5 motive ca să alegi Aqaba, Iordania, pentru vacanța ta

Aqaba, Iordania, este la numai două ore și jumătate de zbor de București

0
81874

Aqaba, un oraș comercial efervescent, este singura stațiune a Iordaniei de Marea Roșie, cu o lungime de 12 km de țărm, hoteluri luxoase, restaurante, magazine de suveniruri. E locul potrivit pentru vacanțe la plajă când în România e frig, pentru vacanțe active datorită sporturilor nautice care se pot practica, ori pentru vacanțe de relaxare în centrele spa ale hotelurilor de lanț.

Teritoriul Aqaba cu ieșirea la Marea Roșie a fost cedat dinastiei Hashemite de familia Saud a Arabiei Saudite, pentru ca Iordania să dezvolte portul și o zonă comercială. A dat în schimb deșert din sud-estul a țării. Aqaba, cel mai mare oraș din Golful Aqaba, a ajuns tax free pentru oricine, casă pentru vreo 150 de mii de iordanieini și zonă de vacanță pentru cei atrași de farmecul și tradițiile iordanienilor. Când te plimbi cu autobuzul turistic prin Aqaba, ghizii îți oferă întotdeauna o informație: din Golful Aqaba vezi cu ochiul liber toate țările din jur, Egiptul, Israelul și Arabia Saudită, fiind singurul loc care îți permite acest lucru.

De ce sa alegi Aqaba pentru vacana ta

Zbor direct. În numai două ore și jumătate ești pe plaja din Aqaba, fericit că ai lăsat în umă temperaturile scăzute de la București. Din martie până la începutul lunii iulie, când operează charterul Prestige Tours, realizat cu Royal Jordanian, te poți bucura de temperaturi între 28 și 35 de grade Celsius.

Sporturi nautice. Poți face snorkeling explorând minunatele recifuri de corali din zona de coastă a Mării Roşie, peștii viu colorați. Ori surf și plimbări cu vaporașul din portul turistic al Aqaba.

Hoteluri. În centrul Aqaba și la 15 km de acesta, în Tala Bay, sunt toate hotelurile de lanț, Movenpick, Kempinki, DoubleTree by Hilton, Radisson Blue, Swiss-Belhotel, cele mai multe cu plajă privată, restaurante, cluburi și centre spa.

Dacă alegi să stai în oraș poți să îți petreci serile printre localnici, la restaurantele unde ei obișnuiesc să iasă cu toată familia, să mănânci tradițional și să fumezi narghilea ori să te plimbi pe străzile înguste. Vei descoperi farmecul orașului în toate colțurile lui, la piață, în magazinele de suveniruri orientale, în discuțiile cu localnicii.

Unele hoteluri sunt absolut spectaculoase. De exemplu, Kempinski Aqaba, cu un aer de palat regal, încăperi imense, geamuri largi care dau spre Marea Roșie, camere cu căzi lângă pat, decorațiuni interioare tradiționale.

În Tala Bay, sudul Aqaba, hotelurile sunt construite ca resorturi, din care poți să ieși pentru excursii opționale la Petra, în Wadi Rum, Muntele Nebo, Madaba ori în centrul Aqaba, un autobuz făcând permanent legătura cu orașul. Au două-trei piscine, terase și restaurante, centru spa, sală de sport. Conceptul all inclusive diferă de la un hotel la altul, în funcție de stele. În principiu, înseamnă că toate mesele și băuturile răcoritoare și alcoolice locale sunt incluse în pachet, dar nu și cele internaționale. Unele hoteluri includ și accesul la saună, sala de fitness, sezlongurile de pe plajă, WiFi în lobby, altele nu.

Movenpick Tala Bey are plajă proprie, piscine imense și un spa cu terapii orientale. Ai putea să stai șapte zile să lenevești la plajă, dar e păcat să nu ieși din hotel să vizitezi Aqaba, Wadi Rum sau Petra.

Tradiții și gastronomie: Diferența vizibilă față de europeni, vestimentația. Ca turist e recomandat să te îmbraci decent, ceea ce înseamnă să nu ieși în slip pe stradă, ca într-o stațiune din Grecia. Femeie sunt înveșmântate în burka sau poartă doar un văl pe cap, pantaloni și cămașă, pe care îl pot scoate doar acasă, în prezența soțului, a copiilor și a părinților. Pe plajele publice poartă un costum de baie întreg, dar în Iordania sunt și plaje speciale pentru femei, unde stau la soare ca în Grecia.

Mâncarea are alt gust în Iordania. Humusul gătit de ei nu se compară cu cel turcesc, libanez ori egiptean. Și lipia și fattoush-ul au alt gust. Iar carnea de miel ori pui coaptă pe jar, alături de legume, și îngropată în nisip, e un regal culinar. Servirea mesei la cinele tradiționale e un spectacol care vine întotdeauna cu muzică și vin iordanian.

Siguranță. E cea mai liniștită și sigură zonă din Orientul Mijlociu, deși e vecină cu Siria, Irak, Fâșia Gaza. Iordanienii investesc foarte mult în liniștea și siguranța lor și a turiștilor, atât în logistica și formarea forțelor de securitate cât și în relații diplomatice. Niciun eveniment negativ major nu a avut loc în ultimii ani în Iordania, deși amenințări din partea grupărilor extremiste că e ținta unor atacuri teroriste fost multe.

Îți mai recomandăm să citești:

Iordania, spectaculoasă pe fiecare centimetru pătrat, este destinație disponibilă și pe zboruri charter

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele