The Telegraph: Castelul Bran, gata de vanzare. Avocatul familiei Habsburg neaga informatia

0
1413

Jurnaliştii de la Sunday Telegraph au publicat ieri un articol potrivit căruia Castelul Bran ar fi gata de vânzare, informație infirmată astăzi de către avocatul familiei Habsburg, cea care deține proprietarea.

„Articolul este o compilaţie întocmită pe baza unor informaţii apărute pe internet cu ani în urmă. Castelul nu este de vânzare. În cazul în care cândva s-ar pune problema, oricum trebuie respectat dreptul de preemţiune al statului. Dar, repet, castelul nu este de vânzare”, a explicat avocatul Corin Trandafir, potrivit mediafax.ro.

La rândul lor, reprezentanții Ministerului Culturii au declara că nu au primit nicio notificare în acest sens: „Nu a fost primită nicio înştiinţare. În cazul în care va exista o înştiinţare, Ministerul Culturii va analiza documentaţia”.

Sunday Telegraph: Castelul a fost scos la vânzare

În ediția de ieri a cotidianului britanic a apărut informația potrivit căreia, deși nu s-a vehiculat încă o sumă pentru această tranzacție, agențiile imobiliare aşteaptă ofertele pentru renumitul loc al lui Vlad Țepeș, cel care, de altfel, l-a inspirat pe Bram Stoker pentru cartea Dracula.

”Dacă cineva vine cu o ofertă rezonabilă, vom vedea cine este ofertantul, ce ne propune și vom lua serios în calcul posibilitatea vânzării castelului”, a declarat pentru Sunday Telegraph, Mark Meyer de la Herzfeld and Rubin, casa de avocatură care se ocupă de vânzarea proprietății.

Primele scrieri privind Castelul Bran datează din 1211, fortăreața fiind martoră la războaie și căderi de dinastii. În 1920, castelul a fost deținut de Regina Maria, nepoata Reginei Victoria, fiica acesteia transformându-l în spital în timpul celui de-al doilea război mondial cu scopul de a-i trata pe soldați.

Când au venit comuniștii la putere în România, familiei regale i s-a ordonat să părăsească domeniul.  ”În 1948, întreaga familie regală a avut la dispoziție 24 de ore nu doar să plece de acolo, ci și din țară”, spune Meyer. ”Au fost urcați direct în tren”, completează el.

După căderea regimului Ceaușescu, castelul a fost retrocedat nepoților reginei Maria (a fost retrocedat în 26 mai 2006 lui Dominic de Habsburg și surorilor sale).  Fortăreața este una dintre atracțiile turistice de top ale României, având aproximativ 560.000 de vizitatori pe an, ce plătesc circa 4 lire fiecare pentru un tur al castelului. Oricum, cu toți cei 3 nepoți aflați la vârsta a treia (peste 70 de ani), este dificil de spus dacă aceștia au timpul și banii necesari să aducă castelul la nivelul secolului 21. De exemplu, comuniștii au scos băile în zona rezidențială și au construit un drum către inima orașului.

”Archduke Dominic și familia sa țin foarte mult la castel, iar proprietatea se  află într-o formă mult mai bună acum față de perioada în care era în proprietatea statului”, spune Meyer.  ”Însă scopul este să treacă totul la un nou nivel, să redeseneze drumul către castel și să facă din castelul Bran un loc unde turiștii să petreacă două-trei zile acolo”, completează acesta adăugând că în spatele fortăreței este destul teren cât să fie construit un mic hotel.  ”Și vom instala și un lift transparent care va duce către un tunel în munți unde va fi proiectat un show de lumini ce va descrie istoria locului și prezentarea lui Dracula”, detaliază Meyer.

Profit de 1,2 milioane de euro

”Tocmai de aceea vrem ca cel care va cumpăra castelul să continue să-l folosească ca destinație turistică. Nu este doar un monument național, ci este cea mai mare și semnificativă atracție a României”, spune reprezentantul american.

Zvonurile vorbesc despre suma de 47 de milioane de lire sterline cerută de către actualii proprietari guvernului României, însă Meyer  a refuzat să menționeze vreun preț.

”Ceea ce trebuie să amintim este că acest castel reprezintă o realitate. Nu avem nevoie de oameni îmbrăcați în costume demodate care să se plimbe prin castel pentru a-l promova.  Locul vorbește de la sine”, completează acesta adăugând că în prezent face un profit mic (ca să vă faceți o idee, în 2009 profitul era de 500.000 de euro, dublându-se în 2010 și atingând 1,2 milioane de euro în 2011. Pentru 2012, rezultatele au marcat o stagnare), dar aflându-se pe mâna cui trebuie are un potențial să genereze venituri pe care nici nu și le imaginează.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele