Revista presei – turism (săptămâna 31 august-6 septembrie)

0
567

Ministerul Turismului are planuri noi pentru dezvoltarea turismului în România, propunând realizarea unui hărți digitale cu cele mai importante atracții turistice și, în același timp, venind cu noi facilități fiscale, cum ar fi TVA de 5% pentru hoteluri și restaurante. Mai multe informații despre planurile din industrie, în revista presei de mai jos.

ANAT: Valoarea voucherelor de vacanţă, de două ori mai mare în iulie 2018 decât în întregul an 2017

Valoarea voucherelor de vacanţă pentru luna iulie este de aproximativ 58 milioane de euro, fiind emise aproximativ 4,85 milioane de tichete pe hârtie în valoare de 52,6 milioane euro şi peste 300.000 de vouchere pe suport electronic (de peste 5,3 milioane euro), potrivit datelor Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Ministerul Turismului şi ANAT colaborează pentru a găsi soluţii privind garantarea pachetelor turistice

Ministerul Turismului şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism din România (ANAT) lucrează împreună pentru ca trecerea la noul sistem de garantare să nu afecteze mediul de afaceri din turism, dar să asigure protecţia integrală a turiştilor români, potrivit unui comunicat al Ministerului Turismului remis, vineri, Agerpres.

Ministerul Turismului: Voucherele de vacanţă se vor acorda şi anul viitor; acestea au reprezentat o gură de oxigen pentru turismul

Românii vor primi şi anul viitor vouchere de vacanţă, în 2018 acestea reprezentând o gură de oxigen pentru turismul românesc, conform unui comunicat al ministerului de resort, remis, duminică, Agerpres. Măsura acordării voucherelor de vacanţă vizează 1,2 milioane de români care sunt încurajaţi astfel să-şi petreacă concediile în ţară.

Ministerul Turismului: Am stabilit ca TVA să scadă la 5% pentru cazare şi restaurant, până în decembrie

Ministerul Turismului a stabilit mai multe măsuri pentru îmbunătăţirea activităţii în sectorului turismului, precum reducerea TVA la 5% pentru cazare şi restaurant şi eliminarea redevenţelor pentru apa termală şi minerală în sectorul balnear, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis, luni, Agerpres.

Ministerul Turismului vrea să realizeze o hartă digitală interactivă cu toate atracţiile turistice ale României

Ministerul Turismului din România intenţionează ca, până la începutul anului viitor, să includă toate atracţiile turistice ale ţării într-o hartă digitală interactivă, pe care turiştii să o poată accesa de oriunde din lume, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis, luni, Agerpres.

Șapte localități cu potențial turistic ridicat, pe lista zonelor cu prioritate la investiții

Ministerul Turismului a promovat, alături de Ministerul Dezvoltării și Administrației Publice, o Hotărâre de Guvern care introduce încă 7 noi localități în lista zonelor cu potențial turistic ridicat. Astfel, unitățile administrativ-teritoriale cuprinse în această listă vor avea prioritate la obținerea finanțării nerambursabile pentru dezvoltarea infrastructurii turistice.

OPTBR: Introducerea voucherelor de vacanţă a însemnat o creştere importantă a veniturilor în zona balneară

Introducerea voucherelor de vacanţă a însemnat o creştere importantă a veniturilor în zona balneară, precizează reprezentanţii Organizaţiei Patronale a Turismului Balnear din România (OPTBR) într-un comunicat remis marţi Agerpres.

Corina Martin (FAPT): Voucherele de vacanţă au reprezentat un sprijin esenţial pentru industria turismului românesc

Voucherele de vacanţă au reprezentat un sprijin absolut esenţial pentru industria turismului românesc, gradul de ocupare din această săptămână pe Litoral şi în Delta Dunării fiind unul fără precedent în ultimii zece ani, potrivit preşedintelui Federaţiei Asociaţiilor de Promovare Turistică din România – FAPT, Corina Martin.

Ce pachete turistice se mai pot găsi pe litoral la final de sezon. Preţuri şi destinaţii

Mamaia, Eforie, Costineşti şi staţiunile din sudul litoralului mai dispun încă de locuri de cazare pentru familiile cu copii, iar preţurile sunt cu 25% mai mici decât la începutul sezonului, a transmis luni, pentru Mediafax, consultantul în turism Răzvan Pascu.

Oferte de la 150 de lei pentru o săptămână la mare, în septembrie, prin programul „Litoralul pentru toţi”, lansat de FPTR

Federaţia Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR) a lansat programul „Litoralul pentru toţi”, prin care turiştii beneficiază de oferte între 150 şi 600 de lei pentru o săptămână la mare, în perioada 2 – 30 septembrie 2018.

Răducan, FPTR: A fost cel mai bun sezon din ultimii ani, dar traversăm o criză de muncă fără precedent în turism. 40% din angajaţii de pe litoral au între 16 şi 18 ani

Proprietarii de hoteluri din România spun că anul acesta a fost cel mai bun sezon în turism din punct de vedere al vânzărilor şi al numărului de turişti, însă se plâng de o criză a forţei de muncă şi că nu găsesc angajaţi pregătiţi.

Un oraş din România va reveni în rândul staţiunilor balneare. Locul este unic pentru cea mai mare puritate de sare, de 98%

Ocna Mureş, oraş care a fost zeci de ani pe harta turistică a României prin Băile Sărate, revine în rândul staţiunilor balneare. Aici vor fi investiţi aproape şase milioane de euro în amenajarea unei baze de tratament şi agrement, cu centre de sănătate, recuperare şi bazine cu apă dulce şi sărată.

Cât costă o pârtie în România? O firmă intrată în faliment vinde o pârtie de schi din Maramureş cu 500.000 de lei

Pârtia de schi Cora din nordul ţării a fost scoasă la vânzare la un preţ de aproximativ 500.000 de lei, după ce firma Staţiunea Iz­voare, care o administra, a intrat în faliment în urmă cu patru ani, potrivit surselor ZF.

Neamţ: Peste 1.300 de pietreni şi-au instalat aplicaţia Piatra Neamţ City App

Primarul municipiului Piatra-Neamţ, Dragoş Chitic, consideră utile aplicaţia mobilă Piatra Neamţ City App şi website-ul www.piatraneamtcity.ro, lansate în urmă cu două luni de zile, şi susţine, într-un comunicat de presă, remis Agerpres, că aceste instrumente facilitează dialogul între administraţia publică şi cetăţeni şi promovează turistic oraşul.

Timiş: Platforma digitală de promovare a turismului bănăţean, ”Discover Timiş!”, a fost lansată

Administraţia timişeană a lansat, marţi, în premieră pentru vestul ţării, proiectul ”Discover Timiş!”, care îşi propune promovare şi informarea digitală a turiştilor români şi străini, prin postări ale celor mai frumoase obiceiuri, atracţii sau locuri necunoscute chiar şi de bănăţeni.

Cât cheltuiesc europenii pe vacanțe: Românii, codașii clasamentului

În 2016, rezidenții din Uniunea Europeană au cheltuit aproximativ 428 de miliarde de euro pe vacanțe. Pentru fiecare concediu, europenii au cheltuit, în medie, 336 de euro, potrivit Eurostat. Românii sunt pe penultimul loc în UE la cheltuielile pentru vacanțe, înaintea letonilor.

Știri despre incoming:

INS: Sosirile turiştilor în unităţile de primire turistică au crescut cu 2,8% în iulie

Comparativ cu luna iulie 2017, în luna iulie 2018, la punctele de frontieră s-a înregistrat creştere la sosirile vizitatorilor străini cu 7%, iar la plecările în străinătate ale vizitatorilor români o creştere cu 8,3 %.

Bilanț turistic la șapte luni în Brașov: 730.000 de turiști, 1,43 milioane de înnoptări. Brașovul este județul campion la ospitalitate

Cele mai multe sosiri ale turiştilor străini au fost ale celor din Europa (74,4% din total turişti străini), cei mai mulţi din Germania (182.800), Israel (153.300) şi Italia (133.600).

OMD sau OMG?

Sunt ani de zile în care între autoritatea naţională gestionară a domeniului turismului, indiferent de denumirea instituţională avută de-a lungul timpului şi actorii din această industrie s-a făcut un adevărat ping-pong de acuze referitoare la modul de înţelegere şi realizare ale marketingului şi promovării destinaţiei România.

1.000 de americani vor sărbători Halloween-ul la Castelul Bran într-un cort gigantic

1.000 de turiști nord-americani vor sărbători Halloween-ul la Castelul Bran în cadrul unui eveniment organizat de G Adventures, una dintre cele mai mari agenții de turism de aventură din lume, care va începe pe 31 octombrie la București. Costul excursiei este de 329 de dolari, la care se adaugă, bineînțeles, biletele de avion.

Financial Review: „Centrul istoric colorat al Brașovului, situat chiar la poalele Carpaților, este uimitor”

Un jurnalist de origine australiană a publicat în Financial Review un amplu articol despre Romania, dupa ce a petrecut 17 zile la noi în țară. Australianul nu doar ca a vorbit de bine România, ba chiar a declarat că nu ar mai vrea să se întoarca la el acasă.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Cerere mare pe vacanțe în septembrie și octombrie. Cât costă un pachet de 7 nopți?

Temperaturile ridicate din Turcia, Grecia sau Tenerife și tarifele reduse cu până la 40% față de vârful sezonului au crescut cererea de vacanțe în lunile septembrie și octombrie în medie cu 10% față de anul trecut. Procentajul turiștilor care călătoresc în această perioadă este de 35% raportat la întregul sezon.

Voucherele vor aduce un plus de peste 300.000 de turişti pe litoral anul viitor. Alţi 300.000 vor vrea să meargă la mare, dar nu vor mai găsi locuri

Faptul că statul va acorda şi anul viitor vouchere de vacanţă va conduce la un plus de turişti pe litoral de peste 300.000 de români, iar încă pe atât vor vrea să meargă la mare, dar nu vor mai găsi locuri disponibile nici măcar în extrasezon, potrivit estimărilor agenţiei de turism Litoralulromesc.ro, unul din cei mai mari touroperatori specializati pe litoralul românesc.

Agenţia de turism Croaziere.net, venituri mai mari cu 15% în S1/2018. „Am vândut 2.000 de cabine, am avut şi turişti care au plătit 3.000 de euro pentru croaziere în Oceanul Indian.“

Agenţia de turism croaziere.net, fondată în urmă cu mai bine de 15 ani de antre­pre­norul Ioan Băsea şi specializată pe croaziere, şi-a crescut veniturile cu 15% în prima jumă­tate a acestui an faţă de perioada similară a anului trecut, pe fondul cererii mai mari pentru vacanţele pe mare, potrivit oficialilor com­paniei.

Turism Felix, o stațiune într-o stațiune

Turism Felix este cea mai mare companie de turism balnear din România cu capital privat integral românesc și ne mândrim cu unicul complex termal de 5 stele din România, Lotus Therm Spa&Luxury Resort 5*, unicul hotel de 4 stele din Băile Felix, Hotel Internațional 4*, precum și Hotel Termal 3*, Hotel Nufărul 3*, Hotel Poienița 3*, Hotel Mureș 2*, Ștrand Apollo-Felix și Ștrand Venus (Băile 1 Mai).

Evită mulţimile de turişti: destinaţii de vis, dar mai puţin cunoscute şi mai ieftine

Teoretic, vara s-a sfârşit, însă vremea este în continuare numai bună pentru un city break. De regulă, suntem tentaţi să ne îndreptăm către cele mai populare destinaţii, însă există câteva oraşe europene trecute cu vederea de turişti, deşi oferă la fel de multe experienţe ca renumitele capitale. În plus, sunt şi mai ieftine.

Italia, Spania, Anglia, Grecia şi Germania – destinaţiile de vacanţă preferate de turişti

Numărul românilor care aleg să îşi petreacă vacanţa de vară în străinătate este în creştere de la an la an, conform datelor înregistrate de agenţia online de turism Vola.ro şi Revolut în perioada iunie – august 2018.

Un informatician care şi-a pus numele pe o agenţie de turism speră să încaseze peste 1,2 milioane lei din vacanţele vândute

Agenţia de turism Călătoreşte cu Dragoş, un business înfiinţat în 2007, dar care din 2016 şi-a schimbat idenitatea şi numele, ar putea trece în acest an pragul de vânzări de 1 mil. lei, dacă bugetul construit pe o creştere de 35% în 2018 se va realiza.

Hotelul de cinci stele Saturn din sudul litoralului, grad de ocupare de 90-95% în luna august

Hotelul de cinci stele Saturn din staţiunea cu acelaşi nume, controlat de familia Stan, cu afaceri de 800.000 de euro anul trecut, a operat la un grad de ocupare cuprins între 90% şi 95% în vârf de sezon, veniturile fiind în creştere cu 10%, potrivit oficialilor hotelului.

Promoție la Ryanair: Reduceri la toate zborurile dus-întors

Campania de reducere a prețurilor biletelor le permite clienților să-și rezerve vacanțe de toamnă sau escapade de iarnă la cele mai mici tarife. Promoția se aplică pentru călătoriile din perioada septembrie – ianuarie.

Wizz Air renunţă la cursa Bucureşti – Cluj

WizzAir va renunțat, din această toamnă, la o importantă cursă internă: Cluj-București și retur. Compania aeriană a anunțat că zborul nu se mai găsește în programul de iarnă, scrie site-ul de profil airlinestravel.ro.

Știri externe:

Numărul turiştilor străini care au vizitat Spania a scăzut în iulie cu 4,9%

Spania a înregistrat în iulie 9,98 milioane de turişti străini, cu 4,9 % mai puţini comparativ cu perioada similară din 2017, aceasta fiind cea mai mare scădere începând din aprilie 2010, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INE), care semnalează că şi cheltuielile turiştilor s-au diminuat cu 0,9%, relatează agenţia EFE.

Cea mai vizitată insulă din Grecia ia măsuri drastice contra turismului: „Nu mai putem face față, ne va distruge”

Autoritățile din insula grecească Santorini vor să ia măsuri pentru controlul fluxului de turiști, speriați că, deși aceștia pompează bani în economia locală, distrug infrastructura și atmosfera insulei, relatează Wall Street Journal.

Trip Advisor a publicat topul oraşelor europene a căror popularitate a crescut în 2018

TripAdvisor a realizat topul oraşelor europene cel mai populare în rândul turiştilor. După ce au studiat rezervările utilizatorilor site-ului, rezultatele au arătat că, în 2018, oraşul polonez Gdańsk a ocupă primul loc în topul celor mai căutate destinaţii de vacanţă ale anului.

Maestrul bucătar Alain Ducasse va lansa un restaurant plutitor, care va naviga pe Sena

Celebrul maestru bucătar francez Alain Ducasse, nevoit să îşi închidă restaurantul din Turnul Eiffel pe care l-a coordonat în ultimii 10 ani, va inaugura pe 10 septembrie un restaurant insolit, conceput sub forma unei ambarcaţiuni 100% electrice şi care va opera croaziere gastronomice pe Sena, informează AFP.

Destinația care se va promova ca „Buricul pământului”, deși este unul dintre cele mai poluate locuri din lume

Ghana, o țară din vestul Africii, aflată pe coasta Atlanticului, a decis să își seteze brandul de țară și să se promoveze drept… „Buricul pământului”, scrie publicația locală Business Ghana.

Ultimul moft în turismul de lux. Hotelul de două persoane, pe o insulă tropicală pustie: cât costă o noapte de cazare

Destinaţiile celebre pierd teren în faţa celor mai puţin cunoscute, dar care oferă izolare şi linişte. Deşi preţurile sunt destul de ridicate, turiştii nu ezită să-şi ofere momente de răsfăţ pe o insulă doar pentru ei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele