Situatie de criza pe litoral: turistii nu sunt supravegheati de salvamari

0
2833

De pe plaje lipsesc salvamarii pentru că autorităţile locale nu au mai primit anul acesta bani de la Guvern pentru plata salariilor acestora, ba chiar au fost îndemnaţi să caute finanţarea în alte locuri, nu la Palatul Victoria. Nemulțumiți de situaţie, hotelierii de pe litoral vor să angajeze proprii lor salvatori, dar cer statului deducerea cheltuielilor cu salariile acestora.

„Suntem deja la sfârșitul lunii iunie, iar pe jumătate din plaje turiștii nu sunt supravegheați de nimeni”, spune Mohammad Murad, președintele Federației Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR).

Autoritățile locale susţin că nu au bani pentru plata acestui serviciu, în timp ce salvamarii refuză să-și înceapă misiunea în stațiuni şi câţiva dintre ei, insuficienţi pentru numărul mare de turişti, fac voluntariat în așteptarea banilor.

„Două milioane de români vin anual pe litoral și nu putem trece cu vederea faptul că viața lor e pusă în pericol. Nu vrem să se ia măsuri doar după ce se întâmplă o tragedie. Din păcate, în România, doar în astfel de situații lucrurile se pun în mișcare”, avertizează oficialul FPTR.

De aceea, patronii de hoteluri de pe litoral solicită rezolvarea urgentă a acestei probleme. În caz contrar, hotelierii sunt dispuși să-și angajeze proprii salvamari, dar dacă se va ajunge la această situație, atunci cheltuielile pentru plata salariilor salvatorilor ar trebui deduse din taxele și impozitele plătite de hotelieri.

„Ca în fiecare an, problema este pasată de la Primărie la Ministerul de Finanțe și invers. Noi, însă, avem grijă de fiecare dată să ne achităm toate dările atât către bugetul statului, cât și către bugetul local. Dacă noi nu primim înapoi nimic, atunci măcar siguranța turiștilor care vin la mare ar trebui să fie în atenția autorităților, fie locale, fie centrale”, spune Mohammad Murad.

Pe litoralul românesc ajung în fiecare an aproape două milioane de turiști, dintre care aproximativ 50.000 sunt străini.

Ivisit.ro îţi recomandă şi:

Incomingul din Romania a crescut cu 13,9% in luna mai comparativ cu aceeasi perioada din 2013

Nivel record de pasageri pe aeroporturile din Bucuresti, in primul trimestru

Industria de croaziere din Europa a ajuns la nivelul record de 39,4 miliarde de euro in 2013

“Litoralul Verde”, brandul sudului litoralului

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele