8 deșerturi pe care trebuie să le vezi măcar o dată în viață

0
42686

Soare, nisip, pietre, caldură mare. Acestea sunt probabil primele lucruri care-ți vin în minte atunci când te gândești la un deșert. Mai mult, la prima vedere, nu vezi nicio diferență între doua deșerturi diferite, astfel că te gândești că, odată vizitat unul, le-ai vazut pe toate.

Pe planetă, însă, există o varietate mare de peisaje deșertice, de la porțiuni cu dune de nisip, pietre, la terenuri desprinse din filme cu extraterestrii. Și pentru că există deșerturi care-ți taie respirația și merită văzute o dată în viață, publicația Business Insider a alcătuit un top al acestora, iar iVisit.ro îți recomandă să le vizitezi.

Salar de Uyuni (Bolivia)

Localizat in Anzi, este cel mai mare desert de… sare, candva parte din preistoricul lac sarat Lago Minchin, care acoperea cea mai mare parte din sud-vestul Boliviei. Cand lacul a secat s-au format portiuni vaste de sare, desertice, luand nastere salina la suprafata, Salar de Uyuni. Zona, care are mai bine de 12.000 de kilometri patrati, este acoperita cu sare alba si o pelicula foarte subtire de apa, in sezonul ploios, formand cea mai mare oglinda naturala a lumi.

Sahara (Africa) 

Este cel mai mare desert din lume, acoperind in mare parte Nordul Africii, avand o suprafata totala de 8,6 milioane de kilometri patrati. In principal, desertul are platouri pietroase, insa „marile de nisip” (zone mari acoperite cu dune de nisip) sunt extraordinare. Cine ajunge in vacanta in Egipt, Tunisia sau Maroc, nu trebuie sa rateze o plimbare cu camilele prin Sahara.

Desertul Mojave (California, Nevada, Utah si Arizona)

Localizat in principal intre Nevada si California, insa ajungand putin si in Utah si Arizona, este cel mai arid desert din nordul Americii, intins pe o suprafata de 65.000 kilometri patrati. Mojave are foarte putina vegetatie insa este cunoscut pentru copacul Joshua (cel mai mare din familia Yucca) care creste doar in acest loc.

Namib (Namibia)

Este o zona de coasta desertica in sudul Africii si este considerat cel mai vechi desert din lume. Se intinde pe o lungime de 1.900 kilometri si este faimos pentru nisipul colorat in roz si portocaliu.

The Wave (Arizona)

Formatiunile de roci dau farmecul acestui desert aflat in Arizona cu care, tu, cititorule, esti familiarizat, intrucat este imaginea unuia dintre wallpaper-urile Windows-ului 7, dezvoltat de Microsoft. Turistii care au ajuns deja aici se pot considera norocosi,  pentru ca zilnic sunt acceptati doar 20 de persoane. Iar ca sa ajungi pe lista celor 20 participi, la propriu, la loterie.

Desertul Alb (Egipt)

Cunoscut si sub numele de El Sahara – El Beida, Desertul Alb este un parc national in Egipt, aflat la cateva ore de Cairo. Pare desprins de pe alta planeta datorita rocilor de creta si formatiunilor calcaroase nascute ca urmare a furtunilor de nisip si a eroziunilor. La mijlocul zilei, albul lor este orbitor, iar la apus pare auriu.

Desertul Alb (New Mexico)

O mare spectaculoasa de zapada din gips alb, aflat in nordul desertului Chihuahuan si intins pe o suprafata de 712 kilometri. Este cel mai mare depozit de gips aflat la suprafata, creat cand, in urma cu milioane de ani, un lac s-a evaporat, lasand in urma straturi de roci cristalizate. Atinge nisipul, care are o textura aparte datorita compozitiei minerale.

Tundra Polara (Canada, Alaska, Rusia, Siberia si Scandinavia)

Desi tundra polara este acoperita cu gheata, este similara desertului datorita precipitatiilor scazute anuale. Totusi, regiunea beneficiaza de ceva flora, avand plante care cresc aproximativ 100 de zile pe an, pentru ca se dezvolta pe sol inghetat.

Foto: Shutterstock

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele