Noul sezon de turism rural se lansează dumincă, 13 aprilie 2014, cu ocazia Zilei Naţionale a Turismului Rural. Anul acesta, pensiunile Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC) îi invită pe turişti să petreacă Paştele la ţară, vacanţa de 1 Mai, pe cea de vară, Sărbătoarea Sfintei Maria. Sunt doar câteva dintre noutăţile anului, care vor fi anunţate, în acest weekend, în comuna Fundata.

2014 este un an special pentru ANTREC, care împlineşte 20 de ani de existenţă, pe care îi sărbătoreşte lansând noi programe tematice, la preţuri atractive, iar la finalul anului anunţând prima strategie de dezvolatre a turismului rural la nivel naţional.

Ofertele turistice tematice şi itinerariile anului vor fi prezentate în acest weekend, în comuna Fundata, acolo unde turiştii sunt invitaţi să participe la spectacole folclorice, la demonstraţii ale meşterilor populari, la o expoziţie gastronomică cu produse tradiţionale, să admire jocurile de laser şi să viziteze pensiunile din zonă.

ANTREC vrea să includă pe harta turismului rural, în 2014, alte două judeţe cu potenţial etnofolcloric şi natural, Sălaj şi Bistriţa, şi să dezvolte programe de agrement în judeţele aflate de-a lungul Dunării.

„Sălajul are mai multe biserici de lemn decât Maramureşul, şi nu mulţi ştiu asta, precum şi grădina botanică de la Jibou, grădina zmeilor şi multe alte obiective… Judeţul Bistriţa are artizanat extraordinar”, explica la începutul anului, Maria Stoian, preşedintele fondator ANTREC.

Şi nu sunt singurele zone de unde în 2014 pot veni oferte de vacanţă petrecute într-un cadrul natural de excepţie. ANTREC îi îndeamnă pe proprietarii de pensiuni din judeţele Alba, Sălaj şi Bihor să dezvolte programe integrate de vacanţă. Pe Dunăre, în judeţele Olt, Teleorman, Dolj se pot dezvolta programe cicloturistice, de agremenent, de pescuit, atât pentru turiştii români, cât şi pentru străini, mai spune Maria Stoian.