Comorile Romaniei. Manastirea Dragomirna, pe lista nominalizarilor la Premiile Publicului Europa Nostra

1
1218
Manastirea Dragomirna

Frumusețea și valoarea bijuteriilor arhitectonice ale României au fost, din nou, recunoscute la nivel european, organizația europeană pentru promovarea patrimoniului cultural, Europa Nostra, desemnând Mănăstirea Dragormina drept unul dintre exemplele de urmat în privința conservării obiectivelor culturale. Din păcate, mediatizarea acestui premiu important n-a constituit o prioritate în spațiul public românesc, iar fortificația monahală din județul Suceava riscă să piardă un alt premiu binemeritat, Public Choice Award, oferit tot de Europa Nostra.

După ce, la sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană, prin intermediul organizației Europa Nostra, a premiat eforturile de conservare a frescelor de la Mănăstirea Dragomirna (în total, 12 obiective culturale din Belgia, Cipru, Germania, Italia, Norvegia, Portugalia, Spania și Marea Britanie s-au aflat pe lista laureaților), lăcașul de cult poate fi votat, până pe 22 aprilie, pentru a câștiga și Premiul Publicului – Europa Nostra.

27 de obiective culturale de pe întreg continentul își dispută titlul, până pe 22 aprilie, câștigătorului urmând a se face pe baza voturilor, exprimate pe site-ul organizației Europa Nostra. Sistemul este destul de simplu: fiecare utilizator poate vota o singură dată pentru trei obiective culturale, primul ales – în cazul nostru Mănăstirea Dragomirna, bineînțeles – primind trei puncte, iar celelalte opțiuni primind două, respectiv un punct. Pentru ca votul să fie validat, nu uitați sa accesați link-ul pe care îl veți primi pe e-mail.

Rezultatele votului vor fi anunțate în cadrul ceremoniei oficiale European Heritage Awards, organizată în data de 5 mai, la Viena.

Fresce din secolul al XVII-lea

La sfârșitul lunii martie, Comisia Europeană a desemnat Mănăstirea Dragomirna laureată a Premiilor Europa Nostra la categoria conservare, salutând astfel eforturile de restaurare a picturilor murale, vechi de patru secole, din naosul și altarul bisericii.

Parte a unui proiect mai amplu de conservare a întregului ansamblu fortificat, restaurarea picturilor murale a fost coordonată de restauratorul specialist Carmen Cecilia Solomonea, de la Universitatea de Arte “George Enescu”, din Iași. Lucrările, la care au participat 50 de profesioniști și studenți, s-au derulat în perioada august 2010 – martie 2012.

„Juriul a fost profund impresionat de nivelul înalt de profesionalism în restaurarea și conservarea complexă a acestei mari lucrări de artă, ce acoperă 900 mp de suprafață murală. Lucrările s-au desfășurat in situ într-o perioadă de timp remarcabil de scurtă. Restauratorii au urmărit și respectat tehnica picturii folosind materiale tradiționale, reversibile, iar patina originală și starea de spirit a acestor fresce unice din secolul al XVII-lea a fost conservată”, se arată în comunicatul transmis de către organizatori după desemnarea câștigătorilor.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele