Dorin Chioțea: Aș da orice să ajung pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adânc loc existent, unde doar trei oameni au pătruns

0
5432

Pe Dorin Chioțea îl știm toți de la TV, unde în prezent moderează emisiunea „1 Matinal” de pe TVR 1. Deși are mai bine de 20 de ani de experiență în presă, Dorin a studiat și a absolvit medicina la Universitatea „Carol Davila” din București. Spre drama părinților, tânărul de atunci nu a dorit să profeseze ca medic deoarece nu se vedea petrecând ziua întreaga în spital și făcând gărzi obositoare. Așa că drumul său profesional a luat o întorsătură radicală. În loc să își pună halatul alb și să intre pe ușa unui spital, Dorin Chioțea a mers direct în redacția unui ziar de sport încercându-și norocul într-un domeniu care era doar un hobby pentru el.

Ani la rând, fostul absolvent de medicină a devenit un jurnalist cunoscut, semnând articole la Ziua, Libertatea, ProSport, Gazeta Sporturilor și Adevărul, reușind să ajungă pe posturi de conducere. Ulterior, jurnalistul a făcut pasul spre televiziune, lucrând la Kanal D și Realitatea TV, la aceasta din urmă moderând emisiunea „Oamenii Realității”.

Dincolo de parcusul său profesional, Dorin Chioțea este o om spontan, plin de energie, care iubește adrenalina (și la TV, și în viața personală) și care își pune în evidență personalitatea prin umor. Și, să nu uităm, este de asemenea caracterizat foarte bine de stilul savuros de a vorbi, așa cum se vede și în interviul dat iVisit despre vacanțe, destinații și modul lui de a călători.

Filmul pe care speri să-l vezi în avion este: Nu doar unul mi-ar plăcea. Pe zborurile long-haul aș începe cu ceva XXX, neapărat cu Kirsten Price & Mikayla Mendez. S-au cam retras, dar rămân referință pentru ce învârteau acum vreo 8-10 ani. Căutați-le pe net și vă veți convinge! Apoi, „12 Years a Slave”, pentru că îmi aduce aminte de condiția umană, de câtă ticăloșie și bunătate suntem capabili ca specie. Aș continua cu „Any Given Sunday” ori „Salyut 7”, de la care mi-aș aminti speranța și încrederea că totul poate fi posibil dacă mereu vrei și crezi. Și aș încheia cu ceva, orice, din antologia Charlie Chaplin, probabil cel mai mare actor al tuturor timpurilor.

Dorin și soția lui, Carmen Chioțea

Ultima carte pe care ai luat-o cu tine în vacanță este: „Shantaram”, de Gregory David Roberts. O epopee a omenescului, o călătorie prin conștiințe, o metaforă incredibilă de la un capăt la altul.

Ai tendința de a pune în bagaj prea multe… șosete și chiloți. Oricum, cam 30% din încărcătură ajung să n-o folosesc.

Concediul tău ideal este… unul activ, în care să nu stau o zi în același loc. Nu-i înțeleg pe cei care zac pe o plajă în neștire, cu ochii larg închiși la ce-i frumos, lăsând soarele să le fiarbă creierii. Nu mă omor după muzee și biserici, îmi place să văd viața localnicilor așa cum e ea, să poposesc prin casele lor. Din păcate, în lume sunt puține agenții de turism care pot crea așa ceva sub formă de circuit.

Ce ți-ar strica vacanța? Lipsa de punctualitate. Mă seacă dacă unul-doi din grup întârzie la autocar și apar(e) de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic. Mă scoate din sărite când grupul nu pleacă fără ăștia, după sfertul academic pe care îl înțeleg. Viața e scurtă și e dramatic să îți irosești bucăți din ea așteptând după câte un nesimțit.

Ce preferi la un hotel? Curățenia și un WiFi rapid si gratuit pentru că în 2018 e normal să fie așa.

Ce apreciezi cel mai mult la partenerul de vacanță? Totul. E vorba de soția mea.

Care este cea mai mare extravaganță pe care ți-o permiți în concediu? Să dorm cât doresc. Diminețile mele obișnuite încep mereu la 05.00, exact când e somnul mai dulce, în timp ce ora de culcare e ca la un corporatist normal. Am un deficit teribil de odihnă, încerc o recuperare tardivă.

Care este călătoria pe care ți-ar plăcea cel mai mult să o faci? Antarctica – Insulele Malvine – Georgia de Sud. Sau Kamceatka ori Novaia Zemlia. Ori Strâmtoarea Bering, să calc pe insulele Diomede, acolo unde pământurile SUA și Rusiei sunt la aproape 4 km distanță unul de altul. Aș da însă orice să ajung pe fundul Gropii Marianelor, cel mai adânc loc existent, unde doar trei oameni au pătruns. Cercetăm Universul, dar nu ne cunoaștem planeta: pe Lună au pășit 12 oameni, în Cosmos au ajuns câteva zeci.

Care este cea mai mare temere a ta când ești în străinătate? Să nu-mi pierd actele și cardul de credit.

Care este obiceiul pe care-l ai în vacanță și-l detești cel mai mult? Sunt cu ochii cât cepele după copii, să nu pățească ceva rău. Nu prea am timp pentru mine, dar e ca o investiție în viitor. Când vor crește, rolurile se vor inversa.

Când călătorești, în ce situație ai minți? Nu mi s-a întâmplat. Întrebarea e, oricum, bună pentru cei care aleg să trișeze partenerul de viață. Nu mă număr printre ei.

Dorin, în Rio de Janeiro

Care a fost cea mai frumoasă vacanță a ta? 2008, un tur de cinci săptămâni prin Peru – Bolivia – Chile – Insula Paștelui. Mii de kilometri în care nicio secundă nu a semănat cu alta. Am lucrat temeinic la traseu cu o agenție transilvană, Wens, cu care am și acum o relație excelentă. Oamenii îmi rezervă orice doresc și plătesc când pot, cam în jumătate de an, fără să semnăm vreun act. America de Sud e extrem de ofertantă, are peisaje amețitoare și oameni primitori, plus o istorie fără egal.

Care este lucrul fără de care nu pleci în călătorie? Adaptorul electric universal și laptopul. Am un computer cu diagonala de 18″ care mi-a provocat multe inconveniente, dar e lipit de mine.

Care este motto-ul tău atunci când călătorești? Fii curios și neobosit!

Dorin, în Rio de Janeiro

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele