Destinația care a supraviețuit războaielor, dar care acum este „răpusă” de valurile de turiști

0
10108

Golful Kotor, aflat la 700 km de granița cu România (11-12 ore), este o destinație tot mai asaltată de turiști, care riscă să se erodeze și să îți piardă din farmecul unui loc spectaculos, dar ferit de turismul de masă. Acum nu mai poate fi vorba de așa ceva, pentru că se pare că orașul din Muntenegru prinde din urmă Barcelona sau Veneția, supărate de altfel din cauza unui număr prea mare de turiști, de multe ori și 10.000 de turiști pe zi.

Kotor a reușit de-a lungul timpului să reziste războaielor și vremii aprige, însă nu poate lupta cu turiștii, care iau cu asalt destinația, scrie Thenational.ae. Zilnic, nenumărate nave de croazieră acostează în golf, din care ies valuri de turiști însetați de cunoaștere și descoperirea unui loc de-a dreptul spectaculos.

Efectele turismului de masă vor fi în curând foarte vizibile, susțin experții în arhitectură, care se tem că orașul istoric Kotor, parte din Patrimoniul UNESCO, va fi afectat cât de curând. Tot experții spun că orașul din Muntenegru va avea soarta Dubrovnikului, asaltat de turiști din toate colțurile lumii.

Kotor riscă să iasă din UNESCO

„Kotor era văzut ca fiind mult mai autentic decât Dubrovnik, însă acum îi ia locul. Se transformă într-un oraș de suveniruri”, spune un arhitect local, Sandra Kapetanovic.

UNESCO, din care Kotor face parte din 1979, avertizează de ani de zile că destinația își va pierde din valoarea care o face atât de importantă, atâta timp cât este asaltată de turiști. Prin urmare, Kotor riscă să iasă de pe lista UNESCO.

Pentru Muntenegru 2018 este un an spectaculos ca cifre în turism. A ajuns la un record de vizitatori, 170.000 de persoane (mai mult cu 7%), și, deși cifra este mică, Muntenegru este o destinație tot mai atractivă pentru străini. Totodată, ministrul de Turism al țării estimează încasări de peste 1 miliard de euro, potrivit autorităților locale.

Muntenegru este ca o dorință pe care o așteptai să se îndeplinească. Aflat la 600 km (10 ore cu mașina) de România, Muntenegru te va surprinde cu frumusețea sa uimitoare și diverse atracții greu de descrie în cuvinte.

Iată câteva motive să mergi în Muntenegru în următoarea vacanță:

  1. Budva și distracția de noapte

Budva este un motiv în sine să ajungi în Muntenegru. Are plaje spectaculoase, cu apă turcoaz și este în același timp o destinație ideală pentru cei pasionați de locuri pitorești și pentru petreceri și viața de noapte. Tot în zonă poți să vizitezi insula Sveti Stefan.

2. Are munți pe care să-i explorezi

De la plajă, pur și simplu poți să dai o fugă în munți și în parcurile naționale de acolo. În Muntenegru o să ai senzație că munții ies din mare. Poți să explorezi Canionului Tara sau Parcul Național Durmitor.

3. Velika Plaza

Dacă vrei un loc mai romantic, departe de Budva, poți merge în stațiunea Velika Plaza, în care poți să te îndepărtezi de aglomerație. Aici te bucuri de plajă cu nisip fin și o apă transparentă.

4. Golful Kotor

Golful Kotor este o minune a lumii și a naturii, fiind unul dintre cele mai spectaculoase fiorduri de pe planetă. Este cel mai sudic fiord din Europa, are șase golfuri la Marea Adriatică, face parte din Patrimoniul UNESCO și îți oferă niște priveliște uimitoare.

Tu când vei merge în Muntenegru?

Citește și: Muntenegru atrage tot mai mulți turiști: de ce poate fi următoarea ta destinație de vacanță

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele