Traian Badulescu: "Cea mai frumoasa si asteptata 'vacanta' o petrec, de 20 ani, pe o insula dunareana"

0
2024
Traian Badulescu Foto: Facebook

Călătoriile fac parte din viața sa de zi cu zi, a vizitat locuri din lumea întreagă, dar concediile adevărate, așa cum le percepe majoritatea dintre noi, sunt o raritate. Nu crede în conceptul de concediu ideal, ci în compania ideală, iar „vacanța” pe care o așteaptă cu nerăbdare o petrece, de 20 ani, pe o insulă de pe Dunăre. Pe scurt, Traian Bădulescu, la Chestionarul lui Proust.

Filmul pe care speri să-l vezi în avion este:

“Top Gun”, “The Aviator” sau alte capodopere care au ca subiect aviaţia. Nu mă deranjează nici filme mai dramatice gen “Pearl Harbor” sau filme care au ca subiect răpiri etc. Acum 9 ani, în timpul unui zbor către Thailanda, am ales un film de acţiune (nu mi-l mai amintesc bine) care avea ca subiect deturnarea unui avion…

Ultima carte pe care ai luat-o cu tine în vacanță este:

Au fost 3 cărţi, nu-mi mai amintesc ordinea: “Branding pe frontul de est” de Aneta Bogdan, “Gândeşte bine şi în stil mare » de Donald Trump şi « Dune » de Frank Herbert (recitită a… nu ştiu câta oară).

Ai tendința de a pune în bagaj prea multe/mulţi… 

Haine. Recunosc, îmi place sa schimb des garderoba, poate că e un defect. Sau nu…

Concediul tău ideal este…

Nu există concediu ideal, doar companie ideală. Călătoresc foarte mult, însă concediile în adevăratul sens sunt destul de rare.

Ce ți-ar strica vacanța?

O companie care lasă de dorit. Din fericire, rar mi s-a întâmplat aşa ceva.

Ce preferi la un hotel?

Serviciile şi curăţenia. Nu sunt extrem de pretenţios sau “fiţos”. Îmi plac hotelurile de 5 stele, dar pot sta şi la 2 stele dacă personalul este de calitate. Am stat la viaţa mea şi la cort şi voi sta în continuare dacă mi se va oferi ocazia.

Ce apreciezi cel mai mult la partenerul de vacanță?

Dorinţa de a călători, de a vizita cât mai mult. Nu-mi plac partenerii… statici. De asemenea, comunicarea cu partenerul sau partenerii de vacanţă contează foarte mult, indiferent că mergi cu perechea sau cu o gaşcă de prieteni / amici / rude.

Care este cea mai mare extravaganță pe care ți-o permiți în concediu?

Să dorm mult. De obicei nu apuc. Viaţa nu e făcută să o dormi, mai ales în concedii sau, mai bine spus, în călătorii. După cum aminteam mai sus, călătoresc mult dar am rar concedii în adevăratul sens al cuvântul. Îmbin de obicei utilul cu plăcutul.

Care este călătoria pe care ți-ar plăcea cel mai mult să o faci?

Orice călătorie este plăcută. Mi-aş dori ca în următorii câţiva ani să merg pe un vas de croazieră, preferabil în zona Americilor (am avut ocazia dar nu şi timpul necesar), să fac un circuit al Americii de Nord şi apoi al Americii de Sud, să vizitez toate ţările din Extremul Orient (am ajuns doar în Thailanda) şi… să fac o călătorie în jurul lumii. Ultima dorinţă este utopică, aş avea nevoie de mult timp şi este destul de greu să te desprinzi când ai un business şi când lucrezi în domeniul comunicării şi al turismului.

Care este cea mai mare temere a ta când ești în străinătate?

Sincer, nu am temeri. La începuturi aveam ca temeri drumul cu avionul, dar m-am obişnuit de mult timp, acum chiar îmi place mult… În prezent degust din plin totul, inclusiv drumul, cu orice vehicul ar fi efectuat. Zborul cu avionul îţi oferă senzaţii foarte plăcute, drumul cu automobilul îţi oferă ocazia de a admira tot ce e în jur, plus opririle la diverse restaurante, pensiuni, baruri sau benzinării, cu berea sau cafeaua de rigoare. De fapt mint, uneori am o temere… Aceea că am lăsat lucruri, proiecte nerezolvate acasă. Şi mă tot gândesc la ele.

Care este obiceiul pe care-l ai în vacanță și-l detești cel mai mult? 

Tind să postez cât mai mult în social media, pe facebook etc., în timp real. Nu e nimic rău în asta, pentru că îmbin mereu plăcutul cu utilul şi îmi place să promovez destinaţiile pe care le vizitez. Însă « detest » acest obicei pentru că îmi « fură » din timpul în care m-aş putea bucura pur şi simplu de ce am în jur.

Care este obiceiul pe care îl au alții în vacanță și-l detești cel mai mult?

Să am în jurul meu oameni statici, care preferă să stea ore în şir la o bere în loc să se plimbe, să viziteze (hai, o oră e ok, dar nu mai mult). Jocurile prelungite de societate în vacanţă (nu am nimic cu ele, dar m-aş plictisi să fiu în vacanţă şi să joc ore în şir table, cărţi, chiar şi şah etc.). Lipsa de educaţie (farfuriile pline de mâncare, porţie dublă faţă de cât poţi duce, gălăgie etc.). Din fericire, nu am avut parte de astfel de companie, dar uneori sunt alţii prin zonă care te stresează în felul ăsta.

Când călătorești, în ce situație ai minți? 

Nu aş minţi în mod special atunci când călătoresc. Pe de altă parte, nu pot spune că nu am minţit niciodată, aş fi ipocrit…

Care a fost cea mai frumoasă vacanța a ta?

Greu de zis. Majoritatea vacanţelor au fost frumoase. Enumăr câteva: Mamaia, Bran-Moieciu, Bucovina, Maramureş, Albena (Bulgaria), Belek (Antalya, Turcia), Thailanda, Taize (Franţa). Totuşi, cea mai frumoasă şi aşteptată “vacanţă” a mea o petrec, din 1993, 10 zile în luna august, pe o insulă dunăreană, lângă satul pescăresc şi ruinele cetăţii antice Capidava (20 km nord de Cernavoda). Este o Academie de vară – Atlantykron – unde se strâng, an de an, timp de 10 zile, 500 de participanţi şi organizatori, dintre care câteva zeci sunt din SUA, Italia, Thailanda, India etc. Acolo sunt organizator de mult timp, dar, îmbinând plăcutul cu utilul, am parte de o experienţă unică. Şi anul acesta voi fi acolo între 1 şi 10 august. Din păcate (sau din fericire), cu semnal la mobil foarte slab… Ca să şi promovez evenimentul – www.atlantykron.org

Care este lucrul fără de care nu pleci în călătorie?

Cartea de identitate sau paşaportul. Glumeam, fără ele, de cele mai multe ori nu pot pleca oricum. Nu am neapărat un obiect la care să ţin, doar lucrurile strict necesare (telefon, haine, trusă igienă). Şi am mai mereu cu mine cărţile de vizită, nu se ştie niciodată când ai nevoie de ele. Dar cu siguranţă că nu plec niciodată fără… mine. Încerc să mă conectez cât mai mult la destinaţie şi să mă bucur de tot ce am în jur acolo.

Care este motto-ul tău atunci când călătorești?

Călătoriile îţi deschid mintea. Am şi un articol pe tema asta: http://www.traianbadulescu.ro/2011/04/29/travel-self-help-traieste-travel/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele