Topul celor mai scumpe orase pentru expati

0
1109

New York, Tokyo, Paris sau Londra? Cam aceasta ar fi nedumerirea dacă ne-am gândi la cele mai scumpe orașe în care am putea trăi. Să facem totuși abstracție de ele și să ne gândim la Venezuela, Angola sau Sudanul de Sud pentru a vorbi despre un trai scump. Este cel puțin rezultatul studiului global efectuat de ECA International cu privire la  cele mai scumpe locuri pentru expați.

Cercetarea a dărâmat miturile candidaților obișnuiți în astfel de topuri, mai nou epicentrul celor mai scumpe orașe fiind pe alte continente. După ce ECA International a analizat prețurile în 440 de orașe, luând în calcul un coș de cumpărături probabil al unui expat (cumpărături zilnice, inclusiv mâncare, haine, băutură) a ajuns la concluzia că orașul Caracas (Venezuela) are cel mai scump trai în 2014, după ce anul trecut se afla pe poziția 32. Cauza? Inflația! Studiul a arătat că prețurile în Caracas sunt cu 40% mai mari decât în Oslo (Norvegia), cel de-al doilea cel mai scump oraș pentru expați.

Podiumul este completat de Luanda (Angola), oraș unde înghețata importată are un preț de 31 de dolari (o cutie de 500 de gr). În top 10 se află Juba (Sudanul de Sud), un oraș aproape necunoscut, dar despre care raportul Băncii Mondiale menționează că are drumuri îngrozitoare, mai exact unul dintre puținele drumuri naționale, cu o lungime de 90 de kilometri, poate fi parcurs în 24 de ore.

Nu este nicio surpriză că Elveția, și în special principalele sale orașe, se adresează  unui public cu bani, fie că vorbim de ședere pe o perioadă determinată sau concediu, prin urmare se regăsește în clasamentul ECA, în top 10.

Pe continentul nostru, Moscova a căzut de pe locul 3 în regiune, pe 10, respectiv 22 la nivel mondial, în condițiile în care anul trecut era pe poziția a cincea. O explicație este că rubla s-a devalorizat mult față de dolar și euro în anul în curs.

O liră puternică a crescut costul vieții expaților prezenți în Londra, capitala Marii Britanii fiind pe poziția 46 la nivel mondial când vine vorba de traiul de zi cu zi.

Top 10 cele mai scumpe orașe din lume

1 Venezuela Caracas
2 Norvegia Oslo
3 Angola Luanda
4 Elveția Zurich
5 Elveția Geneva
6 Norvegia Stavanger
7 Elveția Berna
8 Elveția Basel
9 Sudanul de Sud Juba
10 Danemarca Copenhaga

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele