Pentru companiile aeriene, sezonul de vară a început la finalul lui martie și va ține până la finalul lui octombrie. Ce se poate constata anul acesta la operatorii ce fac parte din Asociația Europeană a Companiilor Aeriene (AECA) este disponibilitatea mai mare pe cursele intraeuropene și intercontinentale. Astfel, în acest sezon vor fi 5,5 milioane de locuri în plus pe zborurile de pe continent și mai mult cu 4,5 milioane de locuri pe cele intercontinentale. Pe baza informațiilor AECA, zonele pe care le-au dezvoltat cel mai mult operatorii aerieni sunt Europa de Est și America Centrală și de Sud.

Pe durata orarului de vară, cele 30 de companii aeriene, membre AECA (inclusiv Tarom), au programate 2,2 milioane de zboruri, reprezentând o creștere de 1,4% comparativ cu precedentul sezon estival. În total, sunt puse la vânzare 10 milioane de locuri.  ”Aceste informații arată o revenire a industriei”, spune încrezător Sue Lockey, director de cercetare al AECA. ”Multe companii aeriene și-au făcut temele și au ajuns să crească numărul de locuri, după multe sezoane de consolidare și reorganizare a rutelor”, completează managerul.

Zborurile intra-europene, din nou pe val

Pe rutele continentale, operatorii aerieni au planificate 1,9 milioane de zboruri, în creștere cu 14.500 față de orarul de vară al anului 2013.  Cea mai mare creștere a capacității de zbor se află pe rutele către Europa de Est (+7% zboruri), Turcia (+3,8%) și Scandinavia (+3,3%). În comparație cu anul trecut, pe aceste rute, mai multe companii aeriene operează avioane mai mari, implicit cu capacitate de transport mai mare.

De partea cealaltă a continentului

În oferta transportatorilor AECA sunt 330.000 de zboruri intercontinentale programate pentru vara aceasta, adică cu 15.500 mai multe ca sezonul trecut. Cea mai mare creștere este aferentă Americii Centrale și de Sud, în mare parte datorită organizării campionatului mondial de fotbal în Brazilia. În total, companiile aeriene au în plan  operarea a 655 de zboruri în plus față de orarul de vară anterior.

Companiile aeriene AECA transportă anual 400 de milioane de pasageri și 5,5 milioane de tone de cargo. Operează 2.550 de aeronave ce deservesc 600 de destinații în 170 de țări, iar zilnic efectuează 11.000 de zboruri. În mod direct, susțin 370.000 de locuri de muncă și generează o cifră de afaceri totală de 100 de miliarde de euro.