Important! Pașapoartele simple electronice vor fi valabile 10 ani

0
1412

Pașapoartele simple electronice vor fi valabile 10 ani în loc de cinci, pentru persoanele care au împlinit 25 de ani, a anunțat Ministerul Afacerilor Interne (MAI) într-un comunicat de presă.

Decizia a fost luată pentru a evita aglomerația la ghișee. Măsura este inclusă într-un proiect de lege aprobat joi, 22 februarie 2018, de Guvern, care aduce mai multe modificări și completări Legii nr. 248/2005 privind regimul liberei circulații a cetăţenilor români în străinătate.

Cât timp sunt valabile pașapoartele pentru celelalte categorii de vârstă

Pentru copiii până în 12 ani, valabilitatea pașapoartelor simple electronice este de trei ani. Pentru tinerii până la 25 de ani, valabitatea pașapoartelor simple electronice este de cinci ani.

„Actul normativ aprobat de Guvern reevaluează, de asemenea, cadrul normativ care reglementează eliberarea pașaportului simplu temporar, care va putea fi emis doar în anumite situații de urgenţă obiective (determinate de motive de sănătate, familiale sau profesionale) în care titularul nu dispune de timpul necesar pentru eliberarea unui pașaport simplu electronic. Urgența va trebui dovedită în momentul depunerii cererii de eliberare a pașaportului simplu temporar. Pentru situațiile în care se solicită eliberarea unui pașaport simplu temporar în scopul deplasării minorului în străinătate pentru studii sau concursuri oficiale organizate de instituţii străine, este eliminată obligația ca documentele doveditoare să fie avizate de o autoritate administrativă română”, se mai arată în comunicatul MAI.

Pașapoartele simple electronice se emit în 10 zile calendaristice. Românii pot opta pentru un pașaport simplu temporar (valabil 1 an) pentru a călători în anumite țări.

MAI nu a anunțat și dacă noile pașapoarte cu o valabilitate de 10 ani vor costa mai mult.

Cât costă eliberarea unui pașaport în acest moment

  • 258 lei: pașaport simplu electronic (valabil 5 ani), pentru persoanele cu vârstă peste 12 ani
  • 234 lei: pașaport simplu electronic (valabil 3 ani), pentru persoanele cu vârsta sub 12 ani
  • 96 de lei: pentru pașaportul simplu temporar, indiferent de vârstă

Sursa foto: REDPIXEL.PL/Shutterstock.com

Citeste si: TOP 10 tari cu cele mai puternice pasapoarte in 2018. Cum stau romanii? 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele