Umbrella in the sky. Cum au ajuns umbrelele colorate din Portugalia la Arad, via Timisoara

0
3865
Umbrelele de pe strada Metianu, din Arad Foto: Asocatia Noi Re-Cream

Vara trecută, am văzut câteva fotografii absolut minunate dintr-un orășel din Portugalia, unde cineva avusese ideea, uimitoare prin simplitate și ingeniozitate, de a umbri o stradă pietonală cu ajutorul a sute de umbrele colorate. Atât de mult mi-au plăcut imaginile, încât una dintre ele a devenit wallpaper-ul de la laptop. Acum vreo două zile, am aflat de pe Facebook mi-a apărut un articol despre o inițiativă similară pusă în practică la Arad, cu ocazia zilelor orașului ce au loc până pe 25 august.

Căutând mai multe informații despre proiect, am aflat că „vinovați” sunt membrii Asociației „Noi Re-Creăm”, din Timișoara, primul lor experiment având loc, în luna iunie, la Festivalul Artelor din Capitala Banatului. Umbreluțele colorate au avut un succes atât de mare încât faima lor a ajuns până la urechile edililor din Arad, care au solicitat sprijinul asociației pentru a umbri și colora în același timp  Strada Mețianu din centrul orașului. Drept urmare, până pe 25 august, cele 400 de umbrele în culorile curcubeului îi vor face pe trecători să-și ridice privirile, cu încântare, către cer.

Ambele proiecte, vizând străzi din zonele istorice ale celor două orașe, n-au fost lipsite de obstacole, dar perseverența asociației a avut câștig de cauză. „Au fost multe obstacole, începând cu amplasarea pe o stradă de clădiri istorice, unde orice lucrare este permisă mai greu, și terminând cu dificultățile din timpul montării. Apoi, pentru cele trei săptămâni cât a durat proiectul la Timișoara, am avut înainte aproape cinci luni de negocieri cu o companie multinațională din Timisoara, care a finanțat proiectul. Organizarea logistică propriu-zisă a durat o săptămână, iar montarea două zile. Rezultatul, credem noi, a meritat tot efortul”, ne-au declarat reprezentanții asociației „Noi Re-Creăm”.

La fel ca și la Timișoara, unde localnicii și turiștii au fost încântați de idee, și reacțiile arădenilor s-au înscris în aceeași notă de entuziasm și admirație. De altfel, asociația se așteaptă ca și autoritățile locale din Arad să solicite prelungirea perioadei de desfășurare a proiectului și, mai important, speră ca și alte orașe să organizeze acțiuni similare. „Suntem deschiși și vom răspunde oricărei propuneri venite din partea autorităților locale sau asociațiilor non-guvernamentale. Proiecte de acest gen merită făcute și în Romania, chiar dacă au mai fost realizate în alte locuri din Europa sau din lume. Pot fi adaptate specificului local și, atât timp cât ideea e una frumoasă, care bucură oamenii, ea merită pusa în practică oriunde”, consideră membrii asociației.

umbrele1
Strada Metianu Foto: Asociatia Noi Re-Cream

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele