Criza din Ucraina a lovit puternic in turismul din Rusia. Au fost anulate intre 15 si 25% din rezervari

0
1504
Piața Roșie, Moscova
Piața Roșie, Moscova

Implicarea Rusiei în escaladarea conflictelor de stradă din Ucraina și retorica sa războinică au început să aibă efecte majore asupra turismului din regiune, nu doar turiștii americani și cei europeni anulându-și vacanțele planificate în Federația Rusă, ci chiar și asiaticii, care până acum nu păreau prea afectați de tensiunile din zona de influență a Rusiei, relatează The Wall Street Journal.

Ponderea rezervărilor anulate variază între 15 și 25%, industria turistică din Rusia primind astfel o lovitură majoră, explică Irina Turina, purtător de cuvânt al patronatelor ruse din turism. Cele mai multe rezervări au fost anulate de către turiștii europeni, fie din motive ideologice legate de poziția Rusiei cu privire la Ucraina, fie din cauza temerii că vor fi prinși într-o zonă de război, fără a lua însă în calcul suprafața imensă a Federației, mai spun patronatele.

„Ne-am confruntat cu un număr mare de anulări în ultima perioadă.  Iar când am întrebat de ce, turiștii ne-au spus direct: din cauza instabilității geopolitice preferăm să amânăm vacanța. Oamenii se tem pentru siguranța lor”, spune Ksenia Levcovich, agent de vânzări și rezervări la o pensiune din Sankt Petersburg, adăugând că aproximativ 35% dintre clienți sunt turiști străini, în special europeni și americani.

Turiștii cer asigurări totale în caz de război

Forumurile online de discuții pe teme de turism, în special cele legate de croazierele pe Volga, foarte populare în rândul turiștilor seniori din Europa și SUA, sunt pline de comentarii postate de turiștii îngrijorați, care fie stau încă în expectativă cu privire la anularea rezervărilor, fie se tem că vor fi întorși de la frontieră.

Potrivit Irinei Turina, un grup de turiști albanezi a solicitat, recent, o asigurare totală în cazul izbucnirii războiului, în caz contrar renunțând la rezervările făcute pentru o vacanță la Moscova.

Deși nu aveau o estimare clare cu privire la numărul turiștilor străini în 2014, agențiile de turism au constatat deja un interes scăzut din partea străinilor față de destinațiile din Rusia și s-au confruntat chiar cu reacții ostile chiar și din partea colaboratorilor fideli, mai spune Turina.

„Toți touroperatorii așteaptă cu interes alegerile din 25 mai din Ucraina. Lucrurile ar trebui să revină la normal. Dacă situația se va clarifica, atunci putem să ne bazem pe o cerere mai târzie”, e de părere Dmitri Kozlov, de la agenția Akademservice.

Anul trecut, turismul din Rusia a înregistrat o creștere de 3,7%, ajungând la 2,7 milioane de vizitatori, cele mai importante fluxuri de turiști venind din Germania, China și SUA, potrivit datelor oferite de autoritatea națională de turism din Rusia, Rosturizm.

Vasele de croazieră ocolesc portul Odesa

Un alt sector afectat de instabilitatea politică din Ucraina sunt croazierele din Marea Neagră, peste 40 de nave modificându-și traseul din cauza conflictelor de stradă din zona Odesa. Astfel, mai multe vase de croazieră au anunțat că vor face escale în portul Constanța după ce armatorii au decis să evite Odesa, prima navă ajungând în România chiar în prima zi de Paște.

Potrivit estimărilor agențiilor de turism, aproximativ 40.000 de turiști străini vor debarca la Constanța în urma modificării rutei croazierelor din Marea Neagră.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele