Barcelona, în sau în afara Spaniei, rămâne una dintre cele mai frumoase destinații

0
2094

Situația tensionată din Spania, din cauza referendumului pentru independența Cataluniei, aduce Barcelona în topul discuțiilor. Din punct de vedere turistic se ridică întrebări precum ”oare mai pot intra fără viză în Barcelona”, ”situația de acolo îmi afectează vacanța mea din acest an”, ”ce se va schimba acum la vacanțele în Barcelona” etc.

Până apele se vor calma, hai să vorbim de Barcelona cea turistică, plină de oameni din toate colțurile lumii, de veselie și experiențe plăcute.

Barcelona, prin ochii turistului

Dacă mă întrebați pe mine, nu există oraș mai frumos decât Barcelona. Istorie, cultură, artă, natură şi, mai presus de toate, viață trepidantă. În Barcelona timpul este altul, lumea este alta. Orașul este un furnicar plin de turiști, iar diversitatea este la ea acasă. Nu te poți simți străin aici, dar nici de-al locului, pentru că suntem obișnuiți cu un stil de viață diferit de al catalanilor. De fiecare dată când calc în acest oraș minunat, mă simt sub o vrajă. Gaudi, Picasso, Dali și Miro sunt atât de prezenți pe fiecare străduță a orașului, încât ai impresia că tot ce-i mai frumos și nu reușești să identifici sigur le aparține.

 

 

Poate sunt subiectivă, dar cine vrea să ajungă la Barcelona, ar face bine să ia în calcul un sejur de o săptămână; pentru că un city break este prea puțin pentru a trăi bucuria vieţii acestui oraș. Sunt atât de multe locuri de vizitat, încât nu le-aș putea împărți nicicum în 3 zile. Au catalanii locuri turistice, magazine pentru shopping și un stil de viață care merită încercat.

Spre deosebire de Madrid, aici tapasurile nu sunt la ele acasă. Nu prea găsiți restaurante care să vă servească celebrele aperitive. La fel de bine, ar trebui să știți că restaurantele care oferă sangria sunt doar pentru turiști. Catalanii beau vin de foarte bună calitate, adesea scump. Astfel, bătura tradițională o servesc doar localurile pentru turiști, iar acestea nu reprezintă gastronomia adevărată a regiunii. Adesea, la orele prânzului, când spaniolii își iau pauza, dacă nu ai rezervare, cu greu găsești o masă la un restaurant bun. Pe străzile Barcelonei, veți găsi tot felul de paella, chiar și cu cârnați. Și aceste rețete sunt pentru turiști. Adevărata paella este cu fructe de mare. O puteți încerca pe cea neagră, cu cerneală de sepie. Bucătăria catalană este sofisticată, variată și plină de arome. Un mixt fericit între bucătăria mediteraneeană şi cea franceză. Peștele și fructele de mare sunt întotdeauna proaspete în Barcelona, iar mezelurile, de cea mai bună calitate. Încercați esqueixada, escalivada, escudella, xato și butifarra amb mongetes.

PONT ivisit.ro Dacă puteți, vizitați Barcelona la jumătatea lunii august, să prindeți ziua de 15 în capitala Cataluniei. Atunci, spaniolii au liber și petrec, iar orașul se îmbracă în haine speciale și se pregătește de fiesta. Barna, cum îi spun catalanii, este decorat de poveste, din materiale reciclabile, lumea dansează în fața barurilor, se fac hore, e petrecere non-stop. N-am văzut niciodată atâta voioșie, atâta armonie între tineri și vârstinici, între localnici și străini. Trebuie trăit așa ceva, măcar o dată în viață.

Ce poți face în Barcelona

Alocați-vă o seară și pentru flamenco. Spectacolul este extraordinar, iar veselia, la ea acasă. O altă noapte, petreceți-o în cluburile Barcelonei. Să nu vă mire când veți vedea catalani stând la bere în fața localului. Este obiceiul lor, urmați-l și veți intra astfel în atmosfera barceloneză. Fanii formației Pulp vor dori să intre în clubul Razzmatazz, situat în zona industrială a Poble Nou, în apropierea centrului orașului. Clubul reprezintă 5 concepte în unul, cu indie rock, tehno, electro, disco și pop.

Sagrada Familia este, cred, unul dintre primele monumente pe care orice pâmântean ar trebui să le vadă la faţa locului. Opera neterminată a lui Gaudi este impresionantă. Aici, turiștii așteaptă mereu la rând să viziteze monumentul. Biletul de intrare vă costă 10 euro, dar să nu stați pe gânduri și achiziționați-l. Construcția catedralei a început în 1882, fiind întreruptă de Primul Război Mondial. Când a murit Gaudi, în 1926, doar Nativitat (fațada nativității) era terminată. De atunci, lucrările au continuat. Abia în 1986 a fost terminată fațada Passion, de către Jose Maria Subirach. Gaudi este înmormântat în cripta Sagradei Familia. Lucrările continuă şi se speră ca minunatul edificiu să fie desăvârșit în următorii 10 ani.

Barri Gotic (cartierul gotic) este definitoriu pentru Barcelona, aici aflându-se Catedrala la Seu și multe muzee. Zona portului a fost transformată, la începutul anilor ’90, dintr-o rețea de străzi murdară și neglijată. Azi reprezintă un muzeu în aer liber, unele dintre clădirile-simbol ale orașului aflându-se în zonă. Poți vizita  biserica Santa Maria del Pi, muzeul Diocesa, Palau de la Generalitat.

Catedrala (La Seu) ridicată între secolulele XIII și XV, este un templu cu 3 turle construite în stilul gotic și o fațadă din secolul al XIX-lea. În cripta catedralei se află sarcofagul Sfintei Eulalia, patroana Barcelonei. Înainte de construcția La Seu, pe acest loc s-au ridicat succesiv o bazilică romană, o biserică romanică și o moschee.

Parc Guell  se află în apropiere de Sagrada Familia, la poalele Mont Carmel. Inițial trebuia să fie o grădină de oraș pentru 60 de case, dar cum loturile nu s-au vândut, contele Guell, inițiatorul proiectului și patronul lui Antonio Gaudi, i-a dat mână liberă faimosului architect să facă din parc ceea ce dorește. Rezultatul – un labirint de viaducte, cu pavilioane, trepte, fântâni, bănci, arcade spectaculoase. Aici se găsește și muzeul Gaudi.

Casa Mila ”La Pedrera” , la ultimul etaj al clădirii se află Espai Gaudi, o expoziție de modele și surse de inspirație pentru celebrul arhitect. Pe acoperiș se află o terasă excepțională, ornamentată cu sculpturi ce au forme aparte.

Casa Batillo este similară La Pedrera. Fațada în stil baroc și având feroneria sfidătoare constituie o integrare a unui bloc de locuințe din Eixample

Las Ramblas – Celebrul bulevard începe în Placa Catalunya și se sfârșește la monumentul lui Cristofor Columb.  Partea de final este cunoscută ca Rambla de Canaletes, după izvorul cu același nume. Tradiția spune că oricine bea din apa acestui izvor se va întoarce la Barcelona. Ramblas este cea mai animată zonă a orașului. Lumea cască ochii pe aceste străzi, în special la mulțimea pestriță de artiști ai străzii, deghizați în diferite personaje. În aglomerație, veți distinge vânzători ambulanți de flori sau de mici animale. Plimbându-vă pe acest bulevard veți da peste La Boqueria, Palau de la Virreina şi pieţe cum numai la Barcelona găseşti, în special cele de peşte. Vei descoperi acolo specii pe care nu le-ați văzut nici pe Animal Planet sau Discovery.

Barceloneta – un alt mare avantaj al Barcelonei este plaja de 4 kilometri lungime. O fâşie de litoral cu nisip moale şi încins, ce aşteaptă turisti dornici de relaxare pe malul Mediteranei. Moderna plajă este curată, și în apropiere, se găsesc restaurante foarte bine cotate. În trecut, Barceloneta era o rețea de străzi ce constituia cartierul marinarilor. Plaja se termină cu lunga Avinguda Diagonal. Din zonă se poate lua telecabina și se poate urca pe Montjuic.

Monjuic – În traducere care înseamnă ”muntele  evreilor”. Este accesibil atât din Barceloneta, cu telecabina, cât și din Plaza de Espana, cu funicularul. Pe munte, veți găsi castelul care găzduiește Muzeul Militar, dar puteți admira și o splendidă panoramă a Barcelonei.

Poble Espaniol – este un muzeul satului catalan.

Placa de Espana – deși cele menționate mai sus sunt parte a zonei, Placa de Espana este faimoasă pentru fântânile sale, pentru Museu National de Catalunya care deține cea mai mare colecție de artă romanică din lume. Tot aici sunt celebrele turnuri venețiene, dar și Fira Barcelona, unde au loc unele dintre cele mai importante târguri de IT.

Eixample – Denumirea înseamnă ”Noua Extindere” și datează de la finele secolului al XIX-lea, perioadă în care orașul s-a extins. Eixample este legat, cum altfel, de numele lui Gaudi. Aici se înalță Sagrada Familia.

Tibidabo – de aici veți avea cea mai frumoasă panoramă a Barcelonei, de la o înălţime de 512 metri. Locul are un parc de distracții (cel mai vechi din oraș), o biserică catolică, dar și restaurante bune care oferă o priveliște superbă asupra orașului. Filmul Vicky Cristina Barcelona a fost filmat aici.

Hospital de Santa Pau – este un monument din heritajul UNESCO. Clădirea a fost construită între 1901 și 1930

Museu de Cera – nu e chiar Madame  Tussauds, dar merită vizitat.

Passeig de Gracia – este unul dintre cele mai mari bulevarde ale Barcelonei și cea mai importantă arteră de shopping a orașului. Aici veți găsi cele mai vestite branduri de lux din lumea modei și nu numai.

Nou Camp – stadionul echipei FC Barcelona. Exită și un muzeu al  echipei care merită, de asemenea, vizitat

Aquarium de Barcelona – oceanariumul este unic în Europa – adăpostește 11.000 de animale din peste 400 de specii

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele