Turismul din Bulgaria a înregistrat în această primăvară un declin cu 20% al numărului de rezervări early booking făcute de turiștii din Germania, Marea Britanie și Țările Scandinave. Unul dintre principalele motive îl reprezintă, ca și în cazul Rusiei, conflictele violente din Ucraina, Bulgaria fiind percepută de către vest europeni ca făcând parte din zona de instabilitate politică din sud-estul Europei, explică Baiko Baikov, președintele Asociației Touroperatorilor și Agenților de Turism din Bulgaria, citat de novinite.com.

„Din păcate, autoritățile centrale au neglijat importanța unei campanii de informare prin care să sublinieze că Bulgaria nu are niciun motiv să fie asociată cu situația tensionată din Ucraina. Motiv pentru care mulți dintre turiștii vest europeni care intenționau să vină pe litoralul nostru și-au amânat vacanțele și au ales destinațiile mediteraneene, în special cele din Italia și Spania”, atrage atenția Baikov.

Declinul cererii din partea turiștilor vest europeni ar putea fi compensat prin atragerea unui număr mai mare de turiști din Țările Balcanice, dar Bulgaria a optat pentru o campanie de publicitate axată doar pe piața din România, ignorând Serbia, Macedonia, Turcia și Grecia, conchide Baiko Baikov.

Potrivit Elenei Ivanova, președintele Uniunii Patronatelor din Sunny Beach, s-a înregistrat o creștere semnificativă a pieței din Grecia pe fondul săderilor numărului de rezervări early booking pentru Bulgaria făcute de turiștii vest europeni.

În schimb, directorul Institutului pentru Analize în Turism, Rumen Draganov, este optimist în privința gradului de ocupare a stațiunilor de pe litoral, estimând că acestea vor fi ocupate 100% în perioada 25 iulie – 30 august. Estimările sale se bazează pe faptul că, până în prezent, niciunul dintre marile contracte încheiate cu agențiile din Rusia și Ucraina nu au fost anulate.

În vara anului trecut, litoralul bulgăresc a fost vizitat de 451.905 de turiști germani, 141.737 de englezi și 121.294 de turiști din Țările Scandinave, potrivit Pressa Daily.

Rusia: Scăderi de 25%. România, pe un trend constant

Escaladarea tensiunilor din estul Ucrainei și riscul declanșării unui război în regiune au afectat puternic turismul din Rusia, reprezentanții agențiilor de turism estimând că între 15 și 25% dintre vacanțele rezervate de turiștii americani, europeni și chiar asiatici au fost anulate recent din acest motiv.

În ceea ce privește piața turistică din România, oficialii din turism spun că nu s-au înregistrat anulări de rezervări de pe piețele vest europene, partenerii străini fiind conștienți de poziția țării noastre și nu asociază tensiunile din Ucraina cu destinațiile din România. De asemenea, tour operatorii români nu s-au confruntat nici cu modificări în ceea ce privește cererile turiștilor români, Ucraina și Rusia fiind destinații destul de puțin vizate de piața românească.

Pe de altă parte, lipsa unor modificări spectaculoase este considerată drept un semnal pozitiv, existând temerea, în prima parte a anului, ca România să fie totuși afectată negativ de evenimentele din Ucraina.

“Criza din Ucraina nu ne-a influențat nici cum, nici n-am scăzut, nici n-am crescut. Avem 70% din piața de croaziere și nu am registrat niciun plus, dar niciun minus. Suntem totuși aproape de o zonă de conflict și am stat câteva luni cu inima strânsă că partenerii străini vor începe să taie în stanga și în dreapta. Așa că nu s-a întâmplat nimic spectaculos, nu știu de unde a fost scoasă informația cu cele 40 de nave noi de croazieră care vor acosta la Constanța. Singurele modificări apărute se referă la timpul de ședere pe teritoriul României al turiștilor de pe vasele de croazieră. A crescut de la 6 până la 10 – 12 ore. Dar nu e un lucru rău că nu s-a întâmplat nimic spectaculos, eu am prins războiul din Kosovo, care la vremea respectivă a fost mult mai dur pentru turismul românesc. La fel de bine, nu-mi explic cum s-a rostogolit informația cu Silversea, ei vin de 20 de ani la Constanța, România este în cataloagele lor, iar pentru fiecare navă au șase – opt autocare care au mers în excursii la București. Avem și excursii în Delta Dunării. Referitor la piețele simpatizante din țările slave, precum Rusia, Belarus, sunt prea puțin vizibile în incomingul românesc. Vorbim despre câteva mii de turiști din țările slave și e prea puțin pentru a modifica structura generală. Poate a crescut cererea cu 1,2 procente, dar e o cifră prea mică raportat la numărul total de turiști străini ce vin în România”, ne-a declarat Ciprian Popescu, Managing Director la Danubius Travel SRL și președintele Comisiei de Incoming din cadrul ANAT.