Revista presei ANAT, săptămâna 12-18 Mai 2017

0
657

Ministrul Turismului: Până în decembrie se va relua activitatea birourilor de promovare externă

Ponderea străinilor care vin pentru city break în Capitală s-a dublat în ultimii cinci ani

Delta Dunării, lăudată de șeful Organizației Mondiale de Turism

CNN a explicat într-un articol amplu de ce merită vizitată capitala României

 

Știrile săptămânii, pe larg:

Ministrul Turismului: Până în decembrie se va relua activitatea birourilor de promovare externă

Mircea-Titus Dobre, ministrul Turismului, a declarat, pentru MEDIAFAX, că a început procedura de închidere a birourilor de promovare turistică externă şi că sunt etape de parcurs, de la inventare până la contracte de chirie. Dobre spune că până în decembrie se va relua activitatea acestor birouri. Săptămâna viitoare, în cadrul Comitetului Consultativ în Turism, vom discuta despre reorganizarea acestor birouri de promovare externă, în ceea ce priveşte ţările în care trebuie să existe acestea, dar şi extinderea numărului acestora.

Simion Giurcă, unul dintre reprezentanții externi cărora ministrul Dobre le-a desființat posturile, s-a clasat pe locul 1 între directorii celor 38 de birouri naționale de turism care activează pe piața austriacă

Simion Giurcă, șeful reprezentanței de promovare a României la Viena, s-a clasat pentru al treilea an consecutiv pe locul 1 între directorii celor 38 de birouri naționale de turism care activează pe piața austriacă și pe poziția 28 în topul general, în care apar 230 de manageri și factori de decizie din turism din Austria, într-un clasament publicat de o revistă din această țară. Giurcă face parte dintre cei opt șefi de birouri externe ale României cărora ministrul Turismului, Mircea Dobre, a decis să le desființeze posturile fără să se consulte cu specialiștii din domeniu, reușind să-și atragă antipatia oamenilor din turism, dintre care unii și-l doresc acum remaniat.

Când primesc bugetarii tichetele de vacanţă şi până când le pot folosi

Modificarea actului normativ care prevede acordarea de tichete de vacanţă bugetarilor de la 1 iulie ar putea fi aprobată până la mijlocul lunii iunie, spune ministrul Turismului.Modificarea actului normativ care prevede acordarea de tichete de vacanţă bugetarilor de la 1 iulie ar putea fi aprobată până la mijlocul lunii iunie, spune ministrul Turismului. „Sunt câteva modificări la actul normativ, probabil că săptămâna viitoare, spre final, o să-l punem şi în dezbatere publică.

Ponderea străinilor care vin pentru city break în Capitală s-a dublat în ultimii cinci ani

 

Bucureștiul devine, încet-încet, un oraș turistic care rivalizează cu Capitale precum Berlinul, iar primii care simt asta sunt hotelierii. Dacă în urmă cu cinci ani doar 20% dintre străinii care înnoptau în hotelurile din Capitală erau turiști, restul fiind oameni de afaceri, acum ponderea celor veniți pentru vacanțe a urcat la 40%. În urmă cu zece ani, principala problemă a hotelurilor din București era că, în weekend, prin camerele lor cam bătea vântul. Oamenii de afaceri plecau cel târziu vineri, iar turiștii nu prea se înghesuiau să vină.

Președintele Bucharest Tourism Board: Bucureștiul – insuficient promovat; e una dintre cele mai sigure capitale europene

Capitala este insuficient promovată, consideră Răzvan Pîrjol, președintele unei asociații de promovare-dezvoltare a turismului – Bucharest Tourism Board. „Un prim atu al Bucureștiului este poate lipsa precedentă de vizibilitate sau necunoașterea, deci este curiozitatea oamenilor de a descoperi noi destinații și cred că astăzi greutatea este să-i aduci o dată. (…) Eu cred că putem defini în trei cuvinte Bucureștiul — verde, curat, sigur. Indubitabil este una dintre cele mai sigure capitale europene astăzi”, a afirmat vineri Pîrjol, cu prilejul unei conferințe dedicate practicilor de marketing online în turism.

Studiu MKOR Consulting: 77% din români merg în vacanță la vară și cheltuiesc mai mult, până la 1.000 euro

Cei mai mulți români plănuiesc să meargă în vacanță în această vară (77%) și chiar să cheltuiască mai mult decât anul trecut, chiar și până la 2.000 de euro unii dintre ei, potrivit unui studiu MKOR Consulting. Totuși, 21% încă nu au hotărât dacă vor merge în vacanță. În privința destinației, jumătate dintre români preferă să rămână în România, ceilalți aleg destinații din străinătate. Regiunea românească favorită este reprezentată de litoral.

Cât de pregătit este litoralul românesc pentru noul sezon estival

Agenţi de turism din toată ţara au vrut să vadă cu ochii lor în ce condiţii îşi vor petrece concediul clienţii care aleg litoralul românesc. Au vizitat hotelurile şi au încercat mâncarea din restaurante. Au plecat convinşi că s-au făcut mulţi paşi înainte, dar sunt încă neajunsuri ca lipsa parcărilor şi calitatea de multe ori îndoielnică a serviciilor. Hotelierii şi-au etalat atuurile în faţa agenţilor de turism, însă aceştia au remarcat şi minusurile unităţilor de cazare.

Delta Dunării, lăudată de șeful Organizației Mondiale de Turism

România mizează pe Delta Dunării pentru a convinge turiştii străini să ne viziteze ţara. Oficialii din turism au profitat de reuniunea anuală a Organizaţiei Mondiale a Turismului de la Madrid pentru a promova această zonă. Au primit un ajutor din partea secretarului general al Organizaţiei care le-a spus celor prezenţi că măcar odată în viață ar trebui să vină la noi. Din toamnă reprezentanţii celor mai mari tour operatori din lume, ziarişti specializaţi în turism şi bloggeri influenţi vor fi invitaţi să cunoască România.

Maramureș: Cimitirul Vesel, Mocănița și bisericile din lemn, cele mai căutate obiective turistice în această vară

Valea Vaserului, trenul Mocănița, Cimitirul Vesel din Săpânța și bisericile din lemn aflate în patrimoniul UNESCO sunt cele mai căutate obiective turistice care vor fi vizitate în sezonul de vară al acestui an, a declarat miercuri, pentru Agerpres, președintele Asociației Naționale de Turism Rural, Ecologic și Cultural – ANTREC Maramureș, Livia Sima. Potrivit acesteia, rezervările de locuri în pensiunile rurale pentru sezonul estival se află la început, iar turiștii vor să afle cât mai multe amănunte despre vizitarea unor obiective apropiate locului de cazare.

CNN explică de ce merită vizitată capitala României

Zilele în care era cunoscut sub numele de „Micul Paris al Estului” pot să fi trecut de mult, dar asta nu înseamnă că s-au dus și zilele glorie ale Bucureștiului. CNN explică într-un articol publicat marți de ce merită vizitată capitala României. Orașul continuă să se redefinească, îmbinând istoria sa legendară cu o identitate modernă. La prima vedere, arhitectura este amețitoare, dar este o combinație fascinantă.

17 lucruri fascinante despre România, în viziunea unui expert în turism de la „The Telegraph“

Jurnalistul Oliver Smith, specializat în turism, a publicat în „The Telegraph“ o listă cu lucruri fascinante şi mai puţin cunoscute despre România. Vă prezentăm în continuare ce l-a cucerit, dar şi ce l-a intrigat şi l-a contrariat pe editorul publicaţiei britanice. Într-un articol cu titlul „17 lucruri fascinante pe care nu le ştiai despre România“, jurnalistul „The Telegraph“ enumeră câteva dintre cele mai frumoase zone şi obiective turistice din ţara noastră, dar şi aspecte pe care le consideră bizare.

Americanii de la Travel Pulse despre Brașov: „Dacă vrei să urci pe Tâmpa, nu uita să iei o sticlă de vin roșu pe care să ți-o oferi ca recompensă pentru că ai ajuns în vârf!”

Travel Pulse, una dintre cele mai importante reviste turistice din Statele Unite, alocă un spațiu generos Brașovului în ultima sa ediție. „În timp ce România rămâne în continuare una dintre țările cele mai subestimate din Europa, călătorii care ajung în această bijuterie a Europei de Est vorbesc despre un loc special – Brașov”. „Brașovul este plin de piațete umbroase și de clădiri grațioase, vrednice de un oraș important sau un spa, cel puțin lângă gară.

Ce spune un newyorkez ajuns prima oară în Bucureşti

Capitala, altădată vizitată în special de străinii care veneau pentru afaceri, atrage acum tot mai mulţi turişti de peste hotare. Numai în ultimii 5 ani, procentul celor care vin să se relaxeze şi să se distreze în Bucureşti s-a dublat, iar specialiştii spun că acesta e abia începutul. Louis este din New York. Călătoreşte în toată lumea şi scrie despre experienţele sale pe blog. De aceea, este mereu în căutarea unor destinaţii sigure şi cu o conexiune bună la Internet. Despre Bucureşti nu ştia mare lucru şi nici nu avea mari aşteptări.

Cifrele lunii aprilie indică o revenire puternică a rușilor în Antalya, care redevine o destinație mai scumpă pentru români

Trimisul special al Agerpres, Oana Tilică, transmite: Cifrele înregistrate în luna aprilie indică o revenire puternică a turiștilor ruși în Antalya, deci startul sezonului este un semn pozitiv pentru noi pentru anul 2017, iar prețurile vor crește raportat la 2016, însă vor fi sub cele practicate în 2014 și 2015, a declarat președintele Asociației Mediteraneene a Hotelierilor din Turism (AKTOB), Erkan Yagci.

Antalya, regiunea care aduce 40% din încasările din turism ale Turciei, a avut anul trecut buget de promovare cât cel al României

Aproximativ 80.000 de români şi-au pe­tre­cut anul trecut vacanţa în Antalya , cea mai cunoscută destinaţie de pe litoralul Turciei, iar numărul acestora este estimat să crească în acest an odată cu aşteptările de revenire a întregului sector turistic al ţării. „Anul cel mai bun din punct de vedere al nu­mărului de turişti români veniţi în Antalya a fost 2015, atunci când am atras 100.000 de vi­zi­tatori din România. În mod normal, vin 500.000 de români în Turcia şi variaţiile de la an la an nu sunt mai mari de 5-10%“, a spus Erkan Yagci, preşedintele Asociaţiei Hotelie­rilor din zona Mediteranei (AKTOB).

Bugetarii au primit de la Guvern o minivacanță de 5 zile

Bugetarii au primit de la Guvern o minivacanță de 5 zile, în perioada 1 – 5 iunie, Executivul adoptând astăzi o hotărâre prin care a legat zilele nelucrătoare declarate prin lege de Ziua Copilului și de Rusalii. Astfel, Guvernul a declarat ziua de 2 iunie liberă pentru a lega ziua de 1 iunie – Ziua Copilului – care este liberă începând din acest an și 5 iunie – Rusalii – care este de asemenea declarată liberă prin lege. Pe 2 iunie, nici elevii nu vor merge la școală.

România participă cu 19 companii la cel mai mare târg de turism pentru afaceri din Europa

România participă, până joi, la târgul IMEX pentru turism de afaceri de la Frankfurt cu motto-ul ‘We custoMICE your events’, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Turismului. ‘Ministerul Turismului promovează turismul de afaceri la IMEX, cel mai mare târg de profil din Europa, care se va desfăşura la Frankfurt în perioada 16-18 mai 2017. Manifestarea este considerată evenimentul cel mai important în domeniul congreselor, conferinţelor şi evenimentelor de pe continent, România participând încă de la prima ediţie a acestui târg.

ARTM: peste 13.400 de turiști au venit anul trecut în România pentru servicii medicale private

Asociația Română de Turism Medical (ARTM) are ca scop promovarea serviciilor medicale private din România în străinătate. Asociația cuprinde 138 de membri din toată țara, 85% dintre aceștia sunt clinici și spitale private, iar ceilalți mebri sunt agenții de turism, companii aeriene și hoteluri. Alexandru Constantin, președinte ARTM, a comunicat pentru Wall-Street cât cheltuiește în medie un turist în România și care sunt cele mai căutate servicii medicale de cei din afară.

RATB relansează, de luni, linia turistică

Regia Autonomă de Transport București relansează, începând de luni, linia turistică, iar patru autobuze double-decker vor circula zilnic, la intervale de 20-25 de minute, pe traseul cuprins între Piața Presei și Piața Unirii. Având o capacitate de 77 de locuri fiecare, dintre care 50 pe platformă, autobuzele vor fi la dispoziția turiștilor între orele 10:00 — 21:00, informează RATB, printr-un comunicat remis, vineri, Agerpres.

Coasta muntenegreană a Adriaticii a fost denumită şi “marea timişorenilor”. La Ulcinj, în 2016, s-au cazat peste 45.000 de români

Muntenegrenii au venit în premieră la Timişoara, pentru a atrage turişti, după modelul sârbilor, care de ani de zile vin în capitala Banatului să îşi promoveze evenimentele, frumuseţile şi ofertele turistice. Muntenegru este una din destinaţiile preferate ale bănăţenilor când vine vorba de sejururile la mare. Nu degeaba coasta muntenegreană a Adriaticii mai este numită şi “marea timişorenilor”. Distanţa relativ scurtă, condiţiile superioare, civilizaţia şi preţurile decente i-au făcut pe timişoreni să meargă ani de zile la mare, în Muntenegru. Cea mai cunoscută destinaţie a fost mai tot timpul Budva, însă nu este singurul loc care merită atenţie.

Județul Bistrița-Năsăud – oficial în Cartea Recordurilor, prin portul popular și dansurile tradiționale

Județul Bistrița-Năsăud a stabilit, duminică, două recorduri mondiale – primul, de cea mai mare mulțime de oameni îmbrăcați în costume populare, adunați în același loc, și al doilea, de cel mai mare dans tradițional românesc, a anunțat, luni, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, pe pagina sa de socializare. Numărătoarea oficială a persoanelor care au participat, duminică, la acțiunile organizate pe stadionul din orașul Năsăud, în vederea intrării în Cartea Recordurilor, a arătat că au fost prezente 9.506 persoane îmbrăcate în costume populare, în condițiile în care numărul minim acceptat ar fi fost de 4.500 persoane.

Turiștii nu vor mai avea voie să atingă operele din Ansamblul Monumental Târgu Jiu

Operele din incinta Ansamblului Monumental „Constantin Brâncuși” nu vor mai putea fi atinse de către vizitatori, începând de luni, dată de la care vor intra în vigoare prevederile unei hotărâri a Consiliului Local Municipal Târgu Jiu în acest sens. Primăria Municipiului Târgu Jiu îi atenționează pe vizitatorii Ansamblului Monumental „Calea Eroilor” că de luni, 15 mai, intră în vigoare prevederile HCL 172/24.04.2017, prin care le este interzisă atingerea operelor lui Constantin Bâncuși.

Stațiunea construită cu banii din petrol și dărâmată de comuniști. Care e astăzi soarta ei

Cândva comparată cu renumita staţiune cehă Karlovy Vary, Sărata Monteoru a ajuns azi o umbră a ceea ce a fost în perioada de glorie. Turiştii care vin cu bilete de tratament prin Casa de Pensii sunt cei care o ţin în viaţă. Cine a avut de câştigat de pe urma privatizării unde staţiuni bogate nu doar în ape terapeutice aflaţi dintr-un nou episod „România furată”.

Două proiecte turistice de anvergură ale Brașovului, în master planul național pe turism: sania pe șine și extinderea pârtiilor din Poiană spre Râșnov

Ministerul Turismului, în parteneriat cu Secretariatul General al Guvernului și Comitetul pentru Turism din cadrul Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE), a organizat săptămâna aceasta un workshop pe tema conturării unui „Master plan de investiții în turism”. Discuțiile s-au desfăcurat pe trei paliere: o sesiune interactivă, cu discuții între autoritățile locale și reprezentanții OCDE, o prezentare a investițiilor și proiectelor dedicate infrastructurii de turism, precum și a modelelor de bune practici din țară și o analiză a măsurilor dedicate dezvoltării acestui sector la nivel guvernamental.

Curse aeriene spre Antalya, de pe aeroportul din Arad

Din luna iunie a acestui an vor fi reluate cursele aeriene de pe Aeroportul Arad. Doi operatori de turism vor avea programatre zboruri spre Antalya, din iunie până în septembrie. Cei doi operatori vor avea câte o cursă pe săptămână, în zilele de marţi şi vineri. În cursul anului trecut, una din companii anunţa intenţia de a lansa zboruri charter către Antalya, de pe Aeroportul Arad. Atunci se spunea că zborurile vor fi operate în parteneriat cu o companie aeriană turcă, Atlasglobal, în perioada 9 iunie – 8 septembrie 2017.

Știri despre agenții:

Medicul român care a transformat criza într-un succes. Cum a reuşit să ajungă la afaceri de peste 40 de milione de euro în perioada în care toată lumea pierdea bani

De formaţie medic, Dragoş Anastasiu, proprietarul grupului Eurolines, din care fac parte 14 companii cu activităţi în transporturi şi turism, a mizat pe cartea antreprenoriatului în urmă cu aproape două decenii. Dragoş Anastasiu a triplat cifra de afaceri a grupului Eurolines în timpul crizei economice şi a reuşit să dezvolte în cinci ani cea mai mare reţea de agenţii de turism de pe piaţă. Compania Touring Europabus (brandul Eurolines), controlată de antreprenor, a transportat anul trecut 135.000 de români cu autocarele pe rute externe, trafic în creştere cu 4,5% faţă de anul anterior.

Destinaţie cu şarm, caut turişti români

Atacul terorist de la Sharm el-Sheikh din toamna lui 2015 a avut un impact important şi asupra industriei ospitalităţii din ”Perla Egiptului“. Numărul de turişti a scăzut cu 40%. Oficialii locali şi reprezentanţi din domeniul hotelier spun însă că sunt semne clare de revenire a apetitului turiştilor. Una dintre pieţele pe care pariază Sharm el-Sheikh-ul este România.

Grecia şi Bulgaria, principalele destinaţii turistice ale românilor operate cu autocarul

Thassos, Riviera Olimpului (Paralia Katerini, Olympic Beach, Platamonas, Nei Pori), Halkidiki şi litoralul bulgăresc rămân principalele destinaţii turistice ale românilor operate cu autocarul, conform charterbus.ro, prima platformă de rezervări online din România pentru transportul în sistem charter. Din punct de vedere al turiştilor transportaţi de Corali Holidays şi al rezervărilor de cazare, destinaţia numărul unu în ultimii trei ani este insula Thassos. Pe locul doi se află fostul “number one” – Paralia Katerini, iar pe locul trei Halkidiki – braţul Kasandra.

Vola.ro oferă 10 ani de vacanțe cu ocazia aniversării unui deceniu de existență

Cu ocazia aniversării unui deceniu de existență Vola.ro lansează campania „Vola 10 ani”. Prin intermediul acestei campanii promoționale, agenția oferă clienților numeroase premii garantate pentru fiecare călătorie cumpărată, inclusiv șansa de a primi 10 ani de vacanțe. Campania ”Vola 10 Ani” se desfașoară în perioada 15 mai – 30 iunie 2017 și este deschisă tuturor clienților Vola.ro. La campanie se înscrie automat orice persoană care va efectua o achiziție de pe Vola.ro, fie că sunt bilete de avion, city break-uri, vacanțe sau pachete Local Escapes.

Știri externe:

Mexicul depășește Turcia, devenind a opta cea mai populară destinație turistică din lume

Mexicul a depăși anul trecut Turcia, devenind a opta cea mai populară destinație turistică din lume, iar evoluția foarte bună a continuat și în primul trimestru din 2017, transmite Deutsche Welle. Aproximativ 9,3 milioane de vizitatori au adus Mexicului venituri de cinci miliarde de dolari (4,6 miliarde de euro), în primele trei luni din acest an.  „Turismul din Mexic înregistrează cel mai bun moment din istorie. Niciodată nu s-au înregistrat în primul trimestru atât de mulți turiști și venituri atât de ridicate”, a afirmat Gerardo Corona, de la Secretariatul federal de Turism, Sectur.

Italia oferă gratuit peste 100 de castele şi turnuri. Cum poţi să devii proprietar

Ţi-ai dorit vreodată să locuieşti într-un castel, dar banii ţi-au stat în cale? Guvernul de la Roma are soluţia perfectă pentru tine: oferă 103 clădiri istorice, inclusive castele, mănăstiri şi turnuri, din toată Italia, gratuit. Printre aceste proprietăţi se numără Castello di Blera Lazio, un castel de secol 11, nu departe de Roma, sau Castello di Montefiore, un castel de secol 13, în regiunea Marche, în estul Italiei.

Aprilie 2017, cea mai bună lună pentru turism din istoria statului Israel

Un număr record de 374.000 de turişti străini au intrat în Israel în luna aprilie a acestui an, cu 38% mai mulţi decât în luna aprilie 2016, acesta fiind şi cel mai mare număr înregistrat vreodată într-o singură lună de la înfiinţarea statului evreu, în 1948, arată datele comunicate de Ministerul Turismului şi Oficiul de Statistică din Israel. Majoritatea turiştilor, 309.000 de persoane, au ajuns în Israel cu avionul şi doar 40.000 pe cale terestră sau maritimă, 34.000 prin Iordania şi 6.000 prin Egipt.

Orașul vizitat de aproape 5 milioane de turiști în doar trei luni

În Dubai se construiește continuu. Zi și noapte. Hoteluri, mall-uri, parcuri de aventură. Așa că, dacă mergi anul ăsta în vacanță, există mari șanse ca, anul viitor, același loc pe care l-ai vizitat să arate cu totul diferit. În Dubai se construiește continuu. Zi și noapte. Hoteluri, mall-uri, parcuri de aventură. Așa că, dacă mergi anul ăsta în vacanță, există mari șanse ca, anul viitor, același loc pe care l-ai vizitat să arate cu totul diferit.

Destinaţii superbe în care turiştii nu sunt văzuţi cu ochi buni: care sunt cele mai neprietenoase locuri din lume şi de ce

Deşi pentru unii ar putea fi flatant faptul că tot mai mulţi străini le vizitează ţara, există anumite ţări în care turiştii nu vor avea parte întotdeauna de o primire călduroasă. Autorităţile din Veneţia au anunţat recent că nu vor mai permite deschiderea unor noi magazine de tip fast-food, motivând că doresc „să păstreze distincţia şi tradiţiile locului“. Există însă şi alte ţări ai căror cetăţeni nu suportă când turiştii le invadează locul pe care îl numesc acasă. Vă prezentăm mai jos o listă întocmită de The Independent.

Dubai vrea să construiască un complex turistic de 1,7 miliarde de dolari pe două insule artificiale

Emiratul Dubai vrea să dezvolte un complex turistic de 6,3 miliarde de dirhami (1,7 miliarde de dolari) pe două insule artificiale pe care le va construi de o parte și de alta a hotelului de lux Burj Al Arab, transmite Reuters. Acesta este cel mai recent proiect anunțat de emirat, care vrea să atragă 20 de milioane de vizitatori pe an până în 2020, când Dubaiul va găzdui expoziția World Expo 2020, scrie News.ro. Noul complex turistic, numit Marsa Al Arab, va fi format din două insule și va avea o suprafață de 4 milioane de metri pătrați.

Thailanda a închis accesul turiştilor în mai multe dintre insulele sale, pentru regenerarea recifelor de corali

Thailanda a închis marţi accesul în mai multe dintre insulele sale, vizitate anual de mii de turişti, pentru a permite refacerea recifelor de corali ale acestora, aflate pe cale de dispariţie din cauza numărului mare de scafandri amatori, informează AFP. Acesta este al patrulea an consecutiv în care Thailanda ia această măsură de la mijlocul lunii mai până la jumătatea lunii octombrie, „pentru a permite coralilor şi naturii să se refacă”, a declarat pentru AFP Ruamsilp Manajongpreasert, director al Parcului Naţional al Insulelor Similian, extrem de apreciate pentru frumuseţea apelor acestora.

Jakarta, capitala Indoneziei, își propune să atragă 20 de milioane de turiști străini până în 2020

Jakarta, cel mai mare oraș din sud-estul Asiei și capitala Indoneziei, o țară cu peste 250 de milioane de locuitori, este locul care atrage cei mai puțini turiști occidentali, în condițiile în care marea majoritate a turiștilor care ajung în acest stat insular se duc direct în Bali, uitând că în această țară există peste 17.000 de insule, fiecare cu specificul său. Autoritățile încearcă să schimbe această situație, în primul rând prin dezvoltarea infrastructurii, de la recenta inaugurare a unui nou terminal ultramodern la aeroportul internațional Soerkarno și până la rezolvarea problemei traficului rutier în oraș, încă extrem de congestionat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele