Redescoperim Romania. O biblioteca din Iasi, inclusa intr-o competitie pentru desemnarea celor mai frumoase 25 de biblioteci din lume

0
4318
Biblioteca Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi, din Iasi Foto: Dan-Ovidiu Boncut

Odinioară adevărate temple unde marile minți ale lumii venerau cunoașterea și dezbaterile intelectuale, bibliotecile pierd din ce în ce mai des bătăliile cu tehnologia secolului XXI. Chiar și așa, bibliotecile exercită încă o atracție aparte asupra oamenilor, fie și numai datorită arhitecturii lor magnifice sau atmosferei pline de mister.  Construite pentru a dăinui peste secole, aceste minunate clădiri sunt o poveste vie a unor vremuri de mult apuse,  unde turiștii simt că se întorc în timp.

Portalul Bored Panda a lansat o provocare cititorilor săi, pe care îi invită să nominalizeze și să voteze cele mai frumoase 25 de biblioteci din întreaga lume. Pe lista cu nominalizări a fost inclusă și Biblioteca Universității Tehnice „Grigore Asachi”, din Iași, monument ce a primit până acum peste aproape 1.000 de voturi. În competiție sunt înscrise numeroase instituții celebre la nivel mondial, precum Biblioteca Națională din Praga, Cehia; Biblioteca Colegiului Trinity, din Dublin, Irlanda; Biblioteca Națională a Franței, din Paris; Biblioteca Națională din Viena, Austria sau Biblioteca Publica din New York, SUA.

Inaugurat în 1897, după cinci ani de la punerea pietrei de fundament, Palatul Universitar a fost construit după schițele lui Petru Poni, ministru al Instrucțiunii și profesor la Universitatea din Iași. Schițele sale, realizate după studii efectuate la mai multe universități din Germania, Austria și Elveția, au fost preluate de celebrul arhitect elvețian, Louis Blanc, cel care a elaborat proiectul final.

biblioteca
Foto: www.tuiasi.ro

Ivisit.ro vă recomandă și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele