Pensiunile din Bran – intre pastrarea traditiei si comercial

0
1539

500 de pensiuni sunt în zona Bran-Fundata, construite unele în stilul arhitectural brănean, altele – cea mai mare parte – după stilul caselor de la oraş. “Modernismul” a spart tiparele zonei din dorinţa patronilor de pensiuni rezidenţi în zonă de a oferi turiştilor vacanţe la ţară într-un stil rustic mai comercial. Însă multe dintre pensiunile construite de orăşeni în zonă sunt acum de vânzare.

“Acoperiş albastru la Fundata nu e posibil să existe. Case cu stâlpişori, piscine, grădini cu statuete strălucitoare şi fântâni arteziere sau interioare cu balustrade de inox, gresie cu model nu se încadrează în specificul estetic arhitectural al întregii zone”, declară Marilena Stoian, preşedinte fontator al Asociaţiei Naţionale pentru Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC).

Cum erau casele în Bran se poate vedea la Muzeul Satului Brănean, aflat lângă Castelul Bran. Erau locuinţe cu o cameră sau două, văruite, cu sobă cu plită şi cuptor, prispă, cu acoperişuri din şiţă. Unele aveau curte interioară unde erau adăpostite animalele domestice.

Când urmaşii proprietarilor acestor case au început să facă turism, le-au oferit vizitatorilor lor autentice vacanţe la ţară. Şi pe măsură ce noua lor preocupare a dat rezultate, au început să îşi extindă locuinţa, să construiască băi pentru fiecare cameră, foişoare, spaţii de joacă pentru copiii turiştilor.

Însă unii au mers şi mai departe şi lucrurile au scăpat de sub control în privinţa noilor construcţii realizată în lipsa unor reguli clare impuse de autorităţi. 

Programul SAPARD, prin care s-au oferit 38 de milioane de euro pentru pensiunile agroturistice a stricat foarte mult, susţine Marilena Stoian.

Din acest motiv multe dintre pensiunile din Bran par vile de oraş paraşutate într-un decor de la ţară.

Marilena Stoian povesteşte că a avut ocazia să întrebe proprietari de pensiuni din străinătate ce se întâmplă la ei dacă nu sunt respectate dimensiunile unei clădiri, de exemplu. Întrebarea ei i-a surprins. Străinii i-au explicat că nu şi-au pus niciodată problema ce se întâmplă dacă nu se respectă reguli atâta vreme cât toată lumea le respectă.

Unde mai poţi vedea autenticul în Bran

Stilul rustic vechi românesc se poate vedea la Hanul Oierului, din satul Şimon, la şase kilometri de Castelul Bran. Este  o pensiune agroturistică de patru margarete decorată în stil rustic, inspirat din viaţa tradiţională a oierilor. Construcţia are formă dreptunghiulară, cu o curte exterioară cu leagăne, hamac, şi una interioară care în trecut avea rolul de a proteja animalele domestice şi ale cărei ziduri au acum picturi care simbolizează lunile anului. Pensiunea este construită cu bârne şi grinzi de lemn masiv prinse cu legături de fier. Stilul este respectat cu stricteţe şi în privinţa decoraţiunilor interioare.

“Materialele folosite pentru construcţie sunt naturale (varul, lemnul) şi aduc un plus de vitalitate turiştilor care petrec câteva zile aici”, precizează Carmen Pavel, proprietarea pensiunii, fondator şi director general al agenţiei de turism J’Info Tours. De construcţie s-a ocupat o familie de arhitecţi care a studiat multă vreme arhitectura zonei, povesteşte Carmen Pavel. Tot ei au pictat manual şi oiţele de pe pereţii interiori. 

O vacanţă petrecută aici îşi aminteşte de farmecul copilăriei în casa bunicilor, deşi pensiunea are şi dotări moderne, sală de conferinţe, salon disco bar.

Spre ce ne îndreptăm? 

O dorinţă a autorităţilor din turism este să reclasifice pensiunile şi în funcţie de stilul zonei. Cel mai probabil, cele care nu au respectat arhitectura specifică zonei vor fi sancţionate la numărul de margarete. Române însă doar o intenţie atâta vreme cât autorităţile încă se mai gândesc cine să stabilească identitatea fiecărei zone.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele