Vara trecută mi-a ieșit în cale, pe Facebook, o serie de fotografii al căror har și magie m-au făcut să-mi doresc să iau la pas România și să-i redescopăr farmecul. Sorin Onișor, căci el este talentatul fotograf care îmi încântă mereu ochii, scoate la iveală, cu ajutorul obiectivului, frumusețea locurilor și a oamenilor ce ne înconjoară și pe care, poate nu de puține ori, am fi tentați să le trecem cu vederea.

Admirându-i creațiile, urmărindu-i aventurile prin toate colțurile țării, căci Sorin Onișor și trupa sa de 70 de hoinari, în frunte cu un alt fotograf cu har, Bogdan Comănescu, străbat România în lung și în lat, organizând periodic workshop-uri pentru pasionații de fotografie, mi-am dorit de nenumărate să-i pot admira imaginile „pe viu”, cum s-ar zice, nu doar din fața computerului.

Așa că nu mică mi-a fost bucuria când am aflat că expoziția lor, „Marea Hoinăreală”, va ajunge luna aceasta și la București, după ce în decembrie a avut vernisajul celei de-a patra ediții la Iași. Drept urmare, duminică, 11 ianuarie, de la ora 18.00, am o întâlnire foarte importantă, voi merge la Clubul Țăranului Român, unde, începând cu ora 18.00, va avea loc vernisajul expoziției.

„Marea Hoinăreală” va cuprinde cele mai frumoase 100 de fotografii realizate în ultimul an de Sorin Onișor și echipa sa de hoinari, în timpul workshop-urilor din Maramureș, Delta Dunării, Bucovina, Oltenia de sub munte, Apuseni, Buzău, satele săsești din zona Sibiului și Brașovului sau din zona Cazanelor Dunării. Demersul său fotografic, născut din dorința de a documenta un aspect trist al României contemporane, se dorește a fi un semnal de alarmă cu privire la dispariția satului românesc tradițional și la nevoia națiunii române de a-și conserva peisajele, meseriile și meșteșugurile, precum și tradițiile transmise din tată-n fiu.

„Am căutat și am găsit un nou sens satului românesc, defavorizat în ultimele decenii. Alături de hoinarii mei voi continua să ilustrez România rurală într-o lumină și într-o atmosferă aparte, pentru a creea împreună un basm rural al contemporaneității”, mărturisește Sorin Onișor.

Dragii mei, dacă vreți să redescoperiți România, tradiționala și autentica Românie, veniți să admirați fotografiile lui Sorin Onișor, expoziția urmând a fi deschisă, timp de o lună, la Clubul Muzeului Țăranului Româna. Sau măcar urmăriți-i aventura de hoinar pe meleaguri românești pe Facebook. Vă asigur că veți privi realitatea cotidiană dintr-o cu totul perspectivă, presărată cu povești și personaje de basm. Căci și adulții au nevoie de puțină magie în viața lor de oameni responsabili. 🙂

expo