Vacanță în Israel. Altceva decât religie la Ierusalim

0
2766

Israel m-a surprins. În bine! Spun asta pentru că deși este catalogată drept o destinaţie de pelerinaj pentru credincioși, Israelul poate oferi mult mai mult din punct de vedere turistic. De la priveliști și drumeții, la balneoterapie și plajă, micul stat evreiesc are un mare potențial de a deveni opțiunea ideală pentru un sejur în Orientul Apropiat.

Ca străin în Israel, când întrebi localnicii ce să vizitezi mai întâi, ți se răspunde printr-o simplă frază: „Haifa muncește, Tel Avivul se distrează, Ierusalimul se roagă“. Prin urmare, acestea sunt punctele de reper pe care trebuie să le ai în vedere când ajungi în Țara Sfântă și în jurul cărora să-ți construiești sejurul. Anual, Israelul atrage 2,5 milioane de turiști, din care câteva procente bune sunt români, cei mai mulți veniți în pelerinaj. Pentru restul turiștilor, Israelul oferă plajă, aventură, plimbări în deșert sub îndrumarea beduinilor și, bineînțeles, istorie.

De la Tel Aviv la Ierusalim

La prima vedere, Israelul prezintă câteva inconveniente pentru un turist obișnuit cu libertatea din vestul Europei. Prezența la aeroport se face cu trei ore înainte de decolare, controalele sunt extrem de amănunțite, iar întrebările puse de agenții de securitate pot părea, uneori, deranjante. În realitate, sentimentul de nesiguranță, asociat Israelului din cauza contextului politic, nu ar trebui să existe. Odată rezolvate aceste mici inconveniente, țara oferă aceleași avantaje ca orice altă destinație europeană.

Pont iVisit.ro Dacă intenționați să vizitați și alte țări din Orient, spuneți-le celor care vă verifică documentele de identitate să vă marcheze intrarea în țară pe o altă filă decât cea a pașaportului  întrucât, din cauza relațiilor politice dintre Israel și țările din jur, s-ar putea să aveți neplăcuta surpriză să nu fiți primit în Liban, Siria, Dubai și alte state arabe. Autoritățile izraeliene vă vor chestiona în aeroport privitor la această opțiune.

Tel Aviv este un loc plin de viață – poate cel mai cosmopolit oraș din Orient, lucru care spune multe despre cum sunt izraelienii, ce le place și cum își trăiesc viața. Orașul vechi, portul Jaffa, cartierul artiștilor și bursa de diamante sunt câteva dintre obiectivele pe care nu trebuie să le ratați. Unui turist venit la „maraton“, două zile îi sunt suficiente pentru a vizita tot ce este esențial, însă dacă timpul vă permite, mai rămâneți o zi-două. Restaurantele și puburile cochete de pe faleză merită măcar văzute, iar dacă bugetul vă permite, o cină la unul dintre ele face toți banii. Tel Aviv nu este un oraș ieftin, însă se poate găsi cazare decentă la 60-70 de euro pe noapte pentru o cameră într-un hotel de două- trei stele.

Marea Galilee și Valea Iordanului, cealaltă față a Israelului

Mulți consideră Israelul o țară fără un relief impresionant, mai degrabă aridă decât plină de vegetație. Există însă suprafețe întinse, în apropierea Mării Galileii – de altfel, și cea mai mare zonă agricolă izraeliană – de un verde comparabil cu orice grădină din Carpați.  Un drum pe muntele Tabor, altul pe muntele Fericirii, o plimbare prin valea Iordanului sau o incursiune prin podgoriile din zonă (vă recomand Chateaux Golan) vă vor face să priviți Israelul cu alți ochi.

Pentru cei pasionați de istorie, o vizită la Caesarea, port antic construit de regele Irod, nu trebuie ratată. De asemenea, cei mai religioși trebuie să facă o vizită la Capernaum, un fost sat pescăresc unde Mântuitorul Isus Hristos a făcut una dintre nenumăratele sale minuni, vindecând în sinagogă un posedat. Lângă vatra veche a satului se află o altă ruină despre care se spune că ar fi fost casa Sfântului Petru.

O bună priveliște asupra întregii Mări Galilee poate fi admirată de pe Muntele Fericirii, locul unde Isus a rostit ”Fericirile”. În apropriere (la Ginosar), se află și muzeul Yigal Alon, unde există rămășițele unei bărci de lemn din secolul I,  descoperită în Marea Galileei.

Pont iVisit.ro Dacă ați ajuns în zonă, optați pentru cazarea în cadrul unui kibutz (comunitate colectivă) , pentru că veți avea parte de agroturism în adevăratul sens al cuvântului și, în același timp, cheltuiți mai puțin.

Un tur al Israelului înseamnă și accesul la 4 mări într-un singur sejur. Poate cea mai spectaculoasă este Marea Moartă,  care are 30% salinitate, prin urmare, în larg, nu poate fi văzută nici măcar o ambarcațiune. Însă, pentru cine este interesat de tratamente balneoclimaterice, stațiunile de la malul mării pot fi o opțiune. Am uitat să menționez că, pentru a ajunge la Marea Moartă trebuie trecut deșertul iudaic, cel mai mic din lume. La est de deșert, oferind o priveliște extraorinară a Mării Moarte, se află Masada, celebra fortăreață în care regele Irod se retrăgea. Astăzi, Masada se află pe lista patrimoniului UNESCO și găzduiește diferite spectacole. În urmă cu mai bine de 20 de ani, a fost turnat aici și un film cu același nume, avându-l ca protagonist pe Peter O’Tool. Sus, pe munte, se poate ajunge cu telecabina.

Până la destinația finală, pe litoral, cei care sunteți pasionați de alpinism și cățărări, puteți face un ocol la Timna Park (un parc geologic) amplasat pe locul fostelor mine cu cupru.

La plajă în Orientul Apropiat. Sport extrem pentru pasionați

Instabilitatea politică din regiune a afec­tat puternic numărul sosirilor în țări precum Tunisia și Egipt, fapt ce a avantajat Israelul, care poate atrage o parte din turiștii celor două destinații, mai ales că scufundările în Marea Roșie, plimbările cu cămilele în deșert sau „jeep-toururile“ se practică și pe meleagurile evreiești. Mai mult, Eilat, perla litoralului și cel mai sudic oraș al țării, oferă aceleași servicii turistice ca stațiunile de la Marea Mediterană, inclusiv la capitolul viață de noapte. Prețurile sunt însă destul de piperate, dar compensează prin calitatea oferită. Stațiunea nu duce lipsă de oferte pentru pasionații sporturilor de apă, de la scuba diving la snorkeling,  dar nici pentru cei veniți la plajă sau relaxare. Eilatul se laudă și cu un observator subacvatic, oceanarium și piscine cu rechini.  Din Europa se organizează curse charter către Eilat, de anul acesta inclusiv România punând stațiunea pe harta destinațiilor operate astfel.

Ierusalimul, punctul zero al Israelului

Ultimul, dar nu cel mai puțin important obiectiv turistic al Israelului este Ierusalimul, orașul împânzit de pelerini în căutarea Dumnezeirii. Zona este extrem de aglomerată, plină de oameni din toate colțurile lumii, creștini și musulmani, tineri și bătrâni. Punctele-cheie ale vechii cetăți pot fi vizitate în câteva ore, însă trebuie să vă înarmați cu răbdare multă. Cel mai bine, vizitarea Ierusalimului se face în compania unui ghid pentru a asimila cât mai multă informație și pentru a nu rata nimic esențial din ce oferă vechea cetăte.

Vizitați și Ierusalimul cel nou; veți fi surprinși de cafenelele și restaurantele de foarte mult bun – gust, dar și de vinurile izraeliene care câștigă teren în lupta cu producătorii tradiționali.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele