Portul Constanța pare să-și fi consolidat anul acesta, din ce în ce mai mult, poziția în industria turismului de croazieră, nișă ce înregistrează un trend ascendent la nivel european, atât din punct de vedere al numărului turiștilor ce aleg acest tip de vacanțe, cât și al încasărilor pe care le îregistrează companiile de croaziere. Dacă până acum patru-cinci ani, România era ca și inexistentă pe harta turismului de croazieră, ultimii doi ani au adus creșteri semnificative a numărului de nave ce fac escală în Portul Constanța, 2014 fiind, detașat, un an prolific pentru această nișă. Ce-i drept, creșterile de anul acesta au fost și mai spectaculoase datorită faptului că numeroase companii au inclus Portul Constanța în itinerariul lor în locul portului Odesa, din Ucraina, pe fondul situației politice și militare tensionate din regiune.

Cu 10.000 mai mulți turiști străini decât în 2013

Astfel, până în prezent, 64.500 de turiști străini au ajuns în Portul Constanța cu nave de croazieră, cu 10.000 mai mulți decât pe tot parcursul anului trecut.  De asemenea, se înregistrează modificări importante și în privința duratei escalei navelor de croazieră, care și-au prelungit șederea fie cu o aproape o noapte sau chiar și-au dublat staționarea, raportat la datele de anul trecut.

„Creşterea se datorează eforturilor conjugate ale CN Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, ale Asociaţiei Litoral – Delta Dunării şi ale autorităţilor locale, dar şi  contextului politic nevaforabil din Ucraina, ce a determinat ca toate cursele de croazieră să înlocuiască în itinerariul lor Portul Odesa cu Portul Constanţa. Turismul de croazieră cu nave de pasageri în Portul Constanţa reprezintă o nişă cu un potenţial real.  Portul Constanţa, oraşul Constanţa, dar şi România, au de câştigat pentru că multe nave de croazieră nu vor mai face escală în Portul Odesa. În acest context, consider că Romania trebuie să îşi consolideze strategia de promovare a destinaţiilor româneşti având în vedere situaţia politică actuală”, consideră Corina Martin, președinta Asociaţiei Litoral – Delta Dunării, potrivit unui comunicat de presă.

În timpul escalelor pe teritoriul României, turiștii pot opta pentru tururi de litoral, degustari de vinuri la Murfatlar, croaziere de o zi în Delta Dunării, tururi arheologice sau vizite la mănăstiri, precum și excursii de o zi până la București.

“Se estimează că cei 64.500 de turişti sosiţi pe teritoriul ţării au cheltuit, în total, peste şase milioane de euro în zilele în care navele sunt acostate în Portul Constanţa”, mai subliniază reprezentanții Asociației Litoral – Delta Dunării.

În ceea ce privește naționalitatea turiștilor care ajung în România cu navele de croazieră, pe primele locuri se situează americanii, francezii, italienii și nemții.

Ivisit.ro vă recomandă și: