Cimitirul Vesel din Sapanta, promovat intr-un documentar difuzat de postul francez TV 5 Monde

0
3387

Destinațiile turistice din Romania apar menționate, din ce în ce mai des, de presa internațională, ultimul obiectiv turistic promovat la nivel internațional fiind pitorescul Cimitir Vesel, din localitatea maramureșeană Săpânța.

Documentarul intitulat „Roumanie, les récits d’un cimetière” („România, poveştile unui cimitir” – n.r.), realizat de Vincent Froehly anul trecut, a fost difuzat duminica seara de postul de televiziune francez TV5 Monde.

„Maramureșul, aflat la granița cu Ucraina, este ţara bisericilor şi a operelor de artă sculptate în lemn”, se arată în introducerea documentarului.

Coproducția germano-franceză prezintă și poveștile unor localnici, printre care și o femeie de 85 de ani, pentru care venirea morții nu reprezintă un moment înfricoșător.

„La Săpânţa, un sat ortodox din România, locuitorii au o relaţie puţin specială cu moartea. Familiile economisesc bani de-a lungul anilor pentru a putea să comande o cruce de lemn artistului Dumitru Pop. Scultura trebuie să fie bogat ornată şi să ilustreze viaţa celui dispărut”, mai spun realizatorii documentarului, care le recomandă spectatorilor să  viziteze acest „cimitir vesel”, considerat o adevărată operă de artă.

Documentarul poate fi vizionat, până pe 9 noiembrie, pe site-ul TV5 Monde.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele