Turistii straini fac reclama Romaniei mai bine decat orice clip oficial de promovare turistica | VIDEO

4
6322

Mereu m-am întrebat, văzând de-a lungul timpului clipurile de promovare realizat de autoritățile din domeniul turismului din numeroase țări, atât Europa, cât și din alte colțuri ale lumii, de ce nu reușim și noi să găsim aceea idee sclipitoare care să rămână întipărită în mintea turiștilor atunci când vine vorba despre România. Nici acum n-am găsit răspunsul, ba m-am mai trezit cu încă o dilemă: dacă tot nu avem singuri idei creative, de ce nu ne inspirăm din filmulețele realizate de turiștii străini și care au reușit să stârnească valuri de entuziasm în rândul comunității online?

Ieri am văzut imaginile video realizate de Peter Schangen, un turist din Olanda (adus ce-i drept în România de prietena sa româncă) după un sejur de opt zile în țara noastră. Nu de puține ori, în decursul celor aproape trei minute ale clipului, am avut sentimentul că văd locuri din România pentru prima dată. Probabil că optimismul, bucuria și energia pozitivă a celor doi tineri mi-au schimbat perspectiva. Și asta mă face să cred, cu convingere, că toți cei care n-au văzut vreodată România vor fi tentați să vină să o descopere, așa cum a făcut Peter.

Și mi-am amintit apoi de un alt video, care a circulat pe YouTube anul trecut: „La Pierre en Or: Comment un Francais voit Roumanie”, care m-a făcut să mă simt mândră de țara mea și s-o văd, din nou, cu alți ochi, așa cum uitasem de mult s-o fac. La fel ca mine, numeroși români au lăudat ideea și aproape toți s-au întrebat de ce trebuie să vină un străin să ne arate ce noi ar fi trebuit să știm de mult și să ne promoveze așa cum ar fi normal s-o facem noi.

Iar astăzi, am aflat că brandul turistic Romania va fi promovat, pe o durată de 15 luni și cu un buget de aproape patru milioane de euro, în presa scrisă și pe televiziuni, potrivit informațiilor publicate paginademedia.ro, căci pe site-ul Autorității Naționale de Turism n-am reușit să găsesc vreo informație despre campania lansată pe 20 iunie. Piața țintă este România, nu cea de peste hotare, așa cum m-aș fi așteptam, iar clipul va rula la ProTV, Antena1, Antena3, KanalD, RomaniaTV, TVR1 si B1TV.

Sub denumirea „Aici simt că renasc”, clipul prezintă o succesiune rapidă de imagini cu Delta Dunării, mănăstirile din Bucovina, Transfăgărășanul, Sfinxul și Coloana Infinitului realizată de Constantin Brâncuși, încheindu-se cu îndemnul, pe un ton cumva neutru, „România, explorați grădina Carpaților”. Și la fel de neutru și cu tușe cumva spre cenușiu mi s-au părut și imaginile, comparativ cu notele pline de culoare și veselie din filmulețele străinilor.

Cu riscul de a mă considera cârcotașă, recunosc că, după ce-am văzut cele de 30 de secunde de imagini video, n-am simțit imboldul de a pleca să-mi descopăr țara așa cum mi s-a întâmplat în cazul celor două clipuri realizate de turiștii străini. Și, ca să vă faceți propria părere, vă invit să vedeți cele trei materiale video și să ne spuneți impresiile pe care vi le-au lăsat.

P.S: Numai dacă ascultați coloana sonoră și e de ajuns pentru a înclina balanța în defavoarea clipului nostru oficial.

Dați click pe imagini pentru a vedea clipul ANT

clip2

Dați click pe imagini pentru a vedea clipul realizat de un turist francez

clip1

Dați click pe imagini pentru a vedea clipul realizat de olandezul Peter Schangen

clip3

4 COMENTARII

  1. Sincer sa fiu am ajuns aici cautand melodia din clipul oficial aparut la TV. Celelalte clipuri poate ca sunt mai motivante insa ar trebui sa luam in calcul si durata acestora. Cred ca ar fi fost mult mai grea difuzarea acestora. In clipul oficial toate marile obiective sunt concentrate in cateva secunde. Asadar toate cele 3 clipuri sunt reusite insa doar pe primul il poti difuza pe TV la ore de varf. Numai bine!

    • Ideea nu era sa le difuzam la TV pe cele doua facute de straini, ci sa fi facut un clip mai motivant, mai optimist, mai plin de culoare si de energie pozitiva. Pentru mine una, clipul oficial e lipsit de creativitate si ma incita prea putin sa merg sa vad locurile promovate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele