București-ul va găzdui în 2020 patru meciuri de la Campionatul European de Fotbal. Nu mai este un vis, o speculație, ci o certitudine. Bineînțeles, partidele se vor desfășura pe Arena Națională. Nu știu câți dintre voi ați pășit deja pe fostul stadion Lia Manoliu, fie pentru un meci, concert sau orice altă activitate, dar sunt convinsă că, macar o parte dintre voi, ați dat banii pentru un bilet pe Nou Camp, Santiago Bernabeu, San Siro sau altele de genul. În ceva ani, Arena Națională își va atrage curioșii veniți la București, fie ei în calitate de suporteri sau turiști.

Mai mult, Arena Națională are șanse să atragă mai mulți vizitatori decât Muzeul Național de Istorie sau oricare alt obiectiv cultural al Capitalei, iar acest lucru se va întâmpla nu  neapărat pentru că turiștii veniți la București nu sunt la fel de culți ca cei ajunși în Madrid sau Barcelona, ci pentru că, oriunde în lume, în orașe cu tradiție în fotbal, stadioanele au devenit noile muzee.

Privite ca obiective turistice, stadioanele marilor cluburi de fotbal europene adună turiști dispuși să plătească între 10 și 22 de euro pentru o intrare în arenă.

O vizită la stadion nu poate fi trecută la capitolul „culturalizare“, însă cu siguranță se poate bifa la capitolul „experiență ce trebuie încercată“, mai ales când vorbim de arene mereu pline, care adună cel puțin 50.000 de persoane la fiecare meci. Este, de altfel, o experiență pe care din ce în ce mai mulți turiști, microbiști sau nu, o încearcă.

Cele mai frumoase stadioane – muzee

Potrivit ultimului clasament al stadioanelor lumii, din primele 20 de astfel de locuri fac parte Azadi Stadium din Iran, De Meer Stadion din Amsterdam (stadionul celor de la Ajax), Estadio da Luz din Lisabona (Benfica), Ibrox Stadium și Celtic Park din Glasgow (Rangers și Celtic), Juventus Stadium din Torino (Juventus), Estadio Monumental Antonio Vespucio Liberti și Estadio Alberto J. Armando din Buenos Aires (River Plate și Boca Juniors), Estadio Centenario din Montevideo, Anfield din Liverpool (Liverpool), First National Bank Stadium din Johannesburg, Estadio Azteca din Mexico City, San Siro din Milano (AC Milan și Inter), Signal Iduna Park din Dortmund (Borussia), Allianz Arena din Munchen (Bayern), Maracana din Rio de Janeiro, Old Trafford din Manchester (M. United), Santiago Bernabeu din Madrid (Real Madrid), Camp Nou din Barcelona (Barca) și Wembley Stadium din Londra.

Cât costă turul?

Prins în toate topurile stadioanelor europene, Santiago Bernabeu, arena galacticilor de la Real Madrid, este cu siguranță unul dintre obiectivele ce trebuie vizitate în Madrid. Turul costă 19 euro, cu cinci euro mai mult decât intrarea la Museo del Prado, unul dintre obiectivele principale ale capitalei Spaniei.

Să facem paralela și cu Barcelona. Intrarea la Sagrada Familia costă  14,8 euro, respectiv 19,3 euro pentru un tur însoțit de un ghid. Vizitarea stadionului Nou Camp al extratereștrilor de la FC Barcelona scoate din buzunarul turistului 23 de euro, iar cel puțin 50% dintre persoanele care ajung în orașul catalan fac și un tur de stadion.

Tariful este asemănător celui practicat pe Stamford Bridge, stadionul celor de la Chelsea London, unde microbistul plătește 17 lire dacă rezervă biletul pe internet sau 20 de lire la fața locului, cu doar câteva lire mai puțin decât biletul la celebrul muzeu al figurilor de ceară Madame Tussauds. „Teatrul viselor“ al rivalilor de la Manchester United poate fi vizitat pentru 18 lire.

Nu există fan al echipei Bayern München care să ajungă în Germania și să nu facă un drum până la Allianz Arena, mai ales că biletul costă zece euro, fiind printre cele mai accesibile stadioane ale unei mari echipe din Europa. Ceva mai mare (17 euro) este  tariful pentru „Giuseppe Meazza“ (San Siro), arena celor două mari cluburi ale Italiei, AC Milan și Inter Milano. Prețul este cu 5 euro mai mare decât cel al unui tur al Domului din acelaşi oraş. Prețul este usor mai mare (14,50 euro) decât cel perceput pe Amsterdam Arena, stadionul „lăncierilor“ de la Ajax.

allianz arena camp nou old trafford san siro

 

santiago bernabeuarena nationala