Revista presei – turism ( săptămâna 29 iunie – 5 iulie )

0
1050
Noi reglementări privind agrementul nautic au fost aprobate printr-un ordin al Ministrului Turismului, schimbările fiind legate de zonele în care pot avea loc sporturile nautice.

Știrile săptămânii pe larg:

Ministerul Turismului a pus în dezbatere proiectul privind pachetele de servicii de călătorie: Pachetele achiziţionate de turişti vor fi garantate integral. Amenzile ajung la 50.000 lei

Ministerul Turismului şi Ministerul Economiei au pus în dezbatere publică proiectul de Ordonanţă de urgenţă privind garantarea pachetelor de servicii de călătorie şi serviciile de călătorie asociate, care stabileşte cadrul legal referitor la contractele dintre turişti şi companii, în scopul garantării integrale a pachetelor turistice cumpărate de turişti.

Comisia Europeană: Din 1 iulie, călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor fi mai protejaţi. „Vacanţa de vară vine cu drepturi sporite pentru 120 de milioane de turişti”

Călătorii care rezervă pachete de vacanţă vor dispune de o protecţie mai puternică în calitate de consumatori, datorită noilor norme europene care „nu vor reglementa doar pachetele de vacanţă tradiţionale, ci inclusiv pachetele personalizate”, arată un comunicat al Comisiei Europene.

Agențiile de turism își scumpesc serviciile-pachet

Conducerea Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat joi că touroperatorii vor fi nevoiţi să scumpească vacanţele în urma aplicării noii Directive privind pachetele de călătorie, preţul unui sejur urmând să se majoreze cu câteva procente.

„Cel mai mic preţ întotdeauna ascunde ceva”

Preţul cel mai mic nu garantează concediul cel mai reuşit, iar clienţii trebuie să înţeleagă că apelând la agenţii obscure se expun unor riscuri, declară prim vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) şi directorul general al agenţiei de turism Corali Holidays, Dumitru Luca.

Profitabilitatea turismului românesc, estimată la 200 de milioane de lei; 408 agenţii şi-au închis porţile în ultimii doi ani (analiză)

Un număr de 408 agenţii de turism şi turoperatori şi-au închis porţile în 2016 şi 2017, iar cazul recent al firmei Terra Tourism este un prim semnal de alarmă în anul 2018.

ANAT: Cea mai mare creştere a vânzărilor, în zona turismului balnear -16 la sută, cea mai mică creştere, turismul montan – până în 10 la sută

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat vineri că vânzările pe turism intern sunt în creştere în prima jumătate a anului comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare, de 16 la sută, înregistrându-se pe turismul balnear, iar cea mai mică, până la 10 la sută, pe turismul montan.

ANAT: În primele cinci luni ale anului au fost acordate vouchere de vacanţă în valoare de 22,5 milioane de euro

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT) a anunţat vineri că în primele cinci luni ale anului au fost acordate vouchere de vacanţă în valoare de 22,5 milioane de euro şi că în luna mai au fost date mai multe vouchere decât în primele patru luni ale anului la un loc.

Tichetele de vacanță au revigorat turismul intern. Ce spun reprezentanții ANAT

Reprezentanţii Comisiei de Turism Intern din cadrul Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT) au declarat, ieri, la Mamaia, în urma unei reuniuni de lucru cu membrii Asociaţiei Profesionale a Emitenţilor de Tichete, că acordarea tichetelor de vacanţă angajaţilor din sistemul public marchează un reviriment pentru turismul intern.

Afaceri cu vouchere de vacanţă. Cum ne „taxează” agenţiile de turism

Anul acesta, statul îi trimite în vacanţă pe toţi bugetarii. Angajaţii din administraţia publică, din sănătate, din învăţământ, din armată, cu toţii au primit vouchere de vacanţă cu care să-şi poată face un concediu în ţară şi acum sunt în căutare de cele mai bune oferte, pentru ca să profite din plin de ele.

Angajatorii din sectorul public, obligaţi să acorde bugetarilor vouchere de vacanţă în valoare de 1.450 lei în 2018. Costul pentru stat: 1,7 mld. lei

Toţi cei peste 1,2 milioane de bugetari din România vor pri­mi vara aceasta vou­che­re de vacanţă în valoare de 1.450 lei, echivalentul unui salariu minim brut pe economie aferent anului 2017, tichete care sunt  va­la­bile pe teritoriul României pentru achi­ziţia de servicii de turism, până la 30 noiem­brie 2018.

Litoralul românesc «a pierdut startul» în 1992. Ce au făcut bulgarii și noi nu?

Deși ultimii ani au adus o creștere a încasărilor pentru hotelierii de pe litoralul românesc, nu s-ar zice că, astăzi, investitorii de la noi i-au întrecut pe cei din Bulgaria. Jucătorii din piața de turism scot la iveală principalele cauze pentru care ne aflăm, încă, în umbra bulgarilor.

Proprietarul Paralela 45 acuză Ministerul Turismului și primarii stațiunilor de pe litoral: Ieșim la luptă cu mâinile goale în concurența cu litoralul turcesc și cel bulgăresc

Dacă pe litoralul românesc ar exista aqua park-uri închise și mai multe piscine acoperite, facilități indoor pentru tenis și bowling, agrement nautic și mai multe evenimente organizate în stațiuni, hotelurile nu ar mai fi goale în toată luna mai și jumătate din lunile iulie și septembrie, consideră Alin Burcea.

Ambarcațiunile cu motor vor fi interzise în zonele din Marea Neagră în care înoată turiștii

Noi reglementări privind agrementul nautic au fost aprobate printr-un ordin al Ministrului Turismului, schimbările fiind legate de zonele în care pot avea loc sporturile nautice. Concret, cei care vor să desfășoare activități de agrement nautic cu ambarcațiuni cu motor trebuie, de acum, să aibă delimitat perimetrul în care pot lansa ambarcațiunile la apă.

Aeroportul Bucureşti Sud, proiectat pentru un trafic de 30 de milioane de pasageri şi dotat cu cel puţin două terminale

Printre cele opt proiecte de investiţii strategice prevăzute în hotărârea de guvern se numără şi construirea Aeroportului Bucureşti Sud, care va putea deveni un punct de tranzit în deplasările pasagerilor către regiunile Asia, Pacific, dar şi spre Europa sau America.

Plajă terapeutică pentru persoanele cu dizabilităţi, amenajată în staţiunea Mamaia

Centrul Psihologic „Marea Neagră” a inaugurat o plajă terapeutică situată în statiunea Mamaia, aceasta fiind destinată tuturor categoriilor de persoane cu dizabilităţi. Zona se află în centrul staţiunii, în zona Cazino, şi are o suprafaţă de 2.000 de metri pătraţi, investiţia fiind de 45.000 de euro.

Oraşul din România, renovat, care acum rivalizează cu destinaţii de vacanţă precum Barcelona, Nancy, Viena sau Budapesta

Investiţiile în turism au ieşit în evidenţă, iar transformarea oraşului de pe Criş este vizibilă deopotrivă în Piaţa Unirii, centrul oraşului, care şi-a schimbat înfăţişarea, dar şi în zona Băilor Felix, unde s-au investit milioanele de euro.

Neamţ: Municipalitatea a lansat aplicaţia mobilă Piatra-Neamţ City App

Ghidul turistic digital vine în ajutorul turiştilor care vizitează oraşul, oferind informaţii utile legate de obiectivele de interes turistic, trasee şi rute turistice, cazări, servicii şi activităţi de petrecere a timpului liber.

Ivan Patzaichin: Delta e o bogăţie şi o mândrie, ar putea deveni ”regina” ecoturismului

Multiplul campion olimpic Ivan Patzaichin este implicat de mulţi ani în campanii şi proiecte care vizează promovarea Deltei, a mişcării în natură, a ecoturismului sau turismului lent.

Cascada Bigăr și-a dublat numărul de vizitatori, la un an de la amenajarea eco-turistică a zonei

La un an de la amenajarea eco-turistică a zonei Cascadei Bigăr, numărul turiștilor s-a dublat. Dacă în perioada 2016-2017 au vizitat cascada 50.000 de turiști, în intervalul 2017-2018, numărul lor a depășit 100.000. Cel mai mare flux de vizitatori a fost înregistrat în perioada 01-06 iunie 2017, imediat după ce au fost finalizate lucrările de amenajare a zonei.

Eurostat: România este prima în topul ţărilor din UE în care populaţia nu pleacă în vacanţă

În România, 76% din populaţie nu a avut nicio vacanţă în anul 2016, fapt care plasează ţara noastră în topul ţărilor UE din acest punct de vedere, arată un raport al Eurostat. De asemenea, peste 55% dintre cetăţenii României nu călătoresc din motive financiare.

Cât sunt dispuși românii să plătească pentru cazarea la hotel și ce așteptări au?

Aproape jumătate (45%) dintre români plătesc în mod obişnuit între 17 şi 41 de euro pe noapte, este concluzia unui studiu al motorului gratuit de căutare a ofertelor de călătorie momondo. Dintre aceştia, cei mai mulţi au vârsta cuprinsă între 23 şi 55 de ani.

Știri despre incoming:

De ce vin turiștii israelieni în România?

Chiar dacă nu avem infrastructură foarte bine pusă la punct, reprezentanții Meshek Wings (unul dintre touroperatorii din Israel) spun că ar trebui să folosim toate avantajele turistice pe care le avem.

INS: Sosirile turişilor din unităţile de cazare au crescut cu 4,3% în luna mai

În luna mai 2018, sosirile au însumat 1,02 milioane, în creştere cu 4,3% faţă de mai 2017, iar înnoptările în structurile de primire turistică cu funcţiuni de cazare, 1,92 milioane, în creştere cu 0,7%, arată datele comunicate marţi de Institutul Naţional de Statistică – INS.

Anca Elena Ştefan, manager al Institutului Naţional de Gerontologie şi Geriatrie „Ana Aslan“: Avem discuţii cu agenţii de turism din Asia pentru a aduce investitori şi pacienţi la institutul Ana Aslan

Anca Elena Ştefan, manager al Insti­tu­tului Naţional de Gerontologie şi Geria­trie „Ana Aslan“, a spus că institutul se află în discuţii cu agenţii de turism din ţări asia­tice, în încercarea de a atrage investitori, dar şi pacienţi străini la sediul din Otopeni al insti­tutului.

Gheorghe Răcaru, Blue Air: Trebuie un program coerent de promovare a României, dar nu iese nimeni din birouri să înţeleagă ce merită promovat

Echilibrarea balanţei din turism se poate face cu un program de promovare coerent şi prin implicarea tour-operatorilor, crede Gheorghe Răcaru, directorul general al Blue Air, cea mai mare companie aeriană românească.

Tradițiile și bunătățile din județul Tulcea, promovate la Bruxelles

Asociația de Management al Destinației Turistice Delta Dunării a răspuns invitației Ambasadorului României la Bruxelles, Luminița Dobrescu de a participa la lansarea proiectului de promovare a tradițiilor și multiculturalității din regiunile României pe scena Uniunii Europene.

Știri despre agenții/ companii aeriene:

Lucia Morariu, Eximtur: Motorul de creştere pentru turismul intern îl reprezintă acum voucherele de vacanţă

Agenţia de turism Eximtur din Cluj -Napoca, una dintre cele mai mari de pe piaţa locală, controlată de familia Morariu, a finalizat prima jumătate a acestui an cu afaceri mai mari.

Creştere de 50% a vânzărilor cu vouchere de vacanţă

Agenţia de turism Bibi Touring Touroperator a înregistrat, în prima jumătate a anului curent, o creştere de aproximativ 50% a vanzărilor în sis-tem de vouchere de vacanţă, faţă de anul anterior, potrivit datelor transmise de agenţie.

Paradis – Vacanţe de Vis estimează o creştere de 28% pentru sezonul estival

Paradis – Vacanţe de Vis, unul din cei mai mari touroperatori specializaţi pe litoralul românesc, a înregistrat până în prezent o creştere de 25% a rezervărilor, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar estimarea pentru întreg sezonul estival este de +28%.

Litoralul românesc atrage tot mai mulți turiști străini. Cele mai căutate stațiuni

Tot mai mulți turiști străini aleg sa-și petreacă vacanța de vară pe litoralul românesc. Potrivit touroperatorului „Paradis Vacanțe de Vis”, cele mai căutate stațiuni sunt Mamaia, Eforie Nord, Venus, Saturn, Jupiter, Cap Aurora, Eforie Sud.

TBI Credit și agenția de turism Fly Go dau credite 100% online pentru vacanțe: până când îți poți lua cu dobandă 0%

Agenția de turism online Fly Go și TBI Credit, parte a TBI Bank, lansează primul produs de finanțare 100% digital disponibil în România pentru achiziția de produse și servicii turistice. Noua metodă de plată este disponibilă de la începutul lunii iunie și poate fi accesată direct din site-ul Fly-Go.ro, fără a fi necesară o vizită la bancă sau la sediul agenției de turism.

Zilele ploioase de vară scad vânzările de vacanțe la mare cu până la 30%

Perioadele cu câteva zile consecutive în care plouă îi determină pe românii care fac rezervări last minute pe litoralul românesc, și care reprezintă în jur de 30% din clienții agențiilor de turism și ai hotelurilor de la mare, să-și amâne planurile de vacanță, afirmă Ionuț Nedea, proprietarul portalului Litoralulromanesc.ro.

Un nou colaps: Grupul de turism Tripsta, care controlează Travelplanet24 și Airtickets, își suspendă activitatea și închide biroul din România

Grupul grec de turism Tripsta, care controlează agențiile de vânzare online de bilete de avion Travelplanet24 și Airtickets, își suspendă activitatea și închide inclusiv biroul din România pentru a intra într-o restructurare radicală, din cauza unor datorii de peste 70 milioane euro către companiile aeriene.

Christine Schillings, director general Crowne Plaza: A crescut cererea pentru traininguri, avem evenimente pentru 20 până la 100 de angajaţi

Christine Schillings, director general al hotelului de patru stele Crowne Plaza din nordul Capitalei, parte din lanţul hotelier ANA Hotels, controlat de familia Co­pos, spune că zilnic sunt organizate în sălile de evenimente traininguri pentru angajaţi din multinaţionale, cererea fiind în creştere în prima jumătate a anului faţă de perioada similară a anului trecut.

Athénée Palace Hilton a câștigat pentru cel de-al treilea an consecutiv premiul Romania’s Leading Hotel

Hotelul Athénée Palace Hilton București a primit, pentru al treilea an consecutiv, distincția Romania’s Leading Hotel și pentru al doilea an consecutiv premiul Romania’s Leading Business Hotel din partea World Travel Awards Europe 2018  – cel mai prestigios program de premiere a industriei de turism.

Hotelul Internaţional din Sinaia: Iulie şi august sunt luni de turism, 80% din cei care se cazează vin din Bucureşti

Hotelul de patru stele Internaţional din Sinaia, la care deţine acţiuni familia fostului preşedinte al ASF Dan Radu Ruşanu, a operat în primele şase luni din acest an cu venituri mai  mari cu 7% faţă de perioada similară a anului trecut şi cu peste jumătate din camere ocupate.

Tarom vrea să cumpere încă 18 avioane şi va lansa vara aceasta curse directe spre Odessa, Tbilisi, Baku şi Erevan

Tarom analizează deschiderea unor noi rute de zbor în următoarele luni şi anunţă investiţii în dezvoltarea flotei. Directorul general al companiei, Werner Wolff, a declarat într-un interviu pentru News.ro că Tarom va lansa curse directe spre Odessa, Tbilisi, Baku şi Erevan, până la toamnă.

Tarom vrea să-și revitalizeze agenția de turism, Tarom Tours, ca alternativă la marii touroperatori

Transportatorul aerian de stat Tarom va vinde pachete de vacanță în fiecare agenție, nu numai bilete de avion, urmând ”să revitalizeze” agenția de turism, Tarom Tours, a declarat într-un interviu pentru News.ro directorul general al Tarom, Werner Wolff.

Wizz Air lansează 4 rute noi: București – Goteborg, Nisa, Kutaisi, Atena

Wizz Air adaugă a zecea aeronavă în flotă și lansează patru rute noi: București – Goteborg, Nisa, Kutaisi, Atena. În plus, va crește frecvențele de operare către 8 destinații din București către Barcelona, Bari, Billund, Eindhoven, Geneva, Londra Luton, Paris Beauvais și Tel-Aviv.

Primul tren turistic românesc, Transilvania Train, circulă în perioada 22 – 26 august

Transilvania Train, primul tren turistic românesc realizat în parteneriat cu CFR Călători, circulă pentru al doilea an consecutiv, în perioada 22 – 26 august 2018, pe ruta Braşov- Sighişoara – Mediaş – Alba Iulia – Sebeş – Sibiu – Făgăraş şi retur, informează CFR Călători.

Cea mai lungă călătorie cu trenul în România, de la Satu Mare la Mangalia, este mai ieftină cu doar 10 euro decât biletul de avion

947 de km parcurşi în 19 ore şi 41 de minute. Aceasta este cea mai lungă călătorie cu trenul în România, de la Satu Mare la Mangalia. Cei care vor să călătorească confortabil trebuie scoată cel puţin 110 de euro/persoană din buzunar, în timp ce biletul cu avionul este mai scump cu doar 10 euro. Iar durata călătoriei nici nu se compară: mai puţin de două ore.

Știri externe:

Spania: Cheltuielile turiştilor străini au ajuns la nivelul record de 29,55 miliarde de euro în primele cinci luni

Cheltuielile turiştilor străini în Spania au ajuns la nivelul record de 29,55 miliarde de euro (34,39 miliarde de dolari) în primele cinci luni din 2018, în creştere cu 4,1% faţă de perioada similară din 2017, a anunţat luni Institutul Naţional de Statistică (INE), transmite EFE.

6 orașe superbe din Europa pe care le poți vizita vara asta cu buget redus

Îti planifici vacanța de vară sau poate un city-break, dar vrei să eviți destinațiile de vacanță scumpe precum Londra sau Paris? Ei bine, în Europa există si locuri la fel de frumoase precum orașele consacrate, dar care pot totuși fi vizitate cu un buget redus.

Top 10 destinaţii pe care nu trebuie să le ratezi într-o viaţă şi care e bugetul minim pentru fiecare

Este greu să alegi doar zece destinaţii despre care să spui că trebuie văzute măcar o dată în viaţă, cu toate acestea turistul care caută să experimenteze stări şi senzaţii noi trebuie să bifeze în viaţă aceste 10 destinaţii împărţite pe întreg mapamondul.

Cele mai bune resorturi în care să joci golf în Europa

Dacă golful este una dintre cele mai mari pasiuni ale tale și motivul pentru care mergi în vacanțe în diverse locuri din lume, îți recomandăm cinci resorturi ideale în care să joci sportul tău favorit, potrivit unei selecții făcute de Golf Digest.

Satul în care fiecare locuitor are cel puţin 200.000 de euro în cont

Cu 2.000 de locuitori înregistraţi, Huaxi este considerat cel mai bogat sat din China, fiecare rezident având în conturile băncilor câte 200.000 de euro, scrie DailyMail. O importantă atracţie turistică a satului este turnul de 328 de metri, situat pe poziţia a 15-a în topul celor mai înalte clădiri din lume, mai înalt şi decât turnul Eiffel.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Te rugam sa introduci comentariul
Te rugam sa introduci numele