Rent a car sau când să apelezi la un astfel de serviciu

0
2261

Fie că vrei să pleci într-o vacanță prin țară sau vrei să ajungi mai comod undeva, închirierea unei mașini poate fi cea mai bună soluție. Eu îl consider următorul pas, după achiziționarea biletului de avion.

Cine apelează la aceste servicii?

  1. Turiști aflați în vacanță în România

Înainte de a pune “țara la cale”, trebuie să stabilești câteva detalii: unul dintre acestea, și cel mai important, este numărul de persoane cu care urmează să călătorești – pentru că în funcție de asta poți alege o mașină cu 5, 7 sau 9 locuri-, distanța pe care o vei parcuge, cu aproximație, durata vacanței și bagajele pe care le iei cu tine.

Aceste servicii de închiriere oferă avantaje: de la livrarea mașinii la aeroport, la dotarea cu gps a acesteia, respectiv, în funcție de nevoile fiecăruia, o mașină cu o cutie de viteze manuală sau automată.

2. Oameni de afaceri care se află în călătorii de afaceri

Indiferent că este vorba de participarea la o conferință sau alt eveniment corporate, închirierea unei mașini cu șofer sau fără a devenit opțiunea preferată  a celor care desfășoară călătorii de afaceri în România.

3. Antreprenori români

În mare parte, aceștia apelează la astfel de servicii, datorită beneficiilor legate de costurile de întreținere, astfel încât, îi scapă pe antreprenori de plata impozitelor și a asigurărilor, dar și de timpul și banii alocați întreținerii masinii. Și pot schimba mașina mult mai ușor ca la un leasing.

4. Români din diaspora întorși acasă în concedii

Mulți dintre ei preferă să vină în România cu avionul. Este mult mai confortabil și ajung mult mai repede în țară. Însă au nevoie să se deplaseze în țară, prin urmare, rent-a-car este serviciul de care au nevoie.

Ce acte sunt necesare pentru a închiria o mașină?

Înainte de toate, trebuie să ai mare grijă la firma de la care dorești să închiriezi mașina. O să găsiți pe internet o mulțime de astfel de servicii, dar pentru siguranța ta și pentru a evita anumite neplăceri, apelează la o firmă renumită în acest domeniu.

Actele necesare de care ai nevoie sunt buletinul sau pașaportul, permisul de conducere și un card de credit (toate acestea în original și pe numele persoanei care urmează să conducă mașina). În cazul în care există încă un șofer care o să conducă mașina, de asemenea, va trebui să prezinte actele de mai sus.

Părăsirea teritoriului  țării cu mașina închiriată

Firmele de închirieri auto din România au politici diferite. În timp ce unele nu permit părăsirea țării cu mașina, altele sunt mai deschise la acest lucru, cu condiția unei sume suplimentare. Această sumă pornește de la 20 de euro și poate ajunge până la cateva sute, în funcție de valoarea mașinii. De asemenea, va fi necesară plata unei asigurări internaționale.

Dacă vrei să optezi pentru părăsirea țării cu mașina închiriată, alege o firmă de închirieri auto care oferă spre inchiriere mașini fară limită de kilometri.

Ce trebuie sa stiți…

Închirierea unei maşini este de cele mai multe ori un mijloc practic şi comod pentru a călători, însă, necitirea condiţiilor de închiriere îţi poate crea o serie de momente neplăcute. De aceea trebuie să ai grijă la termenii și condițiile companiei. Compania de rent-a-car are obligaţia nu numai de a-ţi prezenta termenii şi condiţiile închirierii, dar trebuie să îţi prezinte şi să îţi explice care îţi sunt drepturile şi obligaţiile.

Livrarea şi restituirea maşinii închiriate au loc, de regulă, la sediul companiei de la care ai închiriat. Însă, la cererea ta, maşina poate fi livrată sau restituită la aeroport, hotel sau în alte zone dorite pe baza unui tarif stabilit.

Citește și: Țara în care pașaportul poate fi ridicat doar cu criptomonede

Verifică starea mașinii înainte să pleci cu ea în prezența unui reprezentant al companiei, pentru a fi sigur că mașina îndeplinește cerințele tale. Verifică atât exteriorul cât și interiorul mașinii, pentru că orice zgârietură sau avarie trebuie trecută în procesul verbal de predare-primire.

Preţul închirierii include asigurarea RCA. Unele companii de închirieri includ în oferta de închiriere asigurarea împotriva furtului şi CASCO.

În cazul unui accident trebuie să anunți atât compania de închirieri, cât şi poliţia, iar în cazul unei defecțiuni tehnice, trebuie să anunți firma de la care ai inchiriat mașina pentru asistența necesară. Dacă defecțiunea nu poate fi remediată, compania de închirieri trebuie să-ți ofere altă mașină la schimb.

Perioada minimă de închiriere este de 24 de ore. Peste o întârziere de  peste trei ore, compania taxeaza înca o zi de de închiriere, iar pentru o întarziere mai mare de 5 ore, compania poate reclama furtul mașinii. Pentru a nu întâmpina astfele de lucruri iți recomand să citești cu atenție termenii și condițiile contractului.

Prețuri

Toate firmele de rent-a-car vor cere plata unei garanții care va acoperi eventualele daune sau întârzierea returnării mașinii, în funcție de clasa autoturismului. Garanția se va restitui clientului la expirarea duratei contractului, cu condiția ca acesta să predea mașina în aceeași stare în care a luat-o.

Dacă doriți să apelati la aceste servicii de închiriere, iată câteva prețuri estimative:

Dacia Logan- 40,95 euro/zi                                    Opel Insignia Aut.-59.90 euro/zi

Hyundai ix35 Aut.- 117,22 euro/zi                           Renault Traffic- 117,22 euro/zi

BMW 3 series- 122,81 euro/zi                                 Mercedes Benz GLC- 131,37 euro/zi

Prețurile pot scădea odată cu creșterea numărului de zile, existând oferte avantajoase pentru perioade ce depășesc, 5, 15 sau 25 de zile. De exemplu, dacă alegi o Dacia Logan, pentru o zi vei plăti 40,95 euro, dar dacă perioada închirierii este mai mare, prețul poate să scadă și până la 14 euro/zi.

Citește și Din 31 octombrie, Tarom zboară la Tbilisi

Sursa foto: ID 45745994 © Martinmark | Dreamstime.com, pixabay.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele