Escaladarea conflinctelor de stradă din Ucraina a determinat agențiile de turism străine, care aveau programate croaziere cu destinația Odesa, să își modifice planurile și să se reorienteze către Portul Constanța. Astfel, peste 40 de nave de croazieră, cu turiști germani și americani, vor ajunge anul acesta la Constanța, prima navă, cu peste 1.000 de pasageri americani, urmând să sosească duminică.

„Nava Artania, cu 1.051 de turişti americani, va ajunge duminică la 8 dimineaţa în Portul Constanţa şi va staţiona până seara. Vine de la Varna şi va pleca la Istanbul. Era programată să ajungă la Odesa, dar din cauza situaţiei tensionate din zonă, armatorii şi echipajul au decis să reruteze nava şi să înlocuiască Odesa cu Constanţa. Odesa a fost scoasă deja din programul de croaziere a peste 40 de nave cu turişti americani sau germani, care au anunţat că vor acosta în cel mai apropiat port maritim, adică la Constanţa. Ţinând cont că navele au în medie 1.000 de pasageri, România câştigă 40.000 de turişti în acest context politic nefericit”, a declarat, pentru mediafax.ro,  Gheorghe Mărginean, proprietarul agenţiei Karpaten Turism, care va asigura asistența turistică, pe perioada staționării în portul românesc, pentru 37 dintre aceste nave.

În timpul șederii în România, turiștii străini vor putea opta între o excursie în București, una în Deltă, o excursie la Cetatea Histria sau un tur al orașului Contanța, cu o degustare de vinuri la Murfatlar.

Gheorghe Mărginean estimează că tarifele pentru serviciile la sol pe teritoriul României vor  fi de aproximativ 100 de euro de pasager, ceea ce înseamnă că cei peste 40.000 de turişti care vor ajunge la Constanţa vor cheltui în România mai mult de patru milioane de euro.

Potrivit informațiilor furnizate de Administrația Porturilor Maritime, anul acesta este estimată o creștere cu 15% a numărului de turiști care vor sosi la Constanța, la bordul navelor de croazieră. În 2013, 69 de nave de pasageri au făcut escale în Portul Constanța, numărul turiștilor fiind de 54.616.