Premieră: un avion cu pasageri a zburat 15 ore alimentat cu combustibil din boabe de muștar

0
384

Pentru prima dată în aviație, un avion a fost alimentat parțial cu combustibil din boabe de muștar pe o cursă de 15 ore între Los Angeles și Melbourne, scrie The Guardian.

Zborul a fost operat de compania australiană Qantas cu o aeronavă Boeing Dreamliner 787-9. Avionul cu pasageri la board a propulsat parțial cu semințe de muștar, ceea ce a redus emisiile de carbon cu 7%.

Momentan, legislația nu permite ca amestecul de biocombustil să depășească 50%. Potrivit publicaţiei britanice, combustibilul folosit de compania aeriană este un biocarburant realizat din combinarea combustibilului clasic şi cel obţinut din brassica carinata, un tip industrial de seminţe de muştar care pot fi cultivate între ciclurile obişnuite de recoltare, chiar şi pe un teren arabil nelucrat.

Nu este, însă, prima dată când compania aeriană face un experiment de acest fel. În 2012, Qantas și compania low-cost Jetstar au folosit biocombustibil obținut din ulei de gătit pentru a testa câteva zboruri interne.

Transportul aerian este responsabil pentru 2,5% din toate emisiile de dioxid de carbon de pe planetă, potrivit unor estimări făcute în 2017.

Sursa foto: NextNewMedia/Shutterstock.com

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele