Unul dintre cei mai mari touroperatori din Rusia, IntAer, a anunțat marți că își sistează activitatea din cauza deprecierii rublei și a sancțiunilor impuse de UE și SUA ca urmare a implicării Federației în criza din Ucraina. IntAer e al cincilea touroperator din Rusia care intră în faliment în această vară, relatează Russia Today.

Cinci sute de turiști ruși se află în prezent în diferite destinații din lume, cei mai mulți în Grecia, iar alte 1.300 de persoane urmau să plece în vacanță prin intermediul touroperatorului IntAer. Potrivit reprezentanților Agenției Federale pentru Turism (AFT), pagubele produse clienților IntAer se ridică la 1,1 milioane de dolari, iar asigurarea de insolvabilitate a agenției este de 1,7 milioane de dolari. „Asigurarea ajunge pentru a acoperi toate costurile”,  explică Irina Shegolkova, de la AFT.

IntAer a intrat pe piața turistică în 1992 și oferea pachete turistice în special către Italia, Spania, Grecia, Bulgaria, Emiratele Arabe Unite, India, Thailanda și Sri Lanka. Potrivit unor surse din industrie, falimentul IntAer are legătură directă cu cel al touroperatorului Labirint, cele două companii având o colaborare foarte strânsă.

Spre deosebire de IntAer, agenția Labirint avea peste 27.000 de turiști în diverse destinații din lumea întreagă în momentul în care și-a anunțat falimentul, sâmbăta trecută.

Falimentele în lanț ale touroperatorilor ruși l-au determinat pe premierul rus, Dmitri Medvedev, să ceară, ieri, verificarea lichidităților marilor agenții de turism, iar cei care nu au suficiente fonduri să fie scoase de lista agențiilor autorizate.

Valul de falimente a început în luna iulie, când cel mai vechi touroperator din Rusia, compania Neva, din Sankt Petersburg. a anunțat că-și închide operațiunile. Apoi, au urmat falimentele anunțate de Roza Vetrov Mir și o altă agenție tot din Sankt Petersburg, Expo Tour.

Ivisit.ro va recomandă și: