Cea mai înaltă șosea din România, Transalpina, s-ar putea redeschide la începutul lunii iunie, mai devreme decât de obicei. Unele porțiuni de drum din judeţul Gorj sunt încă acoperite cu zăpadă chiar şi de doi metri. În judeţul Alba însă mai e zăpadă doar pe marginea drumului.

Tronsonul dinspre Sebeş, de la kilometrul 69, zona Curpăt-Tărtărău este închis circulaţiei publice, iar vremea capricioasă ar putea determina autorităţile să nu permită accesul până la jumătatea lunii iunie.

Condiţiile meteo vitrege de la altitudini de peste 1.600 de metri au fost motivul principal pentru care circulaţia a fost interzisă pe tronsonul alpin, zonă în care utilajele nu au acţionat pe timpul iernii. În plus, în segmentul de drum cel mai periculos, nu există parapeţi.

“În niciun caz nu discutăm de deschiderea drumului mai devreme de 1 iunie, dar puțin probabil să fie 1 iunie”, a declarat șeful Secției Drumuri Naționale Târgu-Jiu citat de Alba24.ro.

Transalpina străbate Munții Parâng de la nord la sud, prin judeţele Alba, Sibiu, Vâlcea şi Gorj și ajunge până la altitudinea de 2.154 de metri în Pasul Urdele.