Ministerul Turismului din Egipt a anunţat creşterea taxei de viză de la 25 la 38 de euro, începând cu 1 mai. Nu numai că este o majorare anunţată în ultimul moment, ce reprezintă un plus de 52%, dar îi pune şi pe turoperatori într-o situaţie dificilă. Legislaţia europeană privind protecţia consumatorului interzice modificarea tarifelor publicate în broşuri, ceea ce poate duce anul acesta la suportarea din buzunarelor lor a majorării impuse de egipteni.

ECTAA, organizaţia care grupează asociaţiile agenţiilor de turism şi turoperatorilor europeni şi reprezintă interesele a 70 de mii de agenţii de turism a cerut Ministerului egiptean de Turism amânarea creşterii vizei atragând atenţia că numai anul trecut 65% dintre turiştii Egiptului au venit din Europa.

“Creşterea taxei de viză nu dă dreptul operatorului de turism să crească prețul. Acest lucru înseamnă că operatorii de turism vor trebui să absoarbă aceste costuri. În acest sens facem apel să luaţi în considerare amânarea punerii în aplicare a noii taxe până în momentul în care noi broșuri sunt tipărite şi distribuite”, se precizează în scrisoarea ECTAA către Ministerul egiptean al Turismului publicată pe pagina de internet a Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism (ANAT).

Este însă puţin probabil ca autorităţile egiptene să amâne majorarea taxei de viză. Mai degrabă va fi suportată de turoperatorii europeni anul acesta, urmând ca negocierile pentru pachetele turistice din 2015 să se poarte în alţi termeni.