Revista presei – turism (săptămâna 7-13 septembrie)

0
504

Vești bune pentru România ca destinație! Vor fi înființate 20 de birouri de promovare externă a țării și, în același timp, Guvernul pregătește ordonanţă de urgenţă privind reducerea TVA la serviciile din turism de la 9% la 5%. Mai multe detalii, în revista presei de mai jos.

Știrile săptămânii pe larg:

Guvernul va înfiinţa 20 de birouri turistice de promovare externă a României, fiecare cu câte doi ataşaţi

Birourile de promovare externă a României vor fi redeschise. Executivul a adoptat, la propunerea ministrului Turismului, Bogdan Trif, o hotărâre de guvern privind modificarea HG 24/2017, privind funcţionarea Ministerului Turismului, care prevede, printre altele, înfiinţarea birourilor de promovare externă a României. Noul proiect de act normativ prevede înfiinţarea a 20 de reprezentanţe externe în cele mai importante pieţe pentru turismul românesc.

Teodorovici: Săptămâna viitoare – OUG privind reducerea TVA de la 9 la 5% la serviciile din turism

Guvernul pregăteşte săptămâna viitoare o ordonanţă de urgenţă privind reducerea TVA la serviciile din turism de la 9 la 5%, a anunţat ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici.

Ministerul Turismului propune ca nouă localităţi să fie atestate ca staţiuni turistice de interes local (proiect)

Comunele Bîrsana şi Botiza din judeţul Maramureş, municipiul Carei şi oraşul Livada, din judeţul Satu Mare, Cisnădie, din judeţul Sibiu, oraşul Novaci şi comuna Polovragi, din judeţul Gorj, comuna Rodna, din judeţul Bistriţa Năsăud, şi comuna braşoveană Vama Buzăului se află pe lista localităţilor propuse de Ministerul Turismului pentru a fi atestate ca staţiuni turistice de interes local.

Dragoş Anastasiu: Forţa de muncă adusă din străinătate – o soluţie pe termen scurt

Fostul preşedinte al Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT), Dragoş Anastasiu, a declarat miercuri, la Constanţa, referitor la actuala criză a forţei de muncă, că aducerea de muncitori din străinătate este o soluţie pe termen scurt, importantă fiind profesionalizarea celor din ţară.

Decizie la nivel UE: În cazul anulării unui zbor, compania aeriană trebuie să ramburseze și comisioanele percepute de intermediari la bilete, pe site-uri online, cu o singură excepție

În cazul anulării unui zbor, compania aeriană trebuie să ramburseze și comisioanele percepute de intermediari cu ocazia achiziționării biletelor, cum este cazul site-urilor online de profil, în măsura în care compania aeriană a avut cunoștință de acestea.

Florin Jianu (CNIPMMR): Cred că puterea unui ministru al Turismului trebuie să fie mai mare în Guvern

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a declarat miercuri, la Constanţa, că puterea unui ministru al Turismului trebuie să fie mai mare în Guvern, pentru dezvoltarea turismului fiind nevoie de o strategie nu doar la nivel teoretic, ci şi practic, care să se bazeze pe nevoile reale din respectivul domeniu.

Jianu (CNIPMMR): Nu suntem de acord cu ce s-a întâmplat la Primăria Capitalei, cu pensionari duşi în Grecia

Preşedintele Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), Florin Jianu, a spus miercuri, la Constanţa, că organizaţia patronală pe care o reprezintă este împotriva deciziei Primăriei Capitalei de a trimite pensionari în vacanţă în Grecia, el adăugând că fondurile ar fi putut fi folosite în ţara noastră, prin alegerea unor destinaţii turistice precum Delta Dunării sau staţiuni de pe litoral.

Peste 500 de milioane de euro cheltuiţi pe Litoral, în cel mai bun sezon din ultimii 10 ani

Am avut cea mai animată vară din ultimul deceniu, pe litoral. Şi cu cele mai mari încasări. Este concluzia responsabililor din turism care trag linie la final de sezon. Voucherele de vacanţă au adus un număr record de oameni la mare, într-o perioadă în care hotelierii se temeau că vor ieşi pe minus, din cauza ploilor din iulie.

Ce se poartă în turism, în sezonul de toamnă-iarnă

Hotelierii și agențiile de turism se bazează, în acest sezon de toamnă-iarnă, pe turismul montan, pe turismul rural și pe turismul balnear, dar și pe excursiile de weekend și pe teambuildinguri.

Cum își petrec românii vacanțele. Vezi ce destinații preferă

Vacanţele de vară au fost urmate de ieşirile de weekend (la ţară, la grătar etc.): 6 din 10 români au avut în ultimul an cel puţin o vacanţă de weekend. 25% dintre românii participanţi la studiu au mers în vacanţă şi cu ocazia Paştelui, iar 18% au profitat şi de zilele libere de 1 Mai ca să plece în concediu.

Destinaţiile care au crescut apetitul românilor pentru călătorii. Top 10 creşteri în prima jumătate a anului

Companiile aeriene au majorat numărul de zboruri spre anumite destinaţii în prima parte a acestui an de pe aeroporturile din ţară, ceea ce a dus şi la creşterea numărului de pasageri, arată datele Institului Naţional de Statistică. Iar creşteri spectaculoase a numărului de pasageri îmbarcaţi s-au înregistrat pentru destinaţii precum Lisabona, Dubai sau Varşovia.

Atenționări de călătorie ale MAE: În SUA sunt în evoluție uraganele Florence și Olivia; în Grecia se menține ridicat riscul de incendii pe șase insule

Ministerul Afacerilor Externe a emis o atenționare de călătorie pentru SUA, unde sunt în evoluție uraganele Florence (gradul 4, pe o scară de la unu la cinci, fiind afectată în special zona statelor Georgia, Carolina de Sud, Carolina de Nord și Virginia) și Olivia (se îndreaptă spre vestul Insulelor Hawaii). De asemenea, în Grecia se menține ridicat riscul de incendii pe șase insule, potrivit unei alte atenționări transmise de MAE.

„Cel mai curat aer din Europa” se află la Băile Govora, locul de suflet al familiei Ceaușescu! Aici se ascunde o comoară uriașă în pământ!

Oricât de incredibil ar suna, România stă pe o comoară uriașă, pe care autoritățile refuză să o valorifice! Imaginile surprinse de reporteri scot la iveală detalii incredibile despre țara noastră! Staţiunea Băile Govora era cunoscută cândva pentru cel mai curat aer din Europa, dar şi pentru apele sale vindecătoare.

Știri despre incoming:

Austriecii au fost, în prima jumătate de an, pe primul loc în topul străinilor care vizitează România

Ţara cu cea mai mare creştere a numărului de sosiri ale turiştilor în România, în primul semestru al acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, a fost Finlanda, dar numărul este mic, cele mai multe vizite fiind ale turiştilor din Austria, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).

O cetate din România a fost nominalizată printre cele mai bune destinaţii din lume de vizitat. Aceasta a primit certificatul de excelenţă pentru anul 2018

Cetatea de Scaun a Sucevei a fost nominalizată printre cele mai bune destinaţii din lume de către cel mai mare site de turism. Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a precizat că Cetatea de Scaun a primit din partea TripAdvisor certificatul de excelenţă pentru anul 2018, el precizând că acest lucru reprezintă încă o recunoaştere internaţională a acestei destinaţii din Suceava.

Şapte oraşe europene vor învăţa de la Alba Iulia cum şi-a construit strategia de brand

Administraţiile a şapte oraşe din Europa vor învăţa din experienţa municipiului Alba Iulia cum îşi pot construi în timp scurt o strategie şi un manual de brand şi un plan de dezvoltare a acestuia pe termen lung.

România în anul patrimoniului cultural: Aşezări rurale cu biserici fortificate din Transilvania

Aşezările rurale din Transilvania au un extraordinar potenţial cultural şi turistic, fiind foarte căutate anual de turişti din întreaga lume. În Evul Mediu, apărarea în faţa invadatorilor a determinat locuitorii mai multor aşezări din Transilvania să construiască structuri fortificate în apropierea bisericilor care erau considerate loc de refugiu şi adăpost.

Documentar: Flotila România Centenar participă la The Great River Race, pe Tamisa

Flotila România Centenar lansată de Asociaţia Ivan Patzaichin – Mila 23 participă, în perioada 8-9 septembrie 2018, la The Great River Race, pe Tamisa, la Londra. Lansarea Flotilei România Centenar a fost elementul central al ediţiei 2018 a Rowmania FEST, pe care Ivan Patzaichin l-a creat pentru Tulcea – Festivalul internaţional al bărcilor cu vâsle.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Profilul turistului ”all inclusive”: Îşi cumpără vacanţa cu mult timp înainte şi vrea să aibă totul asigurat. Ţările din est, mai deschise acestei opţiuni

Turiştii din estul Europei sunt în general mai deschişi variantei „all inclusive” atunci când îşi achiziţionează o vacanţă. Turistului ”all inclusive” îşi cumpără vacanţa cu mult timp înainte şi vrea să aibă totul asigurat, a declarat pentru News.ro Roxana Vişan, director în cadrul Christian Tour, unul dintre cei mai mari touroperatori din România.

Cele mai vândute destinaţii ale Eturia în primul semestru au fost Maldive, Japonia, Republica Dominicană, Thailanda şi Peru

Agenţia de turism Eturia apreciază că, din punct de vedere turistic, a fost un sezon, marcat însă de multă tensiune în piaţă, dată de concurenţă ridicată, instabilitate politică, creşteri de tarife la biletele de avion şi la hoteluri din cele mai căutate destinaţii.

Nedea, Litoralulromanesc.ro: Estimăm o cifră de afaceri de 25 milioane euro în acest an, la o creştere a numărului turiştilor pe litoral cu 25-28%

Agenţia de turism Litoralulromesc.ro, unul din cei mai mari touroperatori specializati pe litoralul românesc, estimează afaceri de aproape 25 milioane de euro în acest an, faţă de 18 milioane anul trecut, în contextul în care numărul de turişti va înregistra un avans de aproximativ 25-28%, faţă de o majorare în medie cu 5% pentru întreg litoralul, a declarat, pentru News.ro, directorul general al Litoralulromanesc.ro, Ionuţ Nedea.

Cum şi-a petrecut concediul Alin Burcea, CEO, Paralela 45: „Niciodată cu avionul”

„Vara aceasta am fost două săptămâni în Antalya, după care am plecat în Franţa, la Saint-Tropez, unde mergem de obicei toamna. Am stat într-o „Bastide”, veche fermă transformată în spaţii de cazare, un loc extraordinar, care îţi oferă relaxare totală.”

Marius Cristescu, Bega Turism: Mai este loc de hoteluri noi pe piaţa din Timişoara

Compania Bega Turism, cea mai mare firmă de turism din judeţul Timiş, care administrează trei unităţi hoteliere în această zonă, controlată de Marius şi Emil Cristescu, a finalizat S1/2018 cu afaceri mai mari cu 16% faţă de perioada similară a anului trecut.

Lanţul Phoenicia Hotels a atras 250.000 de turiști pe litoralul românesc

Lanţul Phoenicia Hotels a adus pe litoral peste 250.000 de turişti în acest sezon estival. Chiar dacă vremea a fost capricioasă, sezonul estival 2018 s-a remarcat ca fiind unul fără evenimente negative majore.

Doi tineri antreprenori din Braşov au pornit unul dintre cele mai în vogă business-uri.

Florin şi Andra Hriţuliac, doi tineri antreprenori din Braşov, au intrat în businessul cu autorulote dintr-o întâmplare, iar în numai doi ani au ajuns să refuze 1.000 de cereri deoarece parcul lor de case pe roţi era prea mic pentru a răspunde tuturor solicitărilor. Care sunt planurile lor în continuare pentru a răspunde dorinţei din ce în ce mai mari a românilor care s-au plictisit de călătoriile cu avionul?

Turkish Airlines este interesată de extinderea în judeţul Tulcea

Compania Turkish Airlines vrea să îşi extindă activitatea, în viitorul apropiat, pentru piaţa din judeţul Tulcea şi pentru a promova destinaţia turistică Delta Dunării, în întreaga lume, au anunţat reprezentanţii Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.

Zboruri anulate și suspendate la Wizz Air. Ce se întâmplă cu pasagerii care și-au rezervat bilete

Compania Wizz Air a renunțat la cinci rute în sezonul de iarna 2018: patru cu plecare din București și una cu plecare din Cluj-Napoca. În plus, alte trei rute vor fi suspendate.

O companie aeriană îşi întrerupe temporar operaţiunile în România

Ernest Airlines îşi întrerupe temporar, din 8 octombrie, operaţiunile în România, urmând să le reia în primăvara anului 2019, cu mai multe destinaţii din Italia spre România, informează, luni, un comunicat al companiei.

Greva piloților Ryanair din Germania determină compania să ofere călătorilor curse după ziua de joi, 13 septembrie

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în R.F. Germania că piloţii companiei aeriene Ryanair, staţionaţi în Germania, vor declanșa o grevă de 24 ore, pentru ziua de miercuri, 12 septembrie 2018.

Calătoriile cu FlixBus, în creștere cu 50% la nivel global față de 2017

Numărul românilor care aleg să călătorească cu autocarul în străinătate este în creștere de la an la an. Destinațiile preferate de pasagerii care au călătorit din România în lunile de vară au fost Ungaria, Germania, Bulgaria, Austria și Franța, potrivit statisticilor FlixBus.

Știri externe:

Veste devastatoare pentru turiști: Cea mai vizitată insulă din Grecia a luat măsuri drastice

Autoritățile dintr-o insulă grecească au luat măsuri drastice pentru a controla fluxul de turiști, spunând că deși pompeaza bani în economia locală, distrug infrastructura. Santorini, formată după o erupţie vulcanică din 1613 î.Hr., este una dintre destinaţiile turistice de top din lume şi cea mai populară din Grecia, conform  Antena 3.

Țara care începe să piardă turiști, așa cum și-a dorit

Barcelona, Mallorca și Ibiza au încercat din răsputeri să alunge turiștii și să combată fenomentul supraturismului în ultima vreme. Drept dovadă, numărul sosirilor internaționale a fost de 9,8 milioane, în scădere cu 4,9% față de iulie 2017.

Șase destinații de vacanță sunt în pericol de a fi distruse de turiști

Social media este noul agent de turism care influențează alegerile în materie de vacanțe a zeci de milioane de oameni din întreaga lume. Din păcate, acest lucru vine și cu reversul medaliei, tot mai multe destinații de vacanță se degradează de la an la an de la numărul mult prea mare de turiști care le vizitează. Îngrijorate, autoritățile au început să ia măsuri drastice împotriva turismului și a turiștilor.

Cum au fost distruse unele dintre cele mai frumoase staţiuni turistice din lume într-o singură zi

O singură zi a fost de ajuns pentru ca industria turismului din Tunisia să se prăbuşească. Staţiunile de lux, frecventate cândva de mii de turişti, au ajuns în paragină. Declinul a început în 2015, după un atact terorist care a avut loc pe plajă, în urma căruia au murit  71 de persoane.

Travel Trends: Magia muntelui și resorturile de nota 10!

Aer proaspăt și cer înstelat, pârtii acoperite cu zăpadă pentru schi și snowboarding în timpul iernii, dar și trasee robuste pentru drumeții și ciclism, vara. Toate fac ca muntele să fie în top trei prefeințe ale turiștilor. Și, totuși, indiferent de anotimpul pe care îl preferați, noi vă garantăm că puteți bucura de peisajele de basm de la munte în câteva resorturi și cabane care vă vor tăia respirația.

Ryanair și EasyJet ar putea zbura în Kenya

Ryanair și EasyJet sunt „curtate” de reprezentanții turismului din Kenya pentru a introduce zboruri către destinația din Africa de Est. Dacă discuțiile s-ar concretiza, zborurile din Europa către Kenya ar fi dura 11 ore și astfel ar fi cele mai lungi curse pentru cele două companii aeriene low-cost, scrie BusinessLive.ca.za.

Cea mai izolată localitate din lume găzduieşte 800 de oameni. Unde se află

Este vorba de mica insulă franţuzească localizată în Oceanul Indian, între Madagascar şi Mauritius. Este o insulă izolată şi localitatea este formată din 800 de oameni.

Cristiano Ronaldo își va deschide al șaselea hotel CR7 în 2021 la Paris

Hotelul de patru setele cu 210 camere, adică cel mai mare din rețeaua „CR7”, „reprezintă o investiție de 60 de milioane de euro” și va fi situat între stațiile Austerlitz și Lyon, a anunțat grupul Pestana, informează AFP.

TOP orașe pe care să le vezi până la finalul anului

Dacă nu știi unde să călătorești, îți dăm noi câteva idei. De altfel, următoarele 10 orașe sunt cele mai recomandate pentru un city break în acest an de către ghidul Lonely Planet.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele