Cristina Roșca: Fiecare vacanță este o lecție pentru că nu există o formă mai bună de educație

0
2842

Cristina Roșca călătorește pentru a trăi sau trăiește călătorind. Oricum ar fi, tânăra jurnalistă, redactor-șef al revistei După Afaceri Premium a Ziarului Financiar, colecționează amintiri impresionante din vacanțe în țări cât mai îndepărate, exotice sau unde alții nu ar merge niciodată și despre care scrie pe propriul site, Travelbookanswine. Iată în ce țări i-ar plăcea Cristinei să adune experiențe memorabile.

Filmul pe care speri să-l vezi în avion este: De fiecare dată când pot, revăd Casablanca sau Breakfast at Tiffany’s. Dacă nu sunt “în ofertă”, aleg ceva din cinematografia europeană. Prefer “made in Italy” sau “made in France”. 🙂

Ultima carte pe care ai luat-o cu tine în vacanță este: De ceva vreme iau cu mine Kindle-ul, deși multă vreme l-am renegat. Este avantajos în călătoriile lungi când ai nevoie de ceva mai multe cărti, iar spațiul din bagaj nu este prea generos. Întotdeauna am și o carte cu mine, cea mai recentă fiind Elif Shafak – Three Daughters of Eve. Mai mult, am acest “ritual”, de pe fiecare aeroport nou unde ajung îmi cumpăr o carte. Eu nu colecționez nimic altceva din vacanțe. Doar amintiri :).

Ai tendința de a pune în bagaj prea multe… nu prea pun prea multe în general. Îmi place să călătoresc cât mai light. Am devenit mai eficientă, recunosc, de când mi-am luat un rucsac de munte și-l iau cu mine aproape peste tot. E mai greu în călătoriile pentru birou unde trebuie să fac loc și unor ținute mai elegante care se pot șifona. Altfel, prefer să iau haine lejere în vacanță, pantofi comozi și cosmetice cât mai puține.

Concediul tău ideal este… lung. Permanent:)). Glumesc, pe jumătate. Recunosc că în vacanțele de cel puțin două săptămâni reușesc să mă desprind complet. Oricum, încerc – și de multe ori reușesc – să-mi închid telefonul în concediu. Mama să știe că sunt bine și atât :)). Cât despre stilul de vacanță… să fie activă. După două zile la plajă simt că “mă mănâncă” tălpile.

Ce ți-ar strica vacanța? Orice problemă de sănătate, și slavă cerului până acum nu am avut astfel de probleme.

Ce preferi la un hotel? Să fie poziționat cât mai bine. Și să fie curat. Există, recunosc, anumite hoteluri unde mă duc pentru că-mi place design-ul sau pentru că au ceva deosebit în ofertă, cum este cazul Marina Bay Sands din Singapore cu piscina infinită sau al Shangri-la din Abu Dhabi care oferă cea mai frumoasă priveliște asupra moscheii la apus.

Cristina Roșca, la Disneyland Paris

Ce apreciezi cel mai mult la partenerul de vacanță? Să se lase purtat de val și să mă lase pe mine să mă ocup de organizare. Recunosc, însă, cât de important este să ai pe cineva cu care să te simți pe aceeași lungime de undă, așa că trebuie să aibă cam același stil de călătorie ca mine.

Care este cea mai mare extravaganță pe care ți-o permiți în concediu? În fiecare vacanță îmi dau timp zi de zi să stau la cafea – a se citi cafele. Caut cele mai faine locuri și savurez nu doar ce am în ceașcă, ci și oamenii. Nu îl simt ca timp pierdut – deși poate aș fi vizitat ceva mai mult -, ci câștigat.

Care este călătoria pe care ți-ar plăcea cel mai mult să o faci? Greu de ales. Am trei pe lista scurtă – Socotra – o insulă ce aparține de Yemen și care are o vegetație unică în lume, Noua Zeelandă și Mongolia. Până recent era și Namibia, dar de ziua mea anul acesta voi ajunge aici, așa că o consider un vis împlinit.

Care este cea mai mare temere a ta când ești în străinătate? Nu știu să zic, deși, dacă stau să mă gândesc, ar fi multe. Așa că prefer să nu mă gândesc.

Care este obiceiul pe care îl ai în vacanță și îl detești cel mai mult? Nu-mi vine nimic notabil în minte. Cred că partenerul de călătorie poate aminti câteva :)).

Când călătorești, în ce situație ai minți? Hakuna Matata. Sunt un copil fericit :).

Care a fost cea mai frumoasă vacanță a ta? Greu de ales, aproape imposibil. New York-ul văzut de pe Empire State Building noaptea se bate cu Machu Picchu vazut de pe Huayna Picchu și cu Marea Caraibelor văzută de pe plaja din Cayo Guillermo din Cuba. Nici aurora boreală în Islanda nu e de ignorat sau Petra (Iordania) văzută la pas. Ah… și vulcanul Bromo (Indonezia) fie văzut de aproape, fie de departe, îți taie respirația. La fel și Kyoto când au înflorit cireșii și Halong Bay la răsărit… Mă opresc aici :)).

Care este lucrul fără de care nu pleci în călătorie? Un act de identitate și telefonul în rolul său de aparat foto.

Care este motto-ul tău atunci când călătorești? Fiecare vacanță este o lecție pentru că nu există o formă mai bună de educație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele