Bucurestiul, vazut de un diplomat suedez: Orasul asimetriilor surprinzator de frumoase

0
3534
Diplomatul suedez Alexander Peyre locuieste in Bucuresti din 2013

De-a lungul ultimelor 12 luni, am avut ocazia să întâlnesc foarte mulți străini, atât turiști cărora le-am dezvăluit o parte din frumusețile Bucureștiului, cât și persoane care au venit în Capitala României datorită profesiei lor. De fiecare dată, am aflat cu bucurie că orașul, pe care noi, localnicii, nu de puține ori îl blamăm aproape pentru orice, este un cufăr plin cu surprize plăcute pentru vizitatorii străini. Astăzi, vă invit să vedeți Bucureștiul prin ochii lui Alexander Peyre, un diplomat suedez care locuiește aici din 2013.

Vechile Dacia și uimirea bucureștenilor

Alexander a venit în București, pentru prima dată, acum 11 ani, ca turist. Își amintește că străzile orașului erau pline de Dacia 1300, dar totodată apăruseră și primele modele Dacia Logan, marcă lansată cu fast la Salonul Auto de la Paris din acel an. După aproape un deceniu, se reîntoarce la București, de data aceasta în calitate de diplomat al Ambasadei Suediei în România, iar în tot acest timp a început să exploreze cartierele și străzile mai puțin cunoscute ale orașului, comportându-se adesea ca un localnic.

Alexander este un promotor al mersului pe bicicletă, atât la serviciu, cât și în timpul liber, și este încântat că bucureștenii și-au schimbat mult atitudinea față de acest mijloc de transport în ultimii doi ani. „La început, mulți bucurești erau surprinși să vadă pe cineva îmbrăcat la costum mergând pe bicicletă. Unii chiar se opreau să mă fotografieze. Acum, e ceva normal”, mărturisește Alexander Peyre.

 Piața Obor, cinematografele de stat și străduțele ascunse ale Bucureștiului

Fiecare dintre noi avem, cu siguranță, cel puțin un loc drag din București, pe care l-am recomanda călduros tuturor celor care vizitează orașul, dar și localnicilor. Alexander merge în Piața Obor ori de câte ori are ocazia, este un mare fan al cinematografelor vechi din București și îi place să descopere străduțele cu aer istoric din cartierele care au scăpat ca prin minune de buldozerele regimului comunist.

„În marile metropole ale lumii, sunt amenajate piețe tradiționale, unde fermierii locali vând produse naturale. În București, tradiția piețelor locale s-a păstrat, iar Piața Obor este preferata mea. La fel de mult îmi place să merg la film în vechile cinematografe de stat din București. O experiență frumoasă, dar și dureroasă, multe dintre ele aflându-se în clădiri spectaculoase, dar neîntreținute. Anton Pann, Maximilian Popper, Vulturilor… sunt câteva dintre străduțele aparte ale Bucureștiului, ce merită a fi descoperite. Și, nu în ultimul rând, îmi place să merg la Eden Garden, una dintre cele mai interesante cafenele în aer liber din Europa”, mai spune Alexander.

Dacă ar fi să descrie Bucureștiul în doar câteva cuvinte, Alexander ar spune că este orașul „asimetriei surprinzător de frumoase”. „Nici nu știu dacă există așa ceva, o asimetrie surprinzător de frumoasă… Iubesc contrastele orașului, faptul că mergând pe o stradă habar nu am ce voi descoperi până la final”, conchide diplomatul suedez.

  • Articolul original, în limba engleză, poate fi citit pe blogul Ana’s Guided Tours to Bucharest, proiectul meu de suflet ce-și propune să le arate turiștilor străini, dar și localnicilor în aceeași măsură, că Bucureștiul merită cu prisosință să fie iubit și apreciat pentru poveștile sale pline de șarm.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele