limnos spun, de fapt, plaje sălbatice, ape cristaline, țărmuri nisipoase și întinse. Limnos este o destinație de vacanță care te face să simți că te-ai întors în timp, nu numai pe tărămul de legendă al Greciei, ci că te-ai întors în timp acolo unde coordonatele vieții noastre moderne nu mai funcționează. Te adâncești într-o mare de liniște și de pace, cu locuri sălbatice și izolate, când ajungi în preajma acestor locuri te cufunzi într-o tăcere absolută și doar atunci poți să simți măreția magică a locului.

O multitudine de plaje și experiențe

Ca turist care vizitează Grecia vrei să vezi plaje, iar în cazul Limnos, acestea sunt puțin populate, răspândite în mici golfulețe și apar în cele mai neașteptate locuri. Cele organizate și populate sunt pe partea de vest a insulei, iar cele sălbatice pe partea de est.

Plaja Kotsinas are o apă albastră cristalină, nisipuri fine și aurii. Numele plajei vine de la cuvântul ”kokinos” care înseamnă roșu și se referă la solul folosit pentru vindecări.

O altă plajă la fel de pitorească este cea din golful Keros, ascunsă de străduțele întortocheate ale satului Kalliopi. Este o plajă întinsă, chiar foarte întinsă am spune, și pentru că vânturile puternice din nordul Marii Egee o ating, devine locul ideal pentru practicarea sporturilor nautice, wind și kitesurfing. Apa are o adâncime mică, pe sute de metri în larg iar fundul mării e presărat cu nisip alb și fin, iar daca stai pe plajă, spectacolul oferit de surferii care plutesc este magnific.

În partea de nord a insulei, într-un golfuleț liniștit, plaja din Gomati te încântă cu cele mai înalte dune de nisip din Grecia. Este un peisaj unic, fragil, cu puțină vegetație, dar cu zboruri de flamingo. Aceeași apă cristalină îi răsfață pe puținii curioși care se încumetă până aici, pe plajă fiind câteva rulote cu împătimiți ai locului, un paradis al soarelui și al mării.

Mituri și povești despre zei

Miturile despre Limnos sunt legate de zeul Hefaistos. Când Hera s-a certat cu Zeus și fiul ei a încercat să o apere, Zeus furios l-a aruncat de pe Olimp. Hefaistos a aterizat pe Limnos și a început  să îi învețe pe oameni arta prelucrării fierului. În istoria sa plină de evenimente, Limnos a fost atacată de multe ori din cauza plasării sale strategice, în apropierea Bosforului și Dardanele. A fost cucerită de perși, romani, venețieni, turci, ba chiar și de nemți. Fiecare dintre acești cuceritori și-au lasat amprenta asupra civilizației și au lasat capele, biserici, cetăți, situri arheologice cum ar fi: Poliochmi, Hefaistia și sanctuarul Kabeiroi, situate în partea de est a insulei.

Dacă cineva m-ar întreba ce aș putea spune despre insula Limnos, în afară de satele autentice și siturile arheologice, aș jura cu mâna pe inimă că locurile sălbatice și izolate fac parte din definiția și tradiția acestei insule.

O vacanță de reculegere, de căutare a sinelui, de găsire a sinelui poate fi petrecută pe insula Limnos, insulă care îți aduce în suflet echilibru, liniște, pace.

Citește și:

FOTOREPORTAJ Palawan, paradisul ascuns în sărăcie

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele