Revista presei – turism (săptămâna 5-11 octombrie)

0
392

România se situează pe locul 45 într-un clasament al primelor 100 de ţări ca valoare a brandului de ţară, în creştere faţă de locul 49 pe care se situa în 2017, în condiţiile în care valoarea brandului de ţară al României a crescut cu 27%, până la 222 de miliarde de dolari.

Știrile săptămânii pe larg:

TVA-ul pentru turism şi activităţi conexe se reduce la 5%, de la 9%, de la 1 noiembrie

Ministerul finanţelor publice (MFP) a anunţat, joi seara, că, în şedinţa de astăzi, Guvernul a adoptat o Ordonanţă de urgenţă (OUG), iniţiată de MFP, prin care se reduce cota Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) pentru turism şi activităţi conexe.

Florin Jianu: Scăderea TVA la 5% în turism, un concurs populist, fără un studiu de impact

Scăderea TVA la 5% în turism este, cred, un concurs populist fără un studiu de impact, de cine reduce mai mult o taxă sau alta, a declarat, marţi, Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional pentru Întreprinderi Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), într-o conferinţă de specialitate.

Brandul de ţară al României valorează 222 de miliarde de dolari, în creştere cu 27% comparativ cu 2017

România se situează pe locul 45 într-un clasament al primelor 100 de ţări ca valoare a brandului de ţară, în creştere faţă de locul 49 pe care se situa în 2017, în condiţiile în care valoarea brandului de ţară al României a crescut cu 27%, până la 222 de miliarde de dolari, arată un studiu publicat luni de compania americană de consultanţă Brand Finance.

Peste 70.000 de români au vizitat Israelul în acest an, cu aproape 40% mai mulţi decât în primele nouă luni din 2017

Peste 70.000 de turişti români au vizitat destinaţiile din Israel în primele nouă luni ale anului, în creştere cu 38% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, conform datelor înregistrate de Ministerul Turismului din Israel, România ocupând locul doi în regiune, după Polonia.

Am aflat de ce sunt cozi imense la aeroport în această perioadă! Oamenii se pun la rând încă de la stația de autobuz!

Luna octombrie este luna în care românii călătoresc cel mai mult cu avionul, anunță o companie aeriană, iar cei care au avut de prins un zbor în aceste zile cu siguranță au simțit asta pe propria lor piele. Cozile la checkin s-au întins până afară, la stația de autobz de la „Henri Coandă”, iar trecerea de filtre a durat și peste două ore.

Revelionul costă şi 2.000 de euro pe Valea Prahovei, acolo unde o zi poţi sta pe DN1. De aceiaşi bani, poţi petrece în Dubai

Agenţiile de turism au pregătit deja pachetele pentru sărbătorile de iarnă, iar proprietarii hotelurilor şi pensiunilor de la munte sunt în toiul rezervărilor pentru Crăciun şi Revelion. Ca în fiecare an, staţiunile de pe Valea Prahovei vor atrage cel mai mare număr de turişti, care vor avea de furcă la întoarcere, când ar putea petrece chiar şi o zi în aglomeraţia pe de DN 1.

Călin Ile, director general al Ibis Continental Hotels: Pentru Constanţa, salvarea din sezonalitate este poziţionarea ca un centru de conferinţe şi evenimente

Există loc de creştere în turism în România, în contextul în care numărul de turişti nu a atins nici măcar pragul de 3 milioane de vizitatori, însă trebuie să mizăm pe promovarea brandurilor româneşti şi pe extinderea perioadei sezoniere, susţine Călin Ile.

De unde încasări din TVA, dacă statul numără doar 106 turişti pe zi în Vama Veche şi 2 Mai?

Doar 106 turişti s-au cazat în medie în fiecare zi din această vară în unităţile turistice din comuna Limanu de pe litoralul românesc, ce are în administrare Vama Veche sau 2 Mai, arată datele oficiale de la Institutul Naţional de Statistică (INS) şi calculele ZF.

Consultant în turism: Sezonul estival 2018, unul dintre cele mai bune din ultimii 20 de ani

Sezonul estival 2018 a generat încasari cu până la 25% mai mari datorită, în principal, voucherelor de vacanță și intensificării rutelor de zbor intern, dar și intrării pe piață a unor companii aeriene care conectează Europa de mai multe orașe din România, au declarat mai mulți specialiști din turism pentru Agerpres.

Chiriţoiu, Consiliul Concurenţei: 2018 poate fi al doilea an cu cea mai mare amendă cumulată dată de autoritate în istoria sa. Vom finaliza ancheta pe turism, pe telecom şi asigurări

În ceea ce priveşte investigaţiile de încălcare a Legii concurenţei ce vor fi finalizate în acest an, acestea sunt cele din sectorul asigurărilor, telecom, turism, comerţ alimentar şi la racordurile de gaze naturale.

Administraţia Canalelor Navigabile pregăteşte un program de croaziere turistice pe Canalul Dunăre – Marea Neagră

Directorul general al Companiei Naţionale Administraţia Canalelor Navigabile (CNACN), Daniel Georgescu, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că pentru viitorul sezon estival pregăteşte un proiect de reluare a croazierelor turistice pe Canalul Dunăre – Marea Neagră, între porturile Agigea şi Murfatlar.

Staţiunea Băile Felix, salvată prin stabilirea redevenţei zero la utilizarea apelor geotermale

Preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că prin stabilirea de către Guvern a redevenţei zero pentru utilizarea apelor geotermale şi minerale, Băile Felix – cea mai mare staţiune balneară cu regim permanent din România este salvată de la faliment.

Festivalul verzei şi dovleacului, drumeţii şi evenimente cultural-artistice în programul Zilelor „Ţinutului secuiesc”

Festivalul verzei şi al dovleacului, drumeţii, conferinţe şi numeroase evenimente cultural-artistice sunt cuprinse în programul celei de-a IX-a ediţii a Zilelor „Ţinutului secuiesc”, care se vor desfăşura în perioada 12-21 octombrie în judeţele Covasna, Harghita şi Mureş, au anunţat vineri organizatorii.

Biserica Evanghelică, cel mai vizitat obiectiv turistic din Bistriţa, închis doi ani pentru reabilitare

Biserica Evanghelică din Bistriţa, cel mai vizitat obiectiv din oraş, fiind şi singura biserică cu lift din România, va fi închisă timp de doi ani, pentru reabilitare şi restaurare după ce Primăria a accesat 2,8 milioane de euro pentru acest obiectiv, transmite corespondentul Mediafax.

Incendiu masiv în insula Corfu. Autoritățile grecești au evacuat o localitate

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află sau doresc să călătorească în Republica Elenă că se înregistrează un incendiu în insula Corfu, în apropierea plajei Kalami, autoritățile locale grecești luând măsura de evacuare a satului Vigla.

Știri despre incoming:

Forumul de Incoming ediția a VI-a se ține la Hotel Ramada Plaza din București, pe 8 decembrie

Scopul principal al acestui forum sunt discuțiile despre incoming, despre problemele și soluțiile incomingului românesc, pentru încurajarea agențiilor de turism să dezvolte un departament de INCOMING. Evenimentul este organizat de către InfoTravelRomania.ro, fiind disponibile 110 locuri. Au prioritate agențiile de turism care fac INCOMING – 70 la număr, ghizii de turism specializați pe INCOMING și unitățile de cazare care își doresc turiști străini.

National Geographic despre Castelul lui Dracula: Singurele lucruri înfricoşătoare sunt suvenirurile kitsch cu Vlad

National Geographic a publicat recent un articol în ediţia online  care face referire la Castelul Bran, cunoscut printre turiştii străini drept Castelul lui Dracula.  Cei de la National Geographic s-au întrebat cum de a ajuns castelul Bran să fie cunoscut ca şi casteului lui Dracula din moment ce Stocker nu a vizitat Transilvania sau castelul.

Mii de turişti au vizitat Maramureşul în acest sezon. Au stat între trei şi şapte zile

Cimitirul Vesel din Săpânţa, Mănăstirile Rohia şi Bârsana, Muzeul de Mineralogie din Baia Mare şi Parcul Naţional Munţii Rodnei au fost printre cele mai vizitate de turiştii români şi străini pe durata verii.

Lucia Morariu, Eximtur: Din 2019, multe agenții riscă să se închidă, iar prețul vacanțelor ar putea crește

Cu un potențial turistic uriaș, România rămâne o tară puțin atractivă pentru străini. Aproape 2,5 milioane de turiști străini au vizitat România  în 2017, potrivit datelor INS, față de 8 milioane de turiști, câți au ajuns în Bulgaria anul trecut.

Al treilea Summit RePatriot a început joi, la Alba Iulia, și reunește peste 200 de antreprenori din Diaspora și din țară

Al treilea Summit RePatriot a început joi, la Alba Iulia, și reunește peste 200 de antreprenori din Diaspora și din Țară care promovează România drept o destinație de investiții.

Stiri despre agenții/ companii aeriene:

Filadelfia Turism, cifra de afaceri în creștere în 2018. Estimări pentru 2019

CA Filadelfia Turism și Ruefa Escape Travel au inregistrat în primele 6 luni ale anului 2018 o creștere de 30% față de anul trecut. Creșterile au fost simțite și la nivelul celorlalte companii ale grupului cu activități în domeniile transportului de pasageri, transportului de marfă, și asigurări.

Avem o creştere de circa 10%, faţă de anul trecut, dar este un plus venit cu multă muncă”

Peste 3000 de turişti au ales să plece în vacanţă cu Eturia, în prima jumătate a anului, preţul unui pachet mediu fiind de 1500 de euro de persoană, ne-a declarat Sorin Stoica, co-proprietar şi CEO al agenţiei de turism Eturia.

eSky România, nouă ani de activitate

ESky România, parte din eSky Group, este agenţia online de turism care a crescut de aproape 100 de ori în primii nouă ani pe piaţa locală. Pe 9 noiembrie 2009, când a fost deschis biroul din Bucureşti, eSky vindea numai bilete de avion şi avea doar cinci angajaţi.

Ionuț Tudorache, Medical Concierge Travel: Ce potențial are piața turismului medical din România

Medical Concierge Travel este una dintre agențiile de turism medical, care văd un potențial mare în acest domeniu. Compania și-a început activitatea în urmă cu aproape 2 ani și a reușit în ultimile 12 luni să atragă peste 100 de pacienți din afară, care au adus venituri de circa 800.000 euro.

Un jucător „discret“ în turism. Romsilva are 100 de cabane în zone montane şi venituri de doar 2,5 milioane de lei

Regia Naţională a Pădurilor (Romsilva), care administrează pădurile statului, operează peste 100 de cabane silvice, care i-au adus anul trecut venituri totale de doar  2,5 milioane de lei, potrivit oficialilor companiei.

Hotelul Mercure de la Timișoara va depăși 6 milioane euro. Antreprenorul Ionuț Iakub, care construiește apartamente în România și Austria, intră pe piața hotelieră

Ionuț Iakub, un om de afaceri care construiește vile și apartamente în România și Austria, intră pe piața hotelieră și aduce brandul Mercure în Timișoara, simulat de cererea mare de locuri de cazare pentru acest oraș. Hotelul, a cărui construcție a fost anunțată zilele trecute de lanțul Orbis, va necesita o investiție de peste 6 milioane de euro, iar managementul va fi asigurat de firma Hotel Biz, deținută de Lucian Marinescu.

Hotelul „La Dolce Vita” din Bran, scos din nou la vânzare cu 1,24 milioane de euro

Hotelul de 3 stele La Dolce Vita din Bran, deschis în urmă cu 12 ani și operat de o firmă cu acționariat israelian, este scos la vânzare cu 1,24 milioane de euro, după ce anul trecut lichidtorul – CITR – solicita 1,4 milioane de euro.

Tarom lansează o nouă cursă directă

Tarom va introduce curse directe între București și Odesa la finele acestei luni, cu o frecvență de trei ori pe săptămână. Cursa spre Odesa, pregătită încă din vară, va fi lansată pe 31 octombrie și va fi operată în zilele de miercuri, vineri și sâmbătă, potrivit reprezentanților Tarom, citați de presa ucraineană.

Tarom: Există o variantă să lansăm zborurile spre SUA în mai, iar spre China în octombrie 2019

Directorul general al Tarom, Werner Wolff, a declarat că zborurile spre SUA şi China ar putea fi reluate anul viitor. De reluarea curselor spre SUA şi China se vorbeşte încă din 2013, de la momentul în care la conducerea companiei a fost adus un manager privat, însă nimic concret nu a fost realizat în ultimii ani.

Wizz Air introduce o nouă politică de bagaje din această  toamnă

Compania aeriană low-cost Wizz Air a anunțat noua sa politică de bagaje, care va intra în vigoare de la 1 noiembrie 2018. Toți pasagerii vor avea acces la bord cu un bagaj gratuit de mână.

Rating maxim acordat de singura agenţie globală care se ocupă de aprecierea siguranţei companiilor aeriene şi produselor lor

Wizz Air, cea mai mare companie aeriană low-cost din Europa Centrală şi de Est , a primit cea mai înaltă clasare în topul pentru siguranţă – de 7 stele – din partea AirlineRatings.com, singura agenţie globală care se ocupă de aprecierea siguranţei companiilor aeriene şi produselor lor.

Ryanair a lansat promoția de iarnă. Bilete de la 10 euro pe toate rutele

Compania aeriană Ryanair a lansat o promoție de iarnă. Tarifele  încep de la 9,99 euro la toate rutele. Promoția Ryanair se aplică pentru călătorii în perioada noiembrie – martie și poate fi găsită pe Ryanair.com, până la miezul nopții, joi, 11 octombrie.

Știri externe:

Măsură fără precedent în Grecia! Cât de afectat va fi TURISMUL

Pe insula Santorini, vizitatorii care cântăresc mai mult de 100 kg nu vor mai avea dreptul să călărească măgari, o actvitate foarte populară pe această insulă. Astfel, legea a fost dată de Ministerul Dezvoltării Rurale și Alimentației din Grecia, instituție ce a sărit în protejarea măgarilor din Santorini.

Acces interzis turiștilor, pe timp de noapte, pe cele mai cunoscute insule din Thailanda

Interdicția privește toate șederile peste noapte cu excepția celor oferite de anumite agenții care oferă tururi de scufundări la adâncime, a relatat publicația Royal Gazette, citată de Agerpres.

EasyJet te conectează cu Virgin pentru zborurile transatlantice

EasyJet se parteneriază cu Virgin-ul lui Richard Branson pentru a-și duce pasagerii în America și Canada. De ceva vreme, miza companiilor low cost devine operarea transatlantică.

Cel mai lung zbor cu avionul nu va avea locuri la clasa Economy

Zborurile cu avionul pe distanţe foarte lungi au revenit în actualitate chiar dacă preţul petrolului se apropie de cea mai ridicată valoare din ultimii patru ani, transmite Bloomberg.

Topul celor mai „puternice“ paşapoarte din lume. Pe ce loc se află România

Un nou studiu publicat marţi de către Henley & PartnersCitizen, scoate în evidenţă câte graniţe pot trece unele documente de călătorie. Astfel, potrivit indexului Henley Passport, Japonia are acum cel mai puternic paşaport de pe planetă, relatează CNN.

În Las Vegas s-a inaugurat muzeul Marijuana

Ce se întâmplă în Vegas nu rămâne în Vegas! Cel puțin când ne referim la canabis și povestea sa, distribuită în social media. Mai exact, când ne referim la cea mai nouă atracție din Las Vegas, muzeul dedicat canabisului și lucrurilor relaționate acestuia, pe numele său Cannabitation.

 

Sursa foto: pixabay.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele