Farmecul parizian al Bucureștiului pare să fi renăscut din  eleganța șarmantă a vremurilor interbelice, când era cunoscut drept „Micul Paris”, și să se fi transformat într-o etichetă adecvată secolului XXI: Parisul Europei de Est. Cel puțin în viziunea jurnaliștilor de la Huffington Post care le oferă străinilor cinci motive pentru a face o vizită în „această comoară neoclasică”.

Bucureștiul e destinația perfectă pentru congresele diplomatice, e gazda sofisticată a festivalului internațional de muzică clasică George Enescu și satisface, deopotrivă, gusturile turiștilor retro, cât și pe cele ale tinerilor aflați încăutarea unor nopți pline de adrenalină și voie bună.

Pe lista celor cinci motive pentru care Bucureștiul e Parisul Europei de Est sunt incluse monumentele de artă, parcurile orașului, cafenele și viața de noapte, clădirile istorice renovate din Centrul Vechi și influențele franceze, vizibile până la modul în care au fost proiectate anumite zone ale orașului.

Din păcate, sau din fericire, cred că noi românii nu ne-am decis încă dacă să o considerăm o valoare arhitectonică sau doar un monument de triste rememorări, la capitolul „Bucureștiul și arta clasică” jurnaliștii de la Huffington Post le vorbesc cititorilor despre Palatul Parlamentului. „Potrivit Cărții Recordurilor, Palatul Parlamentului este cea mai mare clădire civilă din lume, cea mai scumpă clădire administrativă și cea mai grea. Este destinația perfectă pentru nunți regale, prezentări de modă și evenimente politice”, notează Huffington Post.

Centrul istoric, recomandat deopotrivă pentru cafenele și vestigii arheologice

O imagine plină de culoare cu Parcul Cișmigiu introduce cel de-al doilea motiv, parcurile Bucureștiului. „Flori vesele, bătrânei jucând șah, familiile vâslind cu barca pe lac și cei mai drăgălași câini, care par să-și fi scos ei stăpânii la plimbare. Vizitați parcurile Cișmigiu, Carol, Herăstrău, Tineretului, Titan sau Grădina Botanică”, îi îndeamnă autorul articolului pe cititori.

Cafeneaua de la Hotelul Athenee Palace Hilton, unul dintre cele mai boeme locuri ale perioadei interbelice, ilustrează secțiunea dedicată localurilor bucureștene și a vieții de noapte, deși jurnaliștii de la Huffington Post recomandă de fapt cafenelele și barurile din Centrul Vechi, unde turiștii vor fi prinși imediat în caruselul distracției, al femeilor frumoase și al băuturilor.

Și dacă tot au amintit de Centrul Vechi, nu putea fi trecută cu vederea și pagina de istorie desfășurată sub privirile trecătorilor odată cu renovările realizate recent în zona Curții Domnești. Imaginea care ilustrează cel de-al patrulea motiv este cea a Biserii Sfântul Anton.

Nu în ultimul rând, Huffington Post amintește de influența franceză vizibilă la tot pasul în București, chiar și în aspectul urbanistic al anumitor zone, în acest caz fiind date drept exemplu bulevardele și rondul de la Casa Presei,