O mică insulă grecească devine prima independentă energetic în zona Mediteranei

0
5152
Sursa foto: thegreektravel.com

Mica insulă grecească Tilos devine prima din zona Mediteranei care va fi alimentată doar cu ajutorul energiei solare și eoliene. Potrivit Business Insider, turbina de vânt inovativă, de 800 de kw, va ajuta la protecția mediului dar și creșterea turismului.

În prezent insula este alimentată cu energie printr-un cablu subacvatic care pornește din Kos, traversează insula Nisiros, și ajunge apoi Tilos. Multe afaceri de pe insulă s-au bazat din acest motiv pe generatoarele diesel.

Până la finalul anului, noua rețea de energie va fi funcțională, iar Tilos va funcționa exclusiv cu ajutorul bateriilor hi tech reîncărcabile de către o turbină de vânt și un parc solar. Acest prim proiect de autonomie energetică se dorește a fi replicat de către Uniunea Europeană și în cazul altor insule mici ale continentului care suferă din cauza rețelei electrice limitate de pe continent. Costul investiției a fost de 13,7 milioane de euro, dintre care 11 milioane de euro au reprezentat bani europeni.

Turism pe insulă

Pentru Tilos principala sursă de venit o reprezintă turismul, afacerile având probleme în dezvoltare din cauza căderilor de curent. Insula este situată între Rodos și Kos, iar pe timpul iernii populația este de doar 400 de persoane. În timpul verii, Tilos atrage 3.000 de persoane și 13.000 de turiști/an, încărcând astfel rețeaua electrică a insulei.

Tilos este cunoscută ca o insulă verde, populară în rândul celor care preferă drumețiile și bird watching. Vara zilele sunt lungi, iar temperatura ajunge la 33 de grade, ideal pentru o vacanță la mare.

Citește și: Samothraki, Grecia, ridică-i vălul, simte-i frumusețea. De ce insula insula este locul de vacanță potrivit pentru toate vârstele

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele