Parada Junilor Brasovului, magnet pentru turisti

0
2670

În Duminica Tomei, Braşovul se umple de turişti. Vin cu miile să vadă parada  cetelor de juni, o manifestare tradiţională de peste 300 de ani.

Junii Tineri, Bătrâni, Curcani, Dorobanţi, Braşovecheni, Roşiori şi Albiori, îmbrăcaţi în costume populare specifice fiecărui grup, călare pe cai împodobiţi cu ghirlande, coboară din Piaţa Unirii până în centrul oraşului şi urcă la Pietrele lui Solomon, o zonă de agrement de la marginea Braşovului. Acolo aruncă buzduganul şi încing hore – momente cu care se încheie Zilele Braşovului.

În defilarea lor prin centrul oraşului sunt primiţi cu aplauze, salută mulţimea cu “Hristos a înviat!” şi li se răspunde “Adevărat a înviat!”.

Fiecare grup e condus de un vătaf care este urmat de un stegar, încadrat de doi armaşi. Unele grupuri au 30 de membri, altele chiar 80. Unii juni îşi aduc cu ei copiii sau nepoţii, pe care îi îmbracă în straie populare şi îi aşează lângă ei în şa.

Junii Tineri, înfiinţaţi cu 300 de ani în urmă, poartă pălării cu tricolor şi defilează cu steagul pe care sunt imaginea Liceului Şaguna pe o parte, şi un june călare, pe cealaltă. Junii Bătrâni, apăruţi în 1834,  au făcut iniţial parte din grupul Junilor Tineri. Junii Curcani (1879) au căciuli negre cu pene de curcan şi un steag cu chipul lui Mihai Viteazul şi un june călare. Junii Dorobanţi au apărut în 1924, când s-au desprins din Junii Curcani şi poartă căciuli brumării. Junii Roşiori (1908) au acelaşi steag ca Junii Curcani şi poartă chipiu cu pompon roşu. Junii Albiori – 1869 – au căciuli albe, iar Junii Braşovecheni – 1922 – au căciuli negre cu ţugui.

Fiecare turist sau localnic îi fotografiază cu ce are la îndemână, un aparat foto performant, un telefon. Mulţi au albume cu ei şi prezenţa lor la parada din Duminica Tomei e o tradiţie. Întâi admiră defilarea, apoi umplu până la refuz terasele din Piaţa Stafului dublând vânzările patronilor faţă de o duminică obişnuită.

Parada Junilor încheie seria manifestărilor pe care grupurile de juni le încep pe 25 martie, de Buna Vestire, când ies cu sula pe deal, un fel de trompetă care scoate sunete stridente. În Săptămâna Luminată au loc stropitul fetelor, aruncatul în ţol şi hora junilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele